Startlaphoz Csatlakozz!

A helyzet csak rosszabb lesz

Nagyon sok betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 01. péntek, 11:38

A háziorvosok nagy része közel van a nyugdíjkorhatárhoz, a fiatalok számára pedig nem vonzó ez a pálya – olvasható a szon.hu oldalán.

  – Örüljünk, hogy csak ennyi betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban – kezdte reagálását a helyzetre dr. Losonczy János, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. A „miértre” azt válaszolta: ebben az országban a háziorvosi kar átlagéletkora közelíti a nyugdíjkorhatárt, az alapellátást napról napra biztosító orvosok több mint negyede már ma is nyugdíjasként gyógyít, miközben Európa-szerte a legkeresettebb specialitás a háziorvoslás.– Nem túlzás azt állítani: a helyzet csak romlani fog. A kamara évek óta kongatja a vészharangot, és azért harcol, hogy az alapellátás megerősödjön. Ehhez jelentősen emelni kell a finanszírozás összegét és ki kell dolgozni azt az életpályamodellt, ami miatt vonzó lesz egy fiatalnak a vidéki élet. Apropó fiatalok: az egyetemeken végzettek közül elenyészően kevesen jelentkeznek a háziorvosi rezidensi képzésre. Az elmúlt évben 68 fiatal orvos választotta ezt a pályát.
 
  – Nincs utánpótlás! – jegyzi meg Losonczy János, s a helyzetet tovább rontja, hogy a háziorvosainkat tárt karokkal, olyan élet- és munkahelyi körülményekkel várják a nyugat-európai országok, amivel itthon versenyezni nem tudunk. Az elnök szerint pers­pektivikus vidéki életet kellene kialakítani, ami nemcsak az orvost, hanem más értelmiségit is vonzana. Amíg ez nincs, addig nem lesz több gyógyító a kisebb községekben.
 
 Senki sem jelentkezett…
 
   Közel tíz éve nincs állandó háziorvosa Nyírparasznyának. Az önkormányzat közös megegyezéssel vált el akkor a falu orvosától, aki azt megelőzően húsz éven keresztül gyógyította a helybelieket.
 
   – Többször is meghirdettük a háziorvosi állást, de senki sem jelentkezett – vázolta a tényeket Szabó János, a község polgármestere. – A környék településein dolgozó háziorvosok közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz, a fiataloknak pedig nem vonzó egy 987–990 lélekszámmal rendelkező település. Az önkormányzat 600 ezer forintot fordíthat a háziorvosi szolgáltatásra, ebből kell fedezni a személyi költségeket, a béreket, a rezsit. Ha pedig valaki vállalkozó háziorvosként dolgozna, fizetnie kellene az asszisztenst, az orvosírnokot, a rezsit, s így már nem éri meg senkinek sem. Az államnak is hozzá kellene járulnia anyagilag a háziorvosok csábításához, hogy szívesen válasszák a fiatalok a háziorvosi munkakört.
 
   A nyírparasznyai önkormányzat egyébként szolgálati lakást, felszerelt rendelőt tud felajánlani az itt letelepedő háziorvosnak, valamint átvállaljuk a szolgálati lakás és a rendelő rezsijét is. Természetesen a gond ellenére a község lakói nem maradnak háziorvos nélkül, minden délután rendel nálunk egy mátészalkai orvos.
 
Hetente háromszor
 
   – Évek óta betöltetlen Beregdarócon a háziorvosi állás. Ennek egy oka van: annyira kicsi a körzet és kevés a kártyaszám, hogy nem érdeklődik vállalkozó a praxis után – mondta dr. Révész Ferencné polgármester, s hozzátette: megoldott az alapellátás, a daróciak elégedettek a helyettesítő doktor munkájával.
 
   – Hetente háromszor jön Tarpáról a háziorvos. Emellett hétköznap állandó központi ügyelet, hétvégén pedig ügyelet és sürgősségi ellátás áll a lakosság rendelkezésére Vásárosnaményban. Természetesen az lenne a legjobb, ha volna a beregdaróciaknak önálló háziorvosa, vagy ha három-négy település összefogna és létrehozna egy közös körzetet, mert ebből a kártyaszámból egy vállalkozó orvos már meg tudna élni – mutatott rá a település első embere a probléma gyökerére, aki azt is elmondta: a községben minden igényt kielégítő önkormányzati tulajdonú lakás áll rendelkezésre.
 
  
– Többször próbálkoztunk körzethatár-módosítással, sikertelenül. Van gyermekgyógyász számára is rendelő, aki legalább hetente szakrendelésben láthatná el a beteg apróságokat. A védőnői szolgálat is három településen működik, Márokpapi fenntartásával. Tudják a beregdaróciak, hogy mikor rendel a háziorvos, mikor jön a védőnő, és a fogorvosi ellátás is heti rendszerességgel történik. – Rugalmas az önkormányzat és a képviselő-testület a fogorvos tekintetében is, akinek térítés nélkül áll rendelkezésére egy modern eszközökkel felszerelt fogorvosi rendelő. A helyhatóság anyagilag is támogatja, mert nem akartuk, hogy csökkenjen a szolgáltatás színvonala, hiszen legfontosabb az emberek egészsége – szögezte le dr. Révész Ferencné.
 
Tartósan üres háziorvosi praxisok
 
   Baranya megye: 8, Bács-Kiskun: 16, Békés: 19, Borsod-Abaúj-Zemplén: 35, Csongrád: 4, Fejér: 8, Győr-Moson-Sopron: 6, Hajdú-Bihar: 9, Heves: 12, Komárom: 4, Nógrád: 10, Pest: 7, Somogy: 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg: 8 (Balsa, Beregdaróc, Márokpapi, Nyírcsászári, Nyírparasznya, Penészlek, Méhtelek, Tiszaszentmárton), Jász-Nagykun-Szolnok: 15, Tolna: 11, Vas: 6, Veszprém: 4, Zala: 3, Budapest: 4.

Forrás: szon.hu

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyon sok betöltetlen háziorvosi praxis van hazánkban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector