Startlaphoz Csatlakozz!

Előbb-utóbb nyilvánosságra kell hozni az új konvergenciaprogramot

Napokon belül jöhetnek az új megszorítások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 18:31

A kormánynak április közepéig elő kell állnia a konvergenciaprogrammal − eközben folyamatosan olyan jelzéseket küld a piac, illetve Washington és Brüsszel számára, hogy komolyan meg akar állapodni az IMF-fel.

    "Az ember a lelkét kiteszi azért, hogy ezt a nyavalyás megállapodást végre elkezdjük tárgyalni" − fakadt ki indulatosan a múlt héten egy közgazdászrendezvényen Martonyi János külügyminiszter, mondván, minden ellentétes híreszteléssel szemben a kabinet szeretne hitelmegállapodást kötni az IMF/EU-val. Erre az üzentre tett rá még egy lapáttal a Magyar Nemzet hétvégi száma, amely "diplomáciai forrásokra" hivatkozva azt írja: az IMF 10-15 milliárd eurós hitelkeretet biztosítana Magyarországnak két évig és a megállapodás három héten belül megszülethet azt követően, hogy az Orbán-kormány lezárja az unióval fennálló vitáját. Azért csak két évig − írta a lap −, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-ben megalakuló kormány ismét "legitimálja a paktumot", ha folytatni kívánja az együttműködést.

    A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF annyit kér, hogy a kormány módosítsa a jegybanktörvényt és biztosítsa az MNB függetlenségét − idézi a lap a diplomatát. Úgy tudják: harmadik MNB-alelnök kinevezését nem néznék jó szemmel Washingtonban A lap informátora szerint az IMF nem töröltetné el az egykulcsos szja-t, ám az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kellene venni a sarkalatos jogszabályokból.

    A kormány a múlt pénteken adta át a két folyamatban lévő uniós kötelezettségszegési eljárás, vagyis a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak. A kabinet bízik az eljárások lezárásában, és úgy ítéli meg, így már nem lehet akadálya annak, hogy belátható időn belül megkezdődjenek a tárgyalások az EU/IMF-megállapodásról. A kormány felfogása szerint ráadásul Brüsszel a túlzotthiány-eljárás (EDP) keretében sem emelhetett vétót Magyarországgal szemben, hisz a múlt pénteken nyilvánosságra hozott EDP-jelentés szerint az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát érte el. Az év közbeni egyszeri tételek nélkül számolt költségvetési hiány a vállalt 2,94 százalék helyett 2,43 százalék lett − emelte ki a nemzetgazdasági tárca közleménye, amely azért azt is elismerte, hogy az uniós módszertan szerinti áht-többletben "néhány különleges intézkedés is szerepet játszott".

    Az EDP-jelentést az Eurostat auditálja és várhatóan még a héten nyilvánosságra hozza, ezt követően kerülnek a jelentések az EB asztalára. Ezzel párhuzamosan a magyar kormánynak a következő két hétben nyilvánosságra kell hoznia új konvergenciaprogramját, amelyben alá kell támasztania, hogy az első két hónapban elszaladt államháztartási hiányt milyen intézkedésekkel akarja a kívánt 2,5 százalékos szintre visszaszorítani. A kormány már február folyamán döntött a minisztériumi kiadások zárolásáról, illetve a gyógyszerkiadások további 20-30 milliárdos csökkentéséről, miközben a már betervezett százmilliárd forintos csökkentés is kérdéses. A konvergenciaprogram hosszabb távra lő − így azt is nyilvánosságra kell hoznia az Orbán-kabinetnek, hogy a 2013-tól kivezetendő különadókat milyen intézkedésekkel pótolja, hogy a csökkenő hiánypályát fenn tudja tartani.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Napokon belül jöhetnek az új megszorítások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector