Startlaphoz Csatlakozz!

A bejelentés nélküli munka visszaszorítása a fő cél

Mi lesz a bérkompenzáció ellenőrzésével?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 03. kedd, 09:58

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal idei  ellenőrzési irányelveinek fókuszában is kiemelt cél a bejelentés nélküli munka visszaszorítása - hívta fel a figyelmet BDO Magyarország tanácsadó cég kedden.

    A BDO által az irányelvekről készített elemzése szerint az építőipari cégek helyett az idén elsősorban a vagyonvédelmi társaságok kerülhetnek a munkaügyi felügyelők vizsgálatainak fókuszába, és erősödhet a hivatal felvilágosító tevékenysége, amire már régóta széles körű, eddig kielégítetlen igény mutatkozik. A vagyonvédelem mellett a feldolgozóipari cégek is fokozott ellenőrzésre számíthatnak: minden tizedik munkaügyi ellenőrzés az említett szektorokat fogja érinteni.

    Újdonság a korábbi irányelvekhez képest, hogy minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz az utóellenőrzéseknek, hiszen ezentúl a határozatok 80 százaléka esetén utóellenőrzést is kell tartani - hangsúlyozza a tanácsadó cég.

    Az elemzés szerint a munkaügyi felügyelők az irányelv szerint a helyszínen a munkaszerződések mellett elsősorban a munkabér mértékére, a munkabér védelmére, valamint a jogviszony megszűnésekor az igazolások kiadására, továbbá az utolsó havi elszámolás megtörténtére vonatkozó jogszabályi rendelkezések pontos betartását fogják ellenőrizni.

    Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója az elemzésről készített sajtóanyagban rámutat: a hivatal eddigi ellenőrzései során megkövetelte, hogy ha a munkavállaló 5:50 perckor kezdi meg a munkát, akkor a munkáltató az 5:50-től 06:00 óráig terjedő időszakra fizessen a munkavállaló részére éjszakai pótlékot, hiszen ez a munkajogi szabályok szerint éjszakai időnek minősül. Ez a helyzet hamarosan megszűnik, mivel a 2012 július 1-jén életbe lépő új Munka Törvénykönyve a vonatkozó rendelkezést a realitásokhoz igazítja, kimondva, hogy éjszakai pótlékot csak akkor kell fizetni, ha az éjszakai időben történő munkavégzés legalább az egy órát eléri.

    A tanácsadó cég szerint nem szól az munkaügyi ellenőrzés ez évi irányelve a bérkompenzáció - elvárt mértékű béremelés - ellenőrzésével kapcsolatos teendőkről, sem az új Munka Törvénykönyve hatályba lépésével kapcsolatos esetleges moratórium, vagy türelmi idő lehetőségéről. A 2012. július 1-én hatályba lépő új törvény a már közel 20 éve érvényben lévő munkaügyi kódexet alapjaiban változtatja meg, ezért is szükség lehet bizonyos engedmények esetleg moratórium előzetes rögzítésére.

    Nem olvasható ki az irányelvből a különböző fiktív cégekkel kapcsolatos ellenőrzési stratégia változása sem, holott az úgynevezett munkaügyi feketelistán évek óta előkelő helyeken szereplő cégek esetében a kiszabott munkaügyi bírságok behajthatóságának lehetőségét mindenképpen célszerű lenne növelni - közölte a DBO Magyarország.

    A BDO Magyarország tagja a globális szinten az ötödik legnagyobb, a világ 135 országában jelen lévő könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózatnak, a BDO International cégnek, amely  2011-ben közel 49 ezer főt alkalmazott, a csoport árbevétele az előző pénzügyi évben meghaladta a 4 milliárd eurós szintet.

    A BDO Magyarország könyvvizsgálati, adó-tanácsadási, pénzügyi tanácsadási, könyvelési, bérszámfejtési, HR, munkaügyi átvilágítás és információtechnológiai szolgáltatásokkal, valamint hotel- és ingatlan-tanácsadással foglalkozik.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi lesz a bérkompenzáció ellenőrzésével?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector