Startlaphoz Csatlakozz!

Sokkal leterheltebbnek érzik magukat az új munkarend miatt

Olyan fáradt a pedagógus, mint máskor tanév végén

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 09. hétfő, 15:33

Sokkal leterheltebbnek érzi magát a pedagógusok többsége a két éve, az életpályamodellel együtt bevezetett új munkarend óta – írja a teol.hu.
 
  Már most olyan kimerültek az oktatók, mint a korábbi években júniusban voltak ráadásul sokan nem is kapnak plusz juttatást a túlórákért – derült ki egy felmérésből. A szakszervezetek szerint jobb lenne, ha visszaállítanák a régi szisztémát. Több mint 12 ezren töltötték ki a Pedagógusok Szakszervezetének felhívására azt a kérdőívet, mely az oktató-nevelő munkát végzők leterheltsége felől érdeklődött. A válaszadók 89 százaléka hetente több mint 40 órát dolgozik, 28 százaléka 50- nél is többet. Az újonnan bevezetett munkarend óta 91 százalékuknál nőtt az az idő, amit az intézményben és otthon összesen munkával töltenek, mindössze 1 százalékuknak csökkent.
 
   Mint ismert, az új munkarend bevezetése előtt a pedagógusoknak heti 22 órát kellett tartaniuk, a fennmaradó 18-at szabadon oszthatták be, akár haza is mehettek. 2013 óta viszont 32 órát az intézményben kell tölteni – abból 22–26 órát kell tartani –, ezen felül 8 órát kaptak a felkészülésre, a dolgozatok javítására. A válaszadók 82 százaléka azt mondta, hogy több mint 10 alkalommal dolgozott heti 32 óránál is többet az intézményben. A 90 százalékuk a korábbinál nagyobbnak érzi a munkaterhelést, 86 százalékuk kimerültebbnek, fáradtabbnak is érzi magát, 57 százalékuknál jelentkezett is olyan egészségügyi, mentális probléma, ami a mostani munkarendhez köthető. Aki pedig 32 óránál többet dolgozott a nevelési-oktatási intézményben, azok 88 százalékánál azt semmivel sem honorálták, mindössze 2 százalék kapott túlórapénzt.
 
  – Egyértelműen nőttek a pedagógusok terhei – erősítette meg véleményével a felmérés eredményeit Fülöpné Szűcs Mária, a Pedagógusok Szakszervezete Tolna Megyei Szervezetének elnöke. Mint  mondta, ők is most készítenek egy felmérést annak érdekében, hogy friss álláspontot tárhassanak a döntéshozók elé, ugyanis tárgyalásokat folytatnak az illetékes minisztériummal. Az azonban már most világosan látszik a megyei elnök szerint, hogy feleslegesen nőttek a pedagógusok adminisztratív és egyéb terhei az utóbbi két évben.
 
   Ezzel teljesen egyetért Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke felhívta a figyelmet, hogy már egy 2010-es felmérés is arról tanúskodott, hogy átlagosan hetente 51,5 órát dolgoznak a pedagógusok. Erre jöttek a plusz terhek, a portfolió, az, hogy 32 órát kötelező bent tölteni az intézményekben. Azt a pár órát, amiben elvileg felkészülhetnének, dolgozatot javíthatnának, szintén a gyermekek között kell tölteniük.
– Nincs szükség ilyen ostoba szabályozásokra – fogalmazott. Mendrey László hozzátette, hogy a bevezetett 32 óra csak arra volt jó, hogy a társadalom felé jelezzék: kaptak a pedagógusok béremelést, de többet is kell dolgozniuk. Hangsúlyozta, hogy sokan már olyan fáradtnak, kimerültnek érzik magukat most, mint korábban a nyári szünet előtt, júniusban. A problémákat jelezték az illetékes minisztérium felé, de ott azok süket fülekre találtak.

A minisztérium szerint nem kell többet tanítaniuk
 
   A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) felmérése szerint nem nőtt a pedagógusok óraterhelése – hangsúlyozták lapunk megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságán. Hozzátették: a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje átlagosan 24 óra alatt van, ami lényegében megegyezik az új munkaidő-számítási rendszer bevezetését megelőző időszakban tapasztalt óraterheléssel.
 
  – A pedagógusok alapbére átlagosan több mint 40 százalékkal növekedett 2013 augusztusa és idén január között, ami kompenzálja azt, hogy túlórapénzt a korábbiaknál kevesebb esetben fizet a  pedagógusoknak a Klik – emelték ki. Hogy miként tartják nyilván a pedagógusok kötött munkaidejét, arról az iskolák szabadon döntenek, ezért az intézményekben az erre vonatkozó gyakorlat is igen eltérő. Az államtitkárság és a Klik elgondolkodott már azon, hogy érdemes-e kiadni a munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó szakmai ajánlást az iskolák számára, és ez a kérdés felvetődött a szakmai szervezetekkel és pedagógus-szakszervezetekkel folytatott tárgyalások során is.

Forrás: teol.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Olyan fáradt a pedagógus, mint máskor tanév végén.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector