Startlaphoz Csatlakozz!

A rászorulók számlákra, ruházkodásra is fordítják a juttatásokat

Nincs értelme papírral helyettesíteni a készpénzkifizetéseket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 04. szerda, 07:56

Szakértők szerint öngól lehet a szociális juttatások utalványalapú kifizetése, a kártyás megoldás mellett azonban számos érv szól.

   A kormány mellé lő, ha valóban Erzsébet utalványban fizettet ki szociális juttatásokat − vélik szakértők. A lépés abból a múlt heti kormányrendeletből következik, amely előírja Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, hogy április közepéig vizsgálja meg, hogyan lehet az elképzelést megvalósítani. Az ellenzők az Erzsébet utalvány korlátozott felhasználhatósága ellen ágálnak a legjobban, mivel az hidegétel-utalványként funkcionál. Véleményük szerint a rászorulók az esetek többségében nemcsak élelmiszerre, hanem például közüzemi számlák kifizetésére vagy épp ruházkodásra fordítják a családi pótlék, illetve a pénzbeli gyermeknevelési támogatás összegét.

   Ésszerűbb lenne, ha papíralapú utalvány helyett kártyával lehetne felhasználni a pénzeket. Nyugati országokban megszokott, hogy az ellenőrizendő felhasználású összegeket kártyán kapják meg az érintettek − itthon a Széchenyi Pihenő (Szép) kártyára lehetne terelni ezt a forgalmat. A kártyák felhasználhatóságát jól lehet tervezni, tekintve hogy az eltérő profilú elfogadóhelyek eltérő kódokat kapnak, így a plasztikokat különösebb erőfeszítés nélkül be lehet úgy állítani, hogy italboltokban ne lehessen velük fizetni. (Mindez a papíralapú utalványokra nem igaz, hiszen a kocsmáros befogadhatja azokat, majd saját beszerzéseit fizetheti az élelmiszer-áruházban.) A megoldás a feketekereskedelem visszaszorulását is segíthetné, hiszen ezzel csak könyvelt tranzakciókra kerülhetne sor.

    Ellenérv lehet a plasztikok korlátozott elfogadása, ám a készpénzmentesítés érdekében a kormány már eddig is komoly lépéseket tett, ráadásul információink szerint az MNB-nél már kézzelfogható közelségbe került az EU-s pályázati pénzből megvalósuló pos-telepítési program. Korábban lapunk kérdésére Körtvélyessy László kormánybiztos elmondta, tisztában vannak azzal, hogy az Erzsébet utalványnak csak átmeneti helye van a piacon − a cél az elektronikus fizetési eszközök elterjedése, amire kiemelkedően jó példa a Szép kártya. A szakember szerint az utalvány másik fontos ismérve, hogy jutaléka szociálpolitikai célokat szolgál, ám szakértők szerint a Szép kártya „Erzsébet-zsebének” használata esetén megmaradhatna a magasabb jutalék, amelyből a szociális üdültetések forrását teremtené meg a kormányzat.
 
    Az éves kiskereskedelmi élelmiszer-eladások 15-17 százalékát fizetnék a javaslat nyomán Erzsébet utalványban, tavaly ugyanis családi pótlék és gyermekvédelmi támogatás címén 349,5 milliárd forintot fizettek ki − derül ki a Napi Online számításaiból. Az utalvány után az állam (szociális ellátásra) 3−6 százalékos − 13−26 milliárdos − jutalékot kapna a kereskedelemtől − az egyéb járulékos költségekkel együtt. Ráadásul miután az utalványt utólag számolják el, az állam 30−75 napos fizetési határidőhöz jut, ami úgynevezett floating-nyereséget biztosít a kincstárban őrzött pénznek köszönhetően.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nincs értelme papírral helyettesíteni a készpénzkifizetéseket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector