Startlaphoz Csatlakozz!

International Trade Union Confederation

Hol a legrosszabb dolgozni a világon?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 22. csütörtök, 08:44
 
Az International Trade Union Confederation (ITUC) szakszervezeti konföderáció publikálta a munkavállalók jogait tiszteletben tartó indexét, melyben a világ országait rangsorolják azt illetően, hol, mennyire védik a dolgozók jogait. A legrosszabb helyzetben egyes afrikai államok, illetve Ukrajna munkavállalói vannak, a legjobban pedig zömmel európai országok munkásai találhatóak. De vannak első ránézésre kakukktojások is - írja a HVG.

   Az International Trade Union Confederation (ITUC) szakszervezeti konföderáció publikálta a munkavállalók jogait tiszteletben tartó indexét, melyben a világ országait rangsorolják azt illetően, hol, mennyire védik a dolgozók jogait. A Global Rights Index egy ötfokú skálán rangsorolta a világ országait azt illetően, hogy mennyire védik és tartják tiszteletben azokban az államokban a munkavállalók jogait (1-es a legjobb, 5-ös a legrosszabb érték).
 
   A szervezet 97 különböző indikátor alapján állította össze az egyes országokra vonatkozó értékeket, összesen 139 országot vettek górcső alá.
 
   A legrosszabb helyzetben (5+ kategória) egyes afrikai államok – például Szíria, Líbia,Dél-Szudán, Szomália – munkavállalói vannak. A helyzet ezekben az országokban különösen azért rossz, mivel a fegyveres konfliktusok teljesen megbolygatták a jogállami kereteket, így a munkavállalók nemzetközileg elfogadott jogai is súlyosan sérülnek.
 
   A jelentés a Perzsa-öböl migránsok tömegeit foglalkoztató gazdag arab olajmonarchiáinak is ad egy erős figyelmeztetést: itt a migráns munkavállalókat kizárják jogaik kollektív gyakorlásából, a munkavállalók 90 százaléka pedig nem tudja jogait érvényesíteni, ez pedig kényszerfoglalkoztatáshoz vezet.
 
  Az Egyesült Államok 4-es értéket kapott a jelentésben – Jemennel és Marokkóval kerültek egy csoportba –, az ITUC szerint azért, mivel szisztematikus jogsértések vannak a munkavállalók jogait illetően, ráadásul az USA területén igen egyenlőtlenül alakul az, hogyan is tudják kollektív jogaikat gyakorolni a dolgozók.
 
   Az ITUC megjegyzi, hogy egy ország fejlettsége nem igazán van kapcsolatban azzal, mennyire védik a munkavállalók jogait. Jó példa erre Uruguay, amely 1-es értéket ért el, ebben a csoportban zömmel nyugat- és észak-európai országok találhatóak (Németország, Svédország, Izland, Dánia például).
Magyarország több régiós országgal (Csehország, Horvátország, Lettország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina) egyetemben 2-es értéket kapott.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hol a legrosszabb dolgozni a világon?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector