Startlaphoz Csatlakozz!

Spanyolország

Újabb időzített bomba ketyeg Európában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 04. szerda, 13:49

Spanyolország, amely a 20 százalék feletti munkanélküliség mellett folyamatosan növeli adósságát időzített bombaként veszélyezteti a gazdasági konszolidációt és a növekedés hiánya immáron bizonyos európai országokban is megkérdőjelezi a megszorítások értelmét.

    A befektetők ugyan optimista hangulatban indultak neki a második negyedévnek, egyelőre talán még nem érzékelik eléggé, hogy Spanyolország a gazdasági konszolidációt veszélyeztető időzített bombaként ketyeg a háttérben - derül ki a CNBC-nek nyilatkozó szakértők elemzéséből. Az ibériai ország lassan, de biztosan növeli adósságát, miközben a munkanélküliségi ráta meghaladja a 20 százalékot, ami világossá teszi, hogy nincs esély az állam bevételeinek növelésére.

    Ennek a két adatnak önmagában riadójelzésként kellene üvöltenie a piacon - érvel Tony Sanders, a George Mason Egyetem Mercatus Központjának vezető oktatója. Az elemző szerint megismétlődhet a 2011-es helyzet, amikor a gazdasági mutatók és a piaci hangulat elkezdett javulni, amit az év közepén hirtelen elsöpört a görög válság ismételt kiéleződése.

Rámenne Európa egy spanyol csődre

    Az Európai Központi Bank (ECB) monetáris enyhítése (LTRO) csak vágy és remény - mondja Sanders. Hogyan fogják a spanyol bankok javítani likviditásukat, amikor a munkanélküliség 23 százalékos? A madridi kormány tegnapi prezentációján bemutatta, hogyan emelkednek 22 éves csúcsra az ország tartozásai 2012-ben. Ennek eredményeként a tízéves spanyol kötvények hozama tíz bázisponttal, 5,46 százalékra nőtt.

    Az elemző szerint az európai biztonsági alap múlt héten elfogadott 700 milliárd eurós összege egyszerűen kevés lenne megállítani a válság tovagyűrűzését, ha Spanyolország fizetésképtelenné válna. Sanders úgy véli, hogy ezúttal az ECB-nek sem lenne elegendő muníciója ahhoz, hogy beavatkozzon.

Bukta lesz így is, úgy is

    Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter a héten kijelentette, hogy országa „vesztes-vesztes” játszmát játszik - idézi a politikust a Wall Street Journal. A pénzpiacok azt várják, hogy a kormány csökkentse a költségvetési hiányt, ám a megszorítások megfojtják a gazdaságot, ami - akárcsak a deficit és az adósság emelkedése - aláássa a befektetőik bizalmát. A hasonló helyzettel szembe néző olasz vezetés szintén tegnap közölte: nem terveznek újabb szigorításokat, mert nem lehet tovább szorongatni a gazdaságot.

    Az ezekhez hasonló figyelmeztetések egyelőre leperegtek Európa nagyágyúiról, az Európai Bizottságról, az ECB-ről és Németországról, amelyek kitartanak a következetes költségvetési szigor és a hosszú távú növekedést megalapozó strukturális reformok követelménye mellett. Úgy vélik, ez az egyetlen út, amelyen haladva az eurózóna kilábalhat a válságból.

Azért sem csökkent az ECB

   Az európai jegybank, amely mai kamatdöntő ülésén várhatóan nem mérsékli egy százalékon álló alapkamatát - kevéssé törődve azzal, milyen gyenge lábon áll az európai gazdaság - kezdettől fogva azzal érvel, hogy a megszorítások végső soron ösztönözni fogják a gazdasági növekedést. A bank logikája szerint ezek helyreállítják az államok pénzügyi egyensúlyát, s ezzel megteremtik a GDP bővüléséhez szükséges forrásokat biztosító befektetők bizalmát.

    A szigor bírálói elismerik, hogy bizonyos országok, amelyek nagy vagy erősen hullámzó törlesztési kötelezettségekkel küszködnek - például Spanyolország vagy Olaszország - nem tehetnek mást, mint hogy csökkentik hiányukat. Ugyanakkor az EU vezetése nyomás alá helyezett olyan országokat is - így Hollandiát és Franciaországot -, amelyek olcsón jutnak hitelhez.

A gyógyszer öl

    Egyre több elemző véli úgy, hogy esetükben a megszorító gazdaságpolitika ellentétes hatást érhet el. Brad DeLong, a Kaliforniai Egyetem közgazdász professzora és Lawrence Summers volt pénzügyminiszter tanulmányukban kimutatták, hogy azokban a növekedési hiánnyal küszködő országokban, amelyek alacsony államkötvényhozamokat fizetnek, a költségvetési kiadások visszafogása aláássa az adóbevételeket, ami eltünteti a megtakarításokkal elért eredményeket.

   Az olyan országokban, mint az USA, Németország, Franciaország vagy Hollandia a megszorítások miatt elvesző gazdasági aktivitás növeli a költségvetési problémákat - összegzi kutatásaik eredményét DeLong. Az alacsony kötvényhozamokat fizető országokban eljött a gazdasági növekedést ösztönző befektetések ideje - visszhangozza az előbbieket Paul De Grauwe, a belga Katolikus Egyetem közgazdasági professzora.

A briteknek sem jött be

    Nagy-Britannia, amely nem része az eurózónának, 2010 óta többéves megtakarítási tervet hajt végre, amelyben több tíz millió fontot spórolnak meg a jóléti és más kiadások lefaragásával. Ez javította az ország iránti befektetői bizalmat és segített abban, hogy alacsonyan maradtak az állam hitelhez jutási költségei.

   Ugyanakkor nem sikerült gyorsan mérsékelni a deficitet. Némi csökkenés ellenére még mindig a GDP nyolc százaléka a hiány, annak ellenére, hogy - szemben a közös európai valutát használó országokkal - a britek élhetnek saját devizájuk gyengítésének eszközével is, ami javítahatja az export versenyképességét. Ráadásul Bank of England óriási államkötvény-vásárlásokkal segített alacsonyan tartani a hozamokat.

    Minden intézkedés ellenére nem voltunk képesek kicsikarni egy kicsi növekedést sem - összegzi a helyzetet Richard Barwell, az RBS bank elemzője. Ez figyelmeztető jelzés lehet Európa számára.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újabb időzített bomba ketyeg Európában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector