Startlaphoz Csatlakozz!

Az első negyedévben elszállt a költségvetés

Az államháztartás hiánya elérte az egész évi terv 89,8 százalékát

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 09. hétfő, 10:24

Március végén az államháztartás hiánya elérte az 517,5 milliárd forintot, ami az egész évi terv 89,8 százaléka − derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) márciusi előzetes adataiból.

    Az NGM várakozásai szerint a következő hónapokban a trend folytatódik, így a folyó hiány az éves terv fölé emelkedik. A kiadások jelentős része az év elején jelentkezik, több bevétel pedig csak az utolsó hónapban, az első negyedéves hiány azonban még soha nem volt ilyen magas. A kormánynak április 15-ig kell benyújtania a konvergenciaprogram aktualizált változatát Brüsszelnek, ebből várhatóan kiderül, miként látja elérhetőnek a kabinet a hiánycélt.

    A deficit 230,9 milliárd forinttal nőtt márciusban, a központi költségvetés mintegy 235,5, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,6 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 8,2 milliárd forintos szufficittel zártak. A bevételek az előző év azonos hónapjához képest közel 47 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak, elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatoknál, amit az NGM az uniós támogatások alacsonyabb szintű lehívásával magyaráz.

    A kiadások 31,3 milliárd forinttal múlták felül a tavalyi azonos időszakit, a nettó kamatkiadások 79 milliárd forintos értéke 30,4 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál. Emellett az egyedi és normatív támogatások, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt) és az EU-hozzájárulások nőttek a tavalyihoz képest.

    A társadalombiztosítási alapok idén márciusi 3,6 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 7,1 milliárdos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,5 milliárd forintos többletéből áll össze. Az alapok együttes hiánya 23,0 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok március havi 8,2 milliárd forintos egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett.

    A magyar kormány tervei szerint Magyarország bevezeti a pénzügyi „forgalmi” (tranzakciós) adót − írta a Heti Válaszban megjelent publicisztikájában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető öt áfakulcsot látna szívesen, a legfelső 30 százalékos lenne a jelenlegi 27 helyett − igaz, ezt az unió nem engedi. A miniszter a vagyonadót nem tartja jó ötletnek, az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása azonban a „kisebb rossz". Matolcsy szerint a kormány bevezeti az egyszerűbb vállalkozói adót a legfeljebb 30 fős cégeknél. Az NGM közlése szerint a miniszter recenziója nem a minisztérium programja.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az államháztartás hiánya elérte az egész évi terv 89,8 százalékát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector