Startlaphoz Csatlakozz!

Még jegyszedőt is nehéz találni a strandokra

Rengeteg az üres állás a Balatonnál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 23. hétfő, 10:19

 Lassan beindul a főszezon a Balatonnál, azonban komoly munkaerőhiány alakult ki a szállodákban és a vendéglátásban is. Mivel kezdődik a főszezon, ezért felszolgálók, szakácsok, szobalányok, bármixerek százai keresnek itthon és külföldön is munkát. Aki teheti, az inkább az utóbbit választja, ezért komoly munkaerőhiány alakult ki a Balatonnál és a Velencei-tónál is, pedig a turizmus fellendülése, az egyre több vendég miatt egyre több embernek tudna munkát adni az ágazat – olvasható a Világgazdaságban.

   „Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni” – mondta lapunknak Hoffmann Henrik. A Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségeik ezen a téren, de idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha.

    Például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára. „Nagyon kockázatos kezdő munkaerőt alkalmazni, mert a vendégeknek vannak bizonyos elvárásaik. A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek” – fogalmazott Hoffmann Henrik. Összetett problémáról van szó: egyrészt nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, ellenben kevés a szakmunkás.

    Továbbra is nagy biztonsággal állítható, hogy aki gyorsan szeretne meggazdagodni, az valószínűleg messziről elkerüli a turizmus-vendéglátás területét, hiszen hagyományosan ebben a szektorban lehet a legrosszabbul keresni. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken júliusban és augusztusban mintegy 33 főt szoktak alkalmazni a KSH adatai szerint. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete pedig mindössze 153 ezer forint körül alakul.

     Ellenben számos olyan közvetítő iroda működik, amelyik vorarlbergi, tiroli vagy salzburgi családi szállodákba kínál állásokat. Az ígéretek szerint egy szezon alatt akár 1,5 millió forintot is lehet keresni. A legbátrabbak pedig 7-8 hónapra is elszerződnek folyam- vagy óceánjárókra. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) adatai szerint 2007-ben az összes foglalkoztatott 8,4 százaléka, 323 ezer fő dolgozott a turizmusban és vendéglátásban. Ez a szám nagyjából most is igaz.

    „A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jelenlegi jövedelmezőségi szintje mellett ez jelenleg elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne” – vélekedett Hoffmann Henrik.

   A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak. Iskolai szünidőben, szülői engedéllyel a nappali tagozatos, 15 éves tanulók is dolgozhatnak, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. „Fele- vagy harmadannyi diák jelentkezik idén munkára, pedig június 15-től meg szokták rohamozni az irodánkat” – mondta lapunknak a Meló-Diák veszprémi irodavezetője. Idén már azért is küzdeniük kell, hogy egy strandra jegyszedőt találjanak.

     Felszolgálóból, szobalányból, szakácsból évek óta hiány van. Gondot jelent a körbetartozás is: a diákok   ugyan a munkaközvetítőtől rendben megkapják a fizetésüket, a cégek azonban nem fizetnek a Meló-Diáknak. Így megbízhatósági alapon sorrend alakult ki: egy Danubius méretű szállodalánc például előnyt élvez, ha akad egy felszolgáló, akkor oda közvetítik ki és nem egy siófoki lángososhoz. A balatoni településekre Veszprémből, Tapolcáról vagy Kaposvárról járnak dolgozni a diákok, de kevesen tudnak szállást biztosítani nekik, ezért ingázniuk kell, a közlekedés viszont szintén problémát jelent, így sokan pár nap után abbahagyják a munkát.

Gyanús lehet, ha kevés az információ

   „Körültekintően kell eljárni a munkába álláskor. Így különösen gyanús lehet, ha a foglalkoztató nem akarja írásba foglalni a munkaszerződést vagy nem ad pontos információt a bérezésről, a munkaidőről, és a szabadságról” – írta a NAV. A minimálbér 2014-ben 101 500 forint, a garantált bérminimum pedig annak a 18 év feletti munkavállalónak jár, aki legalább középfokú végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Ekkor a 8 órás havi bér 118 000 forint, a hetibér 27 160 forint, a napibér 5 430 forint, és az órabér 679 forint. Egy turisztikai idénymunkás után napi 500 forint adót kell fizetni.
 
Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rengeteg az üres állás a Balatonnál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector