Startlaphoz Csatlakozz!

Harmincezerrel kevesebben iratkoztak be középiskolába

Mendrey László: a több tízezres diákhiány több ezres pedagógus-leépítésekkel fog járni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 22. csütörtök, 10:37

 Több, mint harmincezerrel kevesebben iratkoztak be középiskolába a következő tanévre, mint eddig, ami a PDSZ elnöke szerint több ezer pedagógus elbocsátását eredményezheti. Mendrey László szerint az egyik ok a tankötelezettség korhatárának leszállítása, amelynek negatív következményeivel egy 2011-es minisztériumi háttéranyag is számolt – írja a Népszava.

  Országosan 35-36 ezer diák hiányozhat a gimnáziumokból, szakközépiskolákból és szakiskolákból, miután ennyivel kevesebben iratkozhattak be a vártnál - jelentette be Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint csak az egyik déli megyében kétezer tanuló hiányzik a beiskolázásoknál. A jelenség egyik oka Mendrey szerint demográfiai, ugyanis 1999-2000 körül (az első Orbán-kormány idején - a szerk.) viszonylag kevés gyermek született.
 
   A másik ok viszont a második Orbán-kormány oktatáspolitikájában keresendő, pontosabban annak egyik emblematikus elemében: a tankötelezettség korhatárának 18-ról 16 évre való leszállításában. Az új köznevelési törvény 2012-es hatályba lépése óta ugyanis nem csak a tizenhat éves diákok dönthetnek úgy, hogy érettségi vagy szakmai végzettség nélkül, akár szülői beleegyezés hiányában otthagyják a középiskolát (túlkoros, többször bukott tanulók esetében az általános iskolát), hanem az iskolák kötelezettsége is megszűnt arra, hogy a diákokat minden körülmények között bent tartsák az intézmény falai között.
 
   A PDSZ elnöke szerint az intézkedést a pedagógusok túlnyomó többsége támogatta, hiszen azok, akik emiatt kiesnek az oktatási rendszerből, jellemzően hátrányos helyzetű, nehezen tanítható fiatalok. Bár a kormány európai uniós példákra hivatkozva szállította le a tankötelezettség korhatárát - ami több tagállamban is 15 és 17 között mozog -, de Mendrey úgy vélte, a 2008-ban kirobbant, máig elhúzódó gazdasági válság hatására több ország is korrigálta a rendszerét, és fölemelte a korhatárt 18 éves korra. Utóbbinak egyébként egyszerű, racionális oka van: gazdasági visszaesés idején a képzetlen, műveltség és kompetencia híján új szakmák elsajátítására képtelen fiataloknak szinte lehetetlen munkát találni a magánszférában, így számukra csak az állami költségvetés által finanszírozott közmunka vagy segély maradna.
 
   Az egyszerű képlet ellenére a - Hoffmann Rózsa távozó köznevelési államtitkár nevével fémjelzett - 2010 utáni oktatáspolitika inkább a közoktatási szférán való spórolás és a hazai vagy külföldi tőkét állítólag nagyon vonzó, olcsó, betanított bérmunkások „tömeggyártásának” lehetőségét látta a korhatár csökkentésében. A 2011-ben kiszivárgott „Hoffmann-terv” - egy minisztériumi háttértanulmány, amely a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény titkos melléklete volt - 2015-ig mintegy 73 milliárd forintnyi költségvetési megtakarítást vár csak a korhatárleszállítástól, ami 4904 pedagógus-álláshely megszűnésével fog járni. Ehhez jönne csak a gyermeklétszám csökkenésével járó csaknem négyezer álláshely-megszűnés, de a szakképzés átalakításától - szakiskolák bezárása, összevonása, közismereti képzés minimálisra csökkentése - is 2284 tanár elbocsátását várják.
 
   Tehát egyáltalán nem légből kapott a PDSZ elnökének bejelentése, amely szerint a több tízezres diákhiány több ezres pedagógus-leépítésekkel fog járni, és 50-60 iskola zárhat be. Vagyis a pedagógus életpályamodell, illetve az ahhoz kapcsolódó, 2017-ig fokozatos béremelés bevezetésével „jól járt” tanárok közül nagyon sokan veszíthetik el állásukat.
   Ráadásul Mendrey szerint a túlélésükért küzdő oktatási intézmények arra kényszerülnek majd, hogy magatartászavaros, hátrányos helyzetű diákokat is tömegével vegyenek fel, pedig az ő oktatásukra nincs megfelelő szakmai hátterük. Az államtitkárság egyébként lapzártánkig nem cáfolta a tanulóhiányról szóló PDSZ-bejelentést.
 
   A korhatárcsökkentés gazdasági csodát sem okozott: a Policy Agenda elemzése szerint a 15–19 éves korosztályban 2011 októbere és decembere között 8900 munkanélküli volt, a friss adataok szerint pedig már 12 900-an vannak.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mendrey László: a több tízezres diákhiány több ezres pedagógus-leépítésekkel fog járni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector