Startlaphoz Csatlakozz!

Hatástanulmány és egyeztetések nékül

Mi lesz azzal a 20-25 ezer emberrel, akit elbocsájtanak?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 04. csütörtök, 12:13

Harrach Péter (KDNP) a napokban jelentette be, hogy a kormány támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartási ötletüket. Békéscsabaiakat kérdeztünk meg a zárva vs. nyitva állapotról. Vajon kevesebb munkához tényleg kevesebb munkás kell? – írja a hir6.hu.

  – Amikor nem 12-14 órát dolgozok, hanem napi nyolcat, és a szabadidőmben el tudok menni vásárolni, majd akkor zárjanak be a boltok vasárnap – mondja egy fiatal anyuka. Hozzáteszi, én például csak vasárnap tudok elmenni, mert hétköznap sosem érek haza nyitva tartási időn belül. Egészen biztos, hogy a vasárnapi nyitva tartás létszámleépítéssel és forgalomkieséssel fog járni.
 
   – Nekem két beosztottam van, és ha egy hónapból négy vasárnap kiesik – fejtegeti Bodnárné Dimitrov Klára, az egyik üzletközpont bababoltjának a tulajdonosa –, akkor is marad 26 nap. És ha ezt a 26 napot felszorozzuk a napi 11 órás nyitva tartással, akkor 286 óra jön ki. Egy nyolcórás alkalmazott havi 168 órát dolgozik, tehát akkor is kell mellé egy hatórás munkatárs – ezáltal nálam nem kell megválni senkitől sem.
 
  Hrabovszki György a legnagyobb békéscsabai bevásárlóközpont igazgatója szerint teljes dilettantizmusról szól a javaslat megfogalmazása, hiszen a mai magyar gazdasági helyzet egyszerűen ma nem teszi lehetővé, hogy egy olyan húzóágazat, mint a kereskedelem korlátozások közé essen. Azt gondolom, nem volt megfelelő hatástanulmány, és nem volt megfelelő egyeztetés a szakmai szervezetekkel.
 
   Hozzáfűzi, mert egyértelműen kiderült volna, hogy a vasárnapi zárva tartás – becslésem szerint –: országosan minimum 20-25 ezer munkahely megszűnését jelentené. Azonfelül, akik a kereskedelemben maradnak, lényegesen kevesebbet fognak keresni, hiszen a vasárnap ma is egy pótlékkal bíró időszak, és sokan emiatt választják a vasárnapi munkavégzést. Ettől még a kereskedők kiadásai ugyanakkorák maradnak: a bérleti díjak, a logisztikai és könyvelési költségek vonatkozásában. Azonban természetes módon valahol muszáj behozniuk a forgalomkiesést, és ezt pedig a béreken és a létszámon fogják megtakarítani.
 
Forrás: hir6.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi lesz azzal a 20-25 ezer emberrel, akit elbocsájtanak?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector