Startlaphoz Csatlakozz!

Egy praxis átlagosan havi ötvenezer forint többletbevételhez juthat

Áprilisban emelkedhet a házi gyermekorvosok bére a teljesítmény alapján

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 07:46

Áprilistól több pénzt kaphatnak a házi gyermekorvosok. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az a jogszabály, amellyel kibővítik a házi gyermekorvosok teljesítményfinanszírozásának alapjául szolgáló mutatószámok, vagyis indikátorok körét.
    A háziorvosok indikátoralapú teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól szóló rendelet módosításáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által jegyzett rendelet szerint a házi gyermekorvosok teljesítményértékelésénél a jövőben számítana, hogy a praxis betegforgalma hogyan alakul az ügyeleti, illetve a rendelési időben. Eszerint minél több azon betegek száma, akik az ügyelet helyett rendelési időben keresik fel saját orvosukat, annál nagyobb lesz a teljesítményfinanszírozás.

    Többletbevételt jelenthet például a hat éven aluli gyermekek szűrővizsgálata is. Ha a körzetben magas a csak szoptatással táplált, félévesnél fiatalabb csecsemők aránya, az újabb bevételt jelent a házi gyermekorvosoknak.

    Az indikátorokon alapuló teljesítményértékelés célja, hogy a háziorvosi szolgálatok szakmai munkáját mérjék. Az egységes indikátorrendszert 2009 első felében vezették be a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett ellátás ösztönzésére. Az azóta eltelt időszak tapasztalataira és a nemzetközi tendenciákra alapozva, a háziorvosok teljesítményének hatékonyabb értékelésére az egészségügyi államtitkárság tavaly áprilisban vezetett be új mutatószámokat.

    Az államtitkárság akkor azt közölte: a módosítással havi 100 millió forintról 250 millióra emelkedett a háziorvosok teljesítményalapú finanszírozásának kerete. Így egy adott praxis - teljesítményének függvényében - jelenleg átlagosan havi ötvenezer forint többletbevételhez is juthat.

    Az egészségügyi ágazatban dolgozók anyagi helyzetének rendezését célzó, hónapokon át tartó tárgyalássorozaton ismert volt, hogy a mostani béremelésből kimaradnak az alapellátásban dolgozók. Több szakmai szervezet, köztük a házi gyermekorvosok érdekképviselete is tiltakozott emiatt. Az egészségügyi államtitkárság több alkalommal is hangoztatta, hogy az elmúlt években az egészségügyi ágazatvezetés a háziorvosok helyzetének és anyagi körülményeinek javítása érdekében több jelentős intézkedést tett. Az utóbbi időszakban összesen mintegy tízmilliárd forint többletforrást biztosítottak az alapellátást végző praxisoknak.

    Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta: pénteken döntik el, milyen nyomásgyakorlási eszközöket vetnek be annak érdekében, hogy a kormányzat az alapellátásban dolgozók anyagi helyzetét is rendezze.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Áprilisban emelkedhet a házi gyermekorvosok bére a teljesítmény alapján.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector