Startlaphoz Csatlakozz!

Mennyit vesznek ki az érintettek zsebéből és mennyi a megtakarítás?

Eltérő vélemények az utazási kedvezmények megvonásáról

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. március 25. vasárnap, 20:05

Vitát rendeztek az utazási kedvezmények megvonásáról az MTV stúdiójában. Mennyit vehet ki az érintettek zsebéből és mennyi a megtakarítás? A beszélgetés résztvevői Spaller Endre, KDNP-s képviselő, és Papp Zoltán, a Vasutasok szakszervezetének elnöke voltak.

    Mv.: - Több tízezren veszíthetik el az ingyenes vagy a kedvezményes utazási jogosultságot egy most készülő törvénytervezet szerint. A MÁV-nál ugyanis 100-ból csak 15-en utaznak teljes áru menetjeggyel, de a Volán-társaságoknál is vannak hasonló kedvezmények. A kormány szerint ezek szigorításával több mint 10 milliárd Ft-ot lehetne spórolni. A szakszervezetek viszont azt mondják, a kedvezmények korlátozása nemcsak a dolgozókat, hanem a közlekedési társaságokat is hátrányosan érinti, mert kevesebb lesz az utas. Egyelőre nem ismerjük a pontos javaslatot, mert Spaller Endre KDNP-s képviselő visszavonta az erre vonatkozó és már benyújtott indítványát, hogy azt az utazási kedvezményekről szóló különtörvény tárgyalásakor véglegesítse.

    Mv.: -Jó estét kívánok az uraknak! Visszavonta vagy nem vonta vissza? Mintha lenne itt valami zavar, kommunikációs zavar.  

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: - Ennél a törvénynél visszavontam, de tartalmilag fenntartom. Nem lehet azt a helyzetet fenntartani, az hangzott itt el a bejátszásban, hogy 100-ból  15 ember utazik teljes áru jeggyel. Még ennyien se. Hiszen, akik pl. Start-munkában vesznek részt, azok egy más kasszából fizetik ki a jegyet, aki dolgozik, annak a munkaadója fizeti ki. Alig-alig vannak olyanok gyakorlatilag, akik teljes áru jegyet fizetnek. Gyakorlatilag csak azok, akik nem tudják, hogy nekik milyen kedvezmény jár.  

    Mv.: - Mit szólnak a megvonáshoz?  

    Papp Zoltán, elnök, Vasutasok Szakszervezete: - Én azt gondolom, hogy ezt a kérdést gyorsan válasszuk ketté. Én a vasutas munkavállalók és a hozzátartozóik miatt vagyok itt. Az is egy jelentős tétel, ha úgy vesszük. Egy az adatok szerint 180 ezer fő, és én az ellen tiltakoznék, hogyha képviselő  
úr arra gondolna, hogy ők se kapjanak kedvezményt. Én azt gondolom, hogy ez több okból nem jó.  

    Mv.: - Ők se kapjanak? Az volt az eredeti javaslatban.  

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: - Az volt az eredeti javaslatban, hogy mindent meg kell tennünk  a vasutasokért. A vasúttársaságnak azért, hogy jó munkakörülményeket, magas bért adjon, mindent meg kell tenni. De a vasutasokért kell megtenni. Pl. egy kórház semmi nem tesz az orvos feleségéért, egy villanyszerelőnek a cége semmit nem tesz meg azért,  hogy a villanyszerelő felesége dolgozzon. Ugye a munkaadók most utasították el, pont ennél a törvénynél azt, hogy a saját munkavállalóiknak  a BKV bérletnek kifizessék a  86%-át, nemhogy még a munkavállal hozzátartozójának a bérletét. Azt gondolom, hogy itt egy nagy egyenlőtlenség van, és ezzel pont a vasutasok járnak a legrosszabbul, akiknek a rossz a munkakörülménye, alacsony bére,  és ez a maszatos helyzet ez pontosan ezt tartósítja.  Ezt rendbe kell tenni azt gondolom.  

    Mv.: - De változhat-e tartalmilag ez a javaslat? A Magyar Távirati Iroda kiadott egy közleményt, amiben ön azt mondja, hogy nem kizárt, hogy változtat is a javaslatán, és a további egyeztetéseken alakulhat ki, hogy hogyan.  

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: - Hát természetesen, hiszen senki nem arra gondolt, hogy minden azonnal megszűnjön, hanem nyilván az egyeztetések során kialakulhat én látom azt a közös álláspontot, ami mellett esetleg ez módosulhat, esetleg később kerül kivezetésre vagy pl. mint a BKV-nál, hogy mondjuk egy családtagnak megmarad, de a többieknek nem. Én pont tárgyaltam többek között Papp úrékkal is, és ott is a szakszervezetek nem azt mondták, hogy ez a kedvezmény mindenáron maradjon meg. És foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, hanem megfogalmaztak négy olyan alternatívát, hogy, ha már kivezetésre kerül, akkor hogy kerüljön kivezetésre. Ez egy nagyon konstruktív hozzáállás volt.  

    Mv.: - Mi az, amiről..

   Papp Zoltán, elnök, Vasutasok Szakszervezete: -..én azért azt gondolom, hogy én foggal-körömmel ragaszkodok ahhoz a részéhez és, amit a képviselő úr mondott, én azt gondolom, hogy a példánál maradva azért én úgy gondolom, hogyha valaki orvos, ha valaki villanyszerelő, azért a család úgy mondják vidéken, ki, mivel bánik, azzal kenődik. Én azt gondolom, hogy én azért dolgozom  40 éve vasúton és, amit én utazási kedvezményt kapok, én az azt gondolom, hogy az egész családom részesüljön benne. És ez egy nagyon fontos fogalom a család. Nem tartanám normális dolognak, hogy nekem legyen kedvezményem, és, ha  családdal mennék kirándulni, akkor mondjuk a gyereknek meg kell venni a jegyet. Én azt gondolom, hogy én azért megdolgozom, én azt gondolom, hogy évtizedeken keresztül vállaltam azokat a munkakörülményeket, azt a fizetést, amibe bele volt kalkulálva ez az utazási kedvezmény. Én azt gondolom, hogy ez a kettő nem keverhető így egyéb más kedvezményezettekkel, ez nem az én ügyem. De..

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: -Az orvos nem dolgozik meg érte? Vagy az a pénztáros, aki 80 ezer Ft-ért dolgozik, és nemhogy a hozzátartozója, ő maga sem vihet haza egy zsömlét sem, ő nem dolgozik meg érte? Dehogynem. Ők is megdolgoznak. És náluk nem fontos a család? Ők nem akarnak elmenni, természetesen mindannyian el akarnak..

    Papp Zoltán, elnök, Vasutasok Szakszervezete: - Szerintem ez egy más eset. Ez egy más eset és egy nagyon fontos dolog képviselő úr, hogyha tulajdonképpen ez a kedvezményezettség, amiről beszélünk a vasutas hozzátartozóknál, ez 1%-a egy külső felmérés szerint  1%-a az utazásoknak. Tehát a vasutas, amikor bemegy dolgozni, bemegy a jegyével és ezt nem is kell bántani, egyetértünk. A hozzátartozó, gyakorlatilag egy-két évente mennek el vasutas családok együtt kirándulni, mert ugye, ha a gyermek veszi igénybe, amúgy is kapnak 90%-ost akár, tehát ott csak 10% haszon van. Tehát minimális az a haszon, amit lehet rajta nyerni, és mit vesztünk rajt? Ezeket a gyerekeket nem szoktatjuk rá, hogy mondjuk vasúton utazzanak környezettudatosan. Én ezt egy nagyon lényeges dolognak tartom.  

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: - Pont az a 10% fogja őket hozzászoktatni?  

    Mv.: - Mennyire menne az a 60, ami minimális?

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: - Én vitatom ezt az 1%-ot is, rengeteg e-mailt kaptam, az emberek egy része, habár a törvényben benne van, hogy nem használhatja munkába járásra, de bizony munkába járásra használja, meg is írta nekem, volt, aki azt mondta, hogy ő kötődik a vasúthoz és ezért szeretné megtartani, amit én mind-mind értek, csak ezzel a vasutasnak teszünk rosszat, hiszen ő dolgozik rossz körülmények között, én még nem láttam olyan vasutast, aki emelt fővel felszállna reggel a vonatra és azt mondaná, hogy de jó, hogy én vasutas vagyok. Pedig Kandó idejében ilyen MÁV-unk volt. Ezt a MÁV-ot kell visszaépíteni.  

    Papp Zoltán, elnök, Vasutasok Szakszervezete: - 72-ben, amikor én kezdtem, akkor is ilyen volt, ez hosszú lenne erről beszélni, nyilván ez nem négy év, nem nyolc év, ez minimum  20 évnek a folyamodványa, de igazából ebből nem lesz jobb vasút, nekem meggyőződésem, ezen olyan minimális haszon van, ami miatt én a képviselő úr helyében visszavonnám ezt, mert olyan irritációt hajt végre a munkavállalók között, a mögöttem álló 10 ezrnyi, 20 ezrnyi munkavállaló, hozzátartozó, nyugdíjas körében ami sem politikailag, sem anyagilag nem éri meg. Tehát én azért mondom egyrészt elvileg vagyok ellene, mert azt gondolom, hogy ezért megdolgoztunk, ez egy szerzett jog. Habár ezt mostanában nem szeretik. Tehát a másik, a gyakorlati okból én azt gondolom, hogy a vasúté, a vasúti szállításé a jövő, és ez egy picikét ezt a részét gyengíti a dolognak, és ha néhány utaznak egyébként munkába, a kalauz igenis felszólítja és én pedig arról tudok példát mondani, hogy felszólította és elvette tőle, feljegyzést készített, úgy, ahogyan elő vagyon ez írva.  

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: - én azt gondolom 400 milliárd Ft-ot dobunk össze a kedves tévénézők és mi mindannyian, hogy ezt a közlekedési ágazatot támogassuk.  

    Papp Zoltán, elnök, Vasutasok Szakszervezete: - 30 milliárd..

    Spaller Endre, országgyűlési képviselő, Kereszténydemokrata Néppárt: - ..400 milliárdot dobunk össze a közlekedési ágazatra, és amikor azt mondja, hogy de az orvos meg a pénztáros meg az én nem tudom ki, mindenki, az külön ügy. Nem külön ügy, mert az ő adójukból megy, és azt gondolom, hogy méltányosnak kell lenni, és ez a méltányosság az ott van, persze a vasutas járjon. A vasutasért tegyünk meg mindent. De a MÁV-nak az a dolga, hogy elégedett vasutasai legyenek. Nem az, hogy elégedett hozzátartozói legyenek. Szerintem rendet kell ezekben a kérdésekben tenni, és természetesen az sem fenntartható, hogy még egyszer mondom 100-ból még 15-en sem utaznak úgy, hogy teljes árú jegyet vesznek.  

    Mv.: - Uraim, most lejárt az időnk, de majd még beszámolunk a további egyeztetésekről, bizonyára lesznek.  

    Papp Zoltán, elnök, Vasutasok Szakszervezete: - Én azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb mondat, hogy ahogyan a képviselő úr is mondta, állunk rendelkezésre, egyébként, ha más kérdésekben is, hogyha többet beszélgetnénk róla, szerintem jobban mennének az ügyek. 

Forrás: MTV

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Eltérő vélemények az utazási kedvezmények megvonásáról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector