Startlaphoz Csatlakozz!

Cafeteria 2015

Az Erzsébet-utalvány és a bérlet háttérbe szorulhat jövőre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 10. hétfő, 09:09

A kormány szándékosan hagyta meg 2015-ben is adómentes juttatásnak a hiteltörlesztési cafeteriát, a lehetőség hétszázezer emberen segíthet – tudta meg a Magyar Nemzet. Sok közepes és nagyobb cégnél maguk az érintett munkavállalók kérték kenyéradójuktól a juttatás mielőbbi bevezetését. Jövőre az Erzsébet-utalvány és a bérlet háttérbe szorulhat.

   Az utóbbi hetekben sok közepes és nagyobb cégnél a munkavállalók kérést terjesztettek elő, s kezdeményezték, hogy a jövőben - cafeteria formájában - a munkaadó is járuljon hozzá lakáshitelük törlesztéséhez. Hasonlóra az utóbbi időszakból nemigen lehet példát mondani - mondta a lapnak Lőcsei Tamás, a PwC adóügyi cégtársa. A megoldást a munkaadók is kedvelhetik, hiszen úgy adhatnak érzékelhető nagyságú dotációt dolgozóiknak, hogy az összegek után nem kell adót fizetniük.
 
   Az adósmentés e különös módozatának lényege, hogy a dolgozónak a munkáltató öt év alatt legfeljebb ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen - a fizetésén kívül - azért, hogy az érintett törlessze forint- vagy devizaalapú lakáshitelét. A munkaadó határozhat úgy, hogy a bér mellett, egyszerű támogatásként folyósítja a hiteltörlesztési hozzájárulást, miképpen arra is van mód, hogy a foglalkoztatók cafeteria-rendszerükbe illesszék ezt a lehetőséget.
 
   A módozat népszerűségét az is erősítheti, hogy a parlament asztalán fekvő őszi adótörvény-javaslat más béren kívüli juttatások adójának emelését irányozza elő. Bár az indítványt még nem szavazták meg - a bejelentések szerint változásokra is lehet számítani -, mégis előfordulhat, hogy az adóterhek emelkedése miatt a munkáltatók inkább a teljesen adómentes hiteltörlesztési támogatást kínálják majd alkalmazottaiknak, s kevésbé a Szép-kártyát, az Erzsébet-utalványt vagy az utazási bérletet.
 
   A kormány tudatosan hagyta meg adómentes juttatásnak a kölcsönök visszafizetéséhez adható munkáltatói támogatást - közölte a lappal az NGM.
 
   A juttatás igénybevételének feltétele, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásigényhez rendelt szobaszámot. Ehhez együttesen kell vizsgálni a lakás szobáinak és az ott lakóknak (jellemzően házastársak, élettársak, kiskorú gyermekek) a számát. Egy 4 fős család esetén például maximum 4 szobás lehet az a lakás, melyhez kapcsolódó hitelt adómentesen támogathatja a munkáltató.


   Fontos tudni, hogy a legfeljebb ötmilliós támogatás akárhány részletben adható, azt ugyanis nem határozza meg a szabályozás. A támogatás mind a juttatásban részesülő hitelszámlájára, mind a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéséhez használt központi elszámoló számlára, sőt a magánszemély számára hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett, a magánszemély saját folyószámlájára is utalható.
 
Jövőre nagyon sok cég lép
 
   Egyre több munkáltató tervezi a lakáshitel támogatás biztosítását, a legtöbben jövő évre időzítik ezt - derült ki a cafeteriatrend.hu 656 - összesen 31e ezer embert foglalkoztató - munkáltató - megkérdezésével készült október eleji felmérésből is.
 
   A munkáltatók 30 százaléka úgy nyilatkozott, hogy már az idén biztosít ilyen juttatás a munkatársainak. A leggyorsabban - 15 százalék - már a felmérés időpontjába utalták is az első ilyen támogatást munkatársaiknak.
 
   A munkáltatók 47 százaléka azonban csak 2015-re időzíti a lakáshitel támogatásnak a beindítását. A beindítás jellemzően nagyobb adminisztrációt jelent majd, mint a juttatás folyamatos üzemeltetése - figyelmeztet Fata László. A juttatások gyakorlatát jól ismerő szakértő szerint ezzel magyarázható, hogy a 2015-ös startot tervezők fele már idén nekilát az adminisztrációs feladatoknak, hogy kellő biztonsággal elvégezhesse ezt.
 
   Az október eleji felmérés adatai alapján nyilatkozó munkahelyek mindössze 23 nem tervez ezzel a juttatással sem idén, sem jövőre.
 
   A válaszadók 69 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bár magasabb a kezdeti adminisztráció, ennek ellenére önállóan, külső segítség nélkül birkózik meg a feladattal, csak 31 százalék tervez külső segítséget igénybe venni - igaz, ide tartoznak a nagyobb vállalatok.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az Erzsébet-utalvány és a bérlet háttérbe szorulhat jövőre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector