Startlaphoz Csatlakozz!

„Ne nagyon reklámozza ezt a lehetőséget!”

Így spórol a Fidesz a tanárokon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 16. hétfő, 09:23

A mai napig ellentmondásos és problémás a tanároknak járó bankszámla-kompenzáció ügye. Ennek lényege, hogy annak a bankszámlának a költségeit, amelyre a pedagógus fizetése érkezik, elvileg az állam finanszírozza. A 168 Óra Online-nak egy pedagógus arról beszélt, hogy az iskola gazdasági ügyekkel foglalkozó munkatársa megkérte őt, a többi kolléga előtt ne nagyon reklámozza ezt a lehetőséget.

  2013-ban egy pécsi tanár, Nagy Erzsébet, a PDSZ regionális vezetője próbapert indított a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) ellen, amiért nem kapta meg a neki törvény szerint járó kompenzációt. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) 2013-ban ugyanis még úgy rendelkezett:
 
  „Az illetmény fizetési számlára történő átutalása és egyszeri felvétele, illetve az illetménykifizetés a közalkalmazott részére költségtöbbletet nem okozhat.”
 
   Nagy Erzsébet azt sérelmezte, hogy ennek ellenére három hónap alatt mintegy 5 500 forintot kellett kifizetnie számlavezetési díjra, tranzakciós díjra és a bankkártya díjára. Nagy Erzsébet megnyerte a pert, a Kúria arra kötelezte a KLIK-et, hogy fizesse ki a szóban forgó összeget. A Kúria ráadásul elvi határozatként is közzétette a döntést (17/2013. számú munkaügyi elvi határozat), amely így precedensként szolgált volna az ezután következő perekhez.
 
   Ha a KLIK minden tanárnak kifizette volna az elmaradt bankszámla-kompenzációt, az becslések szerint akár több mint 10 milliárd forintos összeg lett volna. A tömeges pereket elkerülendő a KLIK mint a tanárok munkáltatója egyedi igények szerint elvileg visszafizeti a bankszámlával kapcsolatos költségeket.
 
   A törvényhozás Nagy Erzsébet próbaperét követően lendült akcióba. A költségvetési kiadásoknál csak stadionépítés esetén nagyvonalú fideszes többség 2013 decemberében egy salátatörvényben módosította a Kjt. fent idézett részét a következőre:
 
   „A fizetési számlához kapcsolódóan a közalkalmazott részére legfeljebb havonta a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mértékű bankszámla-hozzájárulás adható.”
 
  Ez a feltételes módú megfogalmazás már semmire nem köti KLIK-et a törvény hatályba lépésétől, azaz 2014. január elsejétől. Az ezt megelőző időszakra vonatkozóan azonban még mindig igényelhető a kompenzáció.
 
   Elméletben.
 
  A 168 Óra Online-nak név nélkül nyilatkozó tanár arról számolt be, hogy amikor iskolájában a bankszámla-kompenzációs papírokat intézte, a gazdaságis kolléga szabályszerűen félrevonta őt, és azt mondta, hogy a pénzt meg fogja kapni, de megkérte, a többi tanár előtt ne beszéljen róla.
 
  Megkérdeztük a KLIK-et, hogy tudnak-e ilyen gyakorlatról. Azt válaszolták, hogy „a pedagógusok megkapták a bankszámla kompenzáció igénylésének eljárásrendjéről szóló tájékoztatást”. A szervezet az igénylés menetéről a következőképpen tájékoztatta lapunkat:
 
 
   A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a 2014. január 1. előtt keletkezett bankszámla kompenzáció igényeket a közalkalmazottak számára az alábbi eljárásrend szerint téríti meg. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 286. §-a értelmében a 2014. január 1. előtt keletkezett munkajogi igényeket maximum három évre visszamenőleg lehet benyújtani, s a végső benyújtás határideje 2016. december 31. (2014. január 1-től a munkáltatót már nem terheli számlavezetési díj.)
 
   A felmerült költségek megtérítése a munkavállalók egyéni igényeinek benyújtása útján történik.
 
Bankszámla kompenzáció igénylésének eljárásrendje
 
  A számlavezetési díj kompenzációja iránt a közalkalmazottnak egyedi igénybejelentést kell benyújtania az illetékes tankerületnél. Igénybejelentése mellé mindenkinek csatolnia kell egyrészt a folyószámláját vezető bank igazolását, amely tartalmazza a számlavezetési-, bankkártya- és a havi egyszeri pénzfelvétel díját, másrészt egy nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy az igénybejelentést megelőző három évben részesült-e számlavezetési díj kompenzációban.
 
Forrás: 168 óra

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így spórol a Fidesz a tanárokon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector