Startlaphoz Csatlakozz!

Szlovákia

Nagyobb a nők elszegényedésének esélye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 11:49

Két és félszer nagyobb a nyugdíjas nők elszegényedésének esélye Szlovákiában, mint a hasonló korú férfiaké - derül ki a Közéleti Kérdések Intézetének a napokban közzétett elemzéséből. A jelenség hátterében a nők nyugdíjának alacsonyabb átlagösszege áll, valamint az is, hogy Szlovákiában a nők átlagosan közel egyötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

    Szlovákiában jelenleg átlagban közel 20 százalékkal magasabb egy férfi bére, mint egy nőé. Ez a különbség az Eurostat adatai szerint közel 4 százalékkal magasabb az Európai Unióban tapasztaltnál, és a legmagasabbak közé tartozik az EU tagállamain belül. A statisztikai adatokból kitűnik, hogy bár hosszú távon csökkenő tendenciát mutat a nők és a férfiak bére közötti eltérés, éves szintre vetítve Szlovákiában egy nőnek három hónappal többet kellene dolgoznia ahhoz, hogy megkeresse azt az összeget, amit egy férfi 12 hónap alatt. A legmagasabb fizetésbeli eltérések a felsőfokú végzetséggel rendelkezők, valamint a magas beosztásban dolgozók szegmensében figyelhetők meg.

    A nők és a férfiak keresetének terén tapasztalható különbségek már a pályakezdők esetében is megfigyelhetőek - derül ki a platy.sk a közelmúltban végzett felméréséből. Ebből kiderül, hogy a keresetek közti különbség a munkavállalók korával fokozatosan nő és a harmincasok korkategóriájában éri el a maximumot, a negyvenesek korkategóriájában pedig folyamatosan csökkenni kezd. A 35 és 44 év közöttieknél a különbség eléri a 25 százalékot, az 55 évnél idősebbek között viszont már 15 százalékra csökken. A portál által végzett felmérés szerint az abban részt vevő férfiak átlagbére 988 euró volt (a Statisztikai Hivatal szerint 2011 utolsó negyedévében Szlovákiában 848 euró volt a bruttó átlagbér), a nők átlagos bére pedig ennél közel 200 euróval volt alacsonyabb.

    A bérek nemek szerinti megoszlásban tapasztalható eltérései kihatnak a nyugdíjas korosztályba tartozók bevételeinek az alakulására is. Az öregségi nyugdíjak átlagos összegét összehasonlítva még a béreknél is markánsabbak a különbségek. Míg a férfiak átlagos időskori nyugdíja Szlovákiában 400 euró körül mozog, addig a nőké alig haladja meg a 300 eurót. A Közéleti Kérdések Intézetének elemzése szerint ez közvetlenül befolyásolja az elszegényedés veszélye terén tapasztalható különbségek alakulását is.

    A szlovákiai nyugdíjasok esetében a férfiak 3,9 százalékát, a nőknek pedig a 8,2 százalékát fenyegeti az elszegényedés veszélye. A különbség a 65 évnél idősebbeknél még nagyobb. Míg ebben a korkategóriában továbbra is a férfiak 3,9 százalékát fenyegeti az elszegényedés, a nőknél ennek veszélye 65 éves kör fölött 10,1 százalékra nő. Szlovákiában a szegénységi határ - egy különálló háztartásban élő személy esetében - évi 3670 euró.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyobb a nők elszegényedésének esélye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector