Startlaphoz Csatlakozz!

Kompromisszumok vagy  tüntetések

Pataky Péter: 2015 lehet a kard ki kard éve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 20. kedd, 11:31
 
Az első hónapokban eldől, hogy a kompromisszumok, vagy a tüntetések éve lesz-e az idei, mondta az Origónak Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke. A szakszervezeti vezető úgy látja, szakítani kell a mindenáron megállapodásra törekvő magatartással, ha nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal, akkor jöhetnek a tüntetések. Elképzelésével nincs egyedül, hasonló következtetésre jutott több érdekképviselet vezetője is.

  Érdemi tárgyalást akar a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a kormánnyal, ami az ő olvasatukban azt jelenti, hogy ha a felek megállapodnak valamiben azt végre is hajtják, mondta Pataky Péter elnök. A szakszervezeti vezető szerint az elmúlt években nem ez történt, lényeges kérdésekben nem tárgyalt velük a kormány, és ha egy részterületen megállapodás is történt, azt utóbb a kormány egyoldalúan módosította. 
 
Megvezetett szakszervezetek
 
   Az MSZOSZ és a szakszervezetet magába foglaló Magyar Szakszervezeti Szövetség az áprilisi választásokat követően júniusban és szeptemberben is tárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, ebben „követeléscsomagként” a Munka Törvénykönyve újratárgyalása, a sztrájkszabályozás, a cafeteria, korkedvezményes nyugdíj módosítása, valamint átfogóan a dolgozói szegénység megszüntetése szerepelt. Kezdeményezésükre csak a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszolt, ebben azt írták, hogy a meglévő fórumokon ezekről tárgyalni fognak, ezekre azonban nem került sor. Pataky Péter erről azt mondta, a kormány a „peremfeltételekről”, mint az adótörvények és a költségvetés már az előtt döntött, hogy a szakszervezetek követeléseiről tárgyaltak volna, ezzel gyakorlatilag kész helyzet elé állították őket. 
 
  A kormány mindössze a minimálbér és a bérajánlás tekintetében mutatott hajlandóságot egyeztetni a szakszervezetekkel, ami meg is történt: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VK)  a felek megállapodtak, a követeléscsomag többi elemének tárgyalására pedig későbbre tett ígéretet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 
 
 Törvény a létminimumról
 
   AZ MSZOSZ ez után döntött úgy, hogy szakít a mindenáron megállapodásra törekvő magatartással, és azzal együtt, hogy időt ad a kormánynak a tárgyalásokra, nem zárkóznak el a tüntetésektől sem. Első lépésként a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagjaként népszavazási kezdeményezéssel állnak elő, amely arra irányul, hogy törvény garantálja a létminimumot, vagyis, azt szeretnék elérni, hogy a kormány vállaljon garanciát arra, ne lehessen munkáért olyan jövedelmet adni, ami nem éri el a létminimumot. Az elképzelés nagy valószínűséggel találkozik a Közmunkás Szakszervezet elképzeléseivel, ők év elején tízezer forintos azonnali béremelést követeltek a kormánytól. A szakszervezet abben az esetben, ha követelésük nem teljesül, először a járásokban, majd később a fővárosban szervez tüntetést.
 
Közmunkabér és minimálbér
 
   Pataky Péter szerint figyelembe kell venni a minimálbér fogalmát, amely szerint teljes munkaidős, száz százalékos teljesítményű munkáért ennél kevesebbet nem lehet adni. Az elnök szerint amennyiben a közmunka munkának minősül, márpedig szerinte az, akkor itt sem lehetne kevesebbet fizetni a minimálbérnél. Problémának nevezte ezen kívül, hogy a lenyomott közmunkabér lerontja a rendes foglalkoztatottak bérét is. Az MSZOSZ vezetője szerint az első hónapokban el fog dőlni, hogy a kompromisszumok, vagy a tüntetések éve lesz-e az idei. Amennnyiben a kormány hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, hajlandó tárgyalni a többi között a közszférának ígért életpályamodellről, akkor lehet a kompromisszimok éve, amennyiben nem, akkor 2015 lesz a kard ki kard éve - mondta az elnök.   
 
Mellőzött szakszervezetek
 
   Az Origó több szakszervezetet megkeresett, arra voltunk kíváncsaik, hogyan értékelik saját érdekérvényesítő képességüket, egyáltalán, volt-e olyan javaslatuk, amelyet a kormány elfogadott.
 
  A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) válaszában azt írta: Az Orbán-kormány nem tekinti tárgyalópartnernek a szakszervezeteket, és mulasztásos törvénysértést követ el, amikor nem egyeztet a szakszervezetekkel. Tavaly novemberben a Pedagógusok Szakszervezete a Magyar Közoktatás napján a gyermekszegénység ellen tüntetett, de az ott átadott petíciójukra nem kaptak választ. 
 
   A PSZ válaszlevelében kiemeli azt is, hogy a közjogi méltóságok közül senki sem válaszolt arra: mit tesz a kutatásokkal is alátámasztott gyermekszegénység ellen. További követelésük volt, hogy az oktatást-nevelést segítő, technikai-adminisztratív dolgozók bére emelkedjen. A PSZ szerint elfogadhatatlan, hogy az iskolatitkárok, a dajkák 2008 óta nem kaptak fizetésemelést, így nettó 60-70 ezer forintból kénytelenek élni emberek, köztük diplomások is, de erre sem kaptak választ, mint ahogy semmilyen írásos előterjesztést nem kaptak a szakképzés átalakításáról, a gimnáziumok esetleges bezárásáról.
 
   A PSZ ír eredményekről is: 2013. januárjában a kormány és a sztrájkbizottság által aláírt megállapodás értelmében legalább 20 ezer álláshelyet sikerült megmenteni. Eredmányként könyvelik el, hogy kiterjesztették a fizetésemelést a szakszolgálatnál, a szakmai szolgálatoknál és a gyermekvédelemben dolgozó pedagógusokra is – az eredeti elképzelés szerint a fizetésük csak 2015. január 1-jétől emelkedett volna. További eredmény, hogy kollektív szerződést tudtak kötni. A PSZ szerint mindezeket úgy kell értékelni, hogy ezt annál a kormánynál sikerült elérni, amelyik nem arról híres, hogy elfogadja a szociális partnerek javaslatát. „Mindezt nagyon kemény tárgyalásokkal a tárgyalóasztalnál értük el, és a kollégáinknak nem kellett tüntetniük, sztrájkolniuk. Nem tudjuk, mit hoz a köznevelés újabb átalakítása, elképzelhető, hogy lesznek elbocsátások. Ez egy új helyzet.” - írták.
 
Pedagógussztrájk?
 
  „Miután a sztrájktörvényt is szigorították, meglehetősen nehéz ma Magyarországon munkabeszüntetést tartani, különösen olyan ágazatokban, amelyekben biztosítani kell a még elégséges szolgáltatást” - válaszolta a PSZ arra a kérdésre, várható-e a tüntetés a pedagógusok részéről. A PSZ szerint kérdéses, hogy ma a pedagógustársadalomban van-e késztetés arra, hogy sztrájkoljon. A szakszervezet szerint ma egy igazi pedagógus sztrájkot megszervezni a pedagógus társadalom megosztottsága és kiszolgáltatottsága miatt nagyon nehéz, de nem lehetetlen, ehhez azonban az egész társadalom támogatására és szolidaritására lenne szükségük, ami véleményük szerint a közmédiában sulykolt kormánypárti propaganda miatt szintén nagyon nehéz.
 
Demonstráció igen, sztrájk nem
 
  A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint 2010 óta a közszolgálati szakszervezetek, közöttük ők is, folyamatosan veszíti el mozgásterüket. Álláspontjuk szerint az Országos Érdekegyezetető Tanács (OÉT) megszűnésével a három oldalú szociális párbeszéd rendszere is megszűnt, a SZEF-nek így az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) maradt meg egyedüli párbeszédfórumként, itt azonban érdemi tárgyalásra a kormány nem mutat hajlandóságot.
 
   A SZEF szerint a kormány senkinek, így a szakszervezeteknek sem fogadja el az álláspontját, semmilyen javaslatukra nem érkezett pozitív válasz, pedig több javaslattal éltek az OKÉT megbeszélésein.
 
   A SZEF úgy látja, kevés az igazán használható eszköz, érdekegyeztetés nincs, a SZEF érdekkörébe tartozó területeken nincs vagy korlátozott a sztrájkjog, így a sztrájkképesség is, ezért a demonstráción kívül nincs más használható eszköze az érintett szakszervezeteknek. A SZEF is úgy gondolja, hogy a tárgyalóasztalnál történő megállapodás a követendő, minden egyéb eszköz csak a tárgyalások kikényszerítését célozza meg, de ennek a feltételei ma már jogilag sem adottak. 
 
Gigaszakszervezet
 
   Február végén dől el, hogy egyesül-e a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma(SZEF), valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASzSz) szakszervezeti konföderációk. A Magyar Szakszervezeti Szövetség, mint ernyőszervezet már létezik, de a SZEF még nem döntött még arról, hogy hajlandó beolvadni a gigaszakszervezetbe, vagy önállóan tevékenykedik a jövőben. A szakszervezet a bértárgyalásokat követően élesen bírálta a megállapodást, és alig burkoltan a partner szakszervezeteket: "megdöbbenéssel és csalódottsággal értesültünk a minimálbér 3,4 százalékos emelését jelentő megállapodásról, és arról, hogy ezt aláírták a versenyszféra szakszervezeteinek vezetői" - írták közleményükben.
 
Forrás: Origo
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pataky Péter: 2015 lehet a kard ki kard éve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector