Startlaphoz Csatlakozz!

Túldimenzionált a MÁV–Volán párhuzamos közlekedés kérdése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 03. hétfő, 19:33
Aki  csak pár évet is eltöltött a közösségi közlekedésben, az vegyes érzelmekkel olvassa a vezető hírportálokon a MÁV- Volán közlekedés átalakításával kapcsolatos tartalmakat.

Először is a MÁV- Volán párhuzamos közlekedés problematikája túldimenzionált, a két közlekedési alrendszer egymás mellettisége nem ejt akkora sebet az állami büdzsén, mint amennyire egyesek láttatni szeretnék. A Volánoknál például a források rendszeres visszavágása, a jármű - modernizációs program elhúzódása, a veszteség-kiegyenlítés mérséklése történik.

Szívesen elkalauzolnám kistérségi területeken azon döntéshozókat, akik fennen hangoztatják, hogy a kistelepüléseken is a MÁV elsődlegességét kell megvalósítani. Üdvös lenne, ha az íróasztal mindenhatóságán túllépvea valóságban is szembesülnének az aprófalvas település-szerkezetű megyékben a közlekedési feltételekkel. Elfogadhatatlannak tartanák a hosszú, akár több kilométeren is elnyúló településeken élők, ha csak a vasúti szolgáltatást vehetnék igénybe. Vasúti megálló a falu elején van, az utasok meg gyalogolhatnának, ha nem szolgáltatnának az egy településen akár több megállóhellyel is rendelkező Volán- társaságok.

A MÁV és az iránytaxi összekapcsolásának hívei ezeken a helyeken kénytelenek lennének belátni, hogy ez az opció képtelen lenne az alapellátásra.  Megkérdezte-e valaki a polgármestereket, hogy mire is használják a falvakban a falugondnoki járműveket? 11 és 14 óra között leginkább ebédszállításra használják, és ha szigorúan vennék az élelmezés-egészségügyi előírásokat, akkor személyszállításra és ebédszállításra ugyanazon napon nem is lehetne „befogni”ezen járműveket.

A MÁV és a Volán élőbb együttműködése, az egyes munkafolyamatok összehangolása már időszerűbb és kordiktálta követelmény, ami a közösségi közlekedés és az egyéni közlekedés versengését tekintve, (mert a rivalizálás köztük van) a tömegközlekedés malmára hajthatja a vizet. Ugyanakkor, nem látjuk a bizonyítékokat arra, hogy  a közös, a Volán-portfólió önállóságát megszüntető társasági forma miért is  hordozná magában a hatékonyság és a minőség garanciáját:?  Egy lazább szervezeti forma (pld : konzorcium) eredményesebben szolgálhatja a két alrendszer versenyképesebb és piacérzékenyebb helytállását az egyéni közlekedéssel szemben.

Meg kell, hogy jegyezzük: a Volán-csoport beolvasztásával járó változat a szakszervezetek és a szolgáltatást igénybe vevők heves és összehangolt ellenállását váltaná ki.
 
 
 
Budapest, 2015.07.29.
 
                                                                                        Horváth László
                                                                                              alelnök
                                                                                   Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Túldimenzionált a MÁV–Volán párhuzamos közlekedés kérdése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector