Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezeti szövetség hat százalékos emelést tartana elfogadhatónak

Nincs megegyezés a minimálbérről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 19. péntek, 08:06

Továbbra sincs megállapodás a jövő évi minimálbérekről a versenyszféra munkaadóival. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége 6 százalékos emelést tartana elfogadhatónak. Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke úgy véli a magyar minimálbér 25 éve meg sem közelíti az egy főre eső létminimumot. A szakszervezetek szerint a béremelés csökkentené a leszakadást az általános Európai Uniós helyzettől.

   Messze elmarad a magyar minimálbér az osztrák és a szlovén juttatásoktól. A többszörösét viheti haza egy kinti munkás annak az összegnek, amit magyar kollégája kap - mondja Svajda József. Az MSZOSZ régiós elnöke kiemeli: Somogy megyében a nagyvállalatok többsége minimálbérért foglalkoztatja munkásait. Nem ritka az a hely sem, ahol a dolgozók 65%-a keres létminimum alatt.

   Svajda József régiós elnök, MSZOSZ:
Hogy lehet egész hónapban dolgozni 67 ezer forintért, és rengeteget, mert közelről látom. Mit lehet ezzel kezdeni, túlórákkal, műszakpótlékkal is maximum 80-85 ezer forintra megy föl. Hát ezzel mit lehet kezdeni? Ez szégyenteljes, nem tudok mást mondani. Átszámolva meg 240 Euróra, ez értelmezhetetlen.
 
   Luxemburg a másik véglet, hozzá példának a szakszervezeti vezető. A mini államban 1600 Euró a minimálbér összege. Ezt hazánkban lehetetlen elérni - teszi hozzá Svajda József. A munkaadók maximum 3 százalékot emelnének, a szakszervezetek szerint azonban minimum 6 százalék lenne elfogadható. Megegyezés továbbra sincs a felek között.

   Svajda József régiós elnök, MSZOSZ:
Ma, Magyarországon százötvenezer nettó forint kellene egy keresőre, hogy a családoknak ne legyenek komoly gondjaik. Egy ilyen átlagos bér lenne a megfelelő, de százezer forint minimálbér nettóba feltétlenül kellene ahhoz, hogy a szegénység szűnjön Magyarországon.
 
  A szakszervezetek által javasolt 6%-os emelés is csupán 5000 forint pluszt jelentene a bruttó fizetésekben, amelyből miután levonjuk az adót, nagyon kevés marad a dolgozók zsebében. Amennyiben nem sikerül megegyezni, a Kormány határoz majd meg egy értéket, ami vélhetően a 3 és 6 százalék közötti lesz. Az MSZOSZ azonban még bízik abban, hogy közelednek az álláspontos a munkaadók és a munkavállalók között.
 
Forrás: Somogy TV, Híradó

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs megegyezés a minimálbérről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector