Startlaphoz Csatlakozz!

Külföldi sajtó Magyarországról

Brit lap Schmitt Pál lemondásáról, német újság Ficóról és Orbánról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 06. péntek, 13:12

Schmitt Pál lemondásáról jelentetett meg cikket csütörtökön a The Economist című brit lap, míg a német Frankfurter Allgemeine Zeitung az új szlovák kormány hivatalba lépése kapcsán foglalkozott Magyarországgal.

    A The Economist szerint kevés magyar politikus mond le tisztségéről botrányok miatt, így Schmitt Pál volt köztársasági elnök azzal tehette a legnagyobb szolgálatot országának, hogy "meglehetősen gyorsan" távozott. A vezető brit gazdasági-politikai hetilap legújabb kiadásának írása szerint Schmitt Pál lemondásával hosszú közszolgálati pályafutás ért véget, amelynek során a volt államfő "megmutatta, hogy kaméleon módjára képes alkalmazkodni a változó körülményekhez". A The Economist szerint "a könnyen irányítható" elnök távozása - tekintettel a Fidesz kétharmados többségére - aligha okoz súlyos kárt a kormánynak, és bár Orbán Viktor miniszterelnök elvesztett egy hasznos szövetségest, lehetséges azonban, hogy az új államfő "kirívó hasonlóságokat" mutat majd elődjéhez. A fejlemények még segíthetik is a kormányt az EU-val a médiaszabadság ügyében folytatott vitájában. Igaz, hogy a köztelevízió a múlt héten "nevetségességig behízelgő" interjút készített Schmitt Pállal, azonban a magánmédia egyre agresszívabb módon tárja fel a politikai csínytevéseket, és amikor Neelie Kroes EU-bizottsági alelnök legközelebb kifejezi aggályait a médiaszabadsággal kapcsolatban, Orbán Viktor elirányíthatja őt ahhoz a hírportálhoz, amelyik megbuktatott egy elnököt - fejeződik be a The Economist írása.

    A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap az új szlovák kormány hivatalba lépése kapcsán írt Magyarországról csütörtöki számában. Az új kormány Szlovákiában című bécsi keltezésű beszámolóban a szerző, Karl-Peter Schwarz megjegyezte: Magyarország után Szlovákia a második ország a "posztkommunista Közép-Európában", ahol a kormány a törvényhozásban egyetlen párt abszolút többségére támaszkodhat. Ezzel kapcsolatban Robert Fico választási győzelme nyomán aggodalom ébredt, hogy "Szlovákiában +baloldali orbanizálódás+ következik", vagyis hogy Fico "hasonló" tudatossággal él majd "erős pozíciójával", mint a magyar miniszterelnök, ugyanakkor a szlovák kormányfő első intézkedései "arra utalnak, hogy nem akar ismét nemzetközi bírálatok kereszttüzébe kerülni" - írta Schwarz. Hozzátette: Fico pragmatikus beállítottságú politikus, nem úgy, mint "Orbán, aki +történelmi küldetéssel+ lépett hivatalba". Megjegyezte: a kisebbségi kérdés a most kezdődő ciklusban "veszíthet jelentőségéből", hiszen az "ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és magyar ellenpárja, a Budapest által támogatott Magyar Koalíció Pártja (MKP) sem rendelkezik képviselettel a parlamentben".

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Brit lap Schmitt Pál lemondásáról, német újság Ficóról és Orbánról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector