Startlaphoz Csatlakozz!

A társadalmi vita eredménye: új Nemzeti Alaptantervre nincs szükség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 17:45
Az oktatási kormányzat állítólag gőzerővel dolgozik az általuk megfogalmazott Nemzeti Alaptantervre (NAT) érkezett vélemények feldolgozásán. A feladat nem lehet egyszerű, mivel a véleményformálók túlnyomó többsége egyöntetűen elutasította a dokumentum egészét. A társadalmi vita eredménye egyszerűen összefoglalható: a kormány által bevezetni kívánt NAT-ra nincs szükség.

    A vitára bocsátott dokumentum az összes súlyos tévedést magán viseli, amit a Fidesz kormányzása más területeken is mutat. Autoriter, központosító, a központi akarat megkérdőjelezhetetlenségére épülő dokumentum, amely szinte teljesen felszámolná az iskolák és pedagógusok függetlenségét. Megvalósítása célzottan, tudatosan tenné alkalmazkodóképtelenné, rugalmatlanná alakítaná a közoktatás egészét. Megfogalmazói láthatóan tényleg elhiszik, hogy Budapest XII. kerületétől Bácsalmásig, Mosonmagyaróvártól Tótkomlósig ugyanarra a képzési programra van szükség, a helyi sajátosságokra, kulturális eltérésekre, eltérő igényekre és készségekre pedig nem kell figyelmet fordítani.

    Ez a Nemzeti Alaptanterv a társadalmi különbségek rögzítésének, megmerevítésének, a mobilitás felszámolásának programja. Nem a magyar valóságot, hanem a kormánypárt elitjének monomániáit tükrözi, amelyeket egy egész országra akarnak ráerőltetni a hangos tiltakozás ellenére.

    Azt várjuk el az oktatási államtitkárságtól, hogy vegye komolyan a saját maga által meghirdetett társadalmi egyeztetést, vegye figyelembe a Magyar Tudományos Akadémiától a szakmai közösségekig, az oktatásban működő szakszervezetektől az önszerveződő civil közösségekig érő tiltakozást és álljon el a NAT jelenlegi verziójától.

    Kezdjék elölről a munkát valódi párbeszéd alapján, együtt a szakmával, a megalkotandó alaptanterv végrehajtóival. Ne egy minisztériumi szobában döntsenek néhányan az oktatás jövőjéről, hanem alkossunk a szakmával, a döntéshozókkal, a gyermekek és családok képviselőivel közösen olyan tervezetet, amely támogatja a helyi autonómiák kiszélesítését, amely segíti a mobilitást, amely valóban megteremti a jövő oktatási rendszerét.

    Egyébként Hoffmann Rózsának már nagy rutinja van az újrakezdésben, hiszen a köz- és felsőoktatási törvények koncepcióiból is három-négy verzió készült, mire egyáltalán tárgyalhatóvá vált a dokumentum a saját kormánya számára. Most ugyanezt kell tennie.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP elnökségi tagja

Kiadó: MSZP

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A társadalmi vita eredménye: új Nemzeti Alaptantervre nincs szükség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector