Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A terhesség ténye védetté teszi a munkavállalót

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 30. kedd, 08:29

A gyermekvállalás örömteli esemény a munkavállalónak, ugyanakkor a munkáltatók többsége számára ez több kellemetlenséggel jár. Nem csoda hát, ha a munkaadók „nem preferálják” a szülő korban levő, vagy kisgyermekes munkavállalókat, sokan pedig minden törvényes és törvénytelen eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megszabaduljanak a gyermekáldás elé néző munkavállalóktól, költségeiket és terheiket, ezáltal is csökkentve - áll az euJOBS közleményében.
 
  Az új munka törvénykönyve 2012. augusztusi bevezetésekor a szabályozás a korábbiakhoz képest a munkavállaló számára kedvezőtlen irányba változott. Korábban a szabály az volt, hogy a munkavállalót objektív felmondási védelem illette meg, amennyiben áldott állapotba került, függetlenül attól, hogy ő maga esetleg e tényről még nem is tudott: a munkavállaló munkaviszonyát a munkáltató egyoldalú rendes felmondással akkor sem szüntethette meg, ha a munkavállaló nem értesítette terhességéről. Amennyiben a munkáltató a munkaviszonyt egyoldalúan mégis megszüntette, ezt jogellenesen tette, és a munkavállaló követelhette elmaradt bérét.

   Az új törvény a munkavállaló objektív védelmét megváltoztatta, és a védelem csak azt a munkavállalót illette meg, aki terhességét a munkáltatójával előtte közölte. Azonban az Alkotmánybíróság idén ezt a szabályt az alaptörvénybe ütközőnek minősítette, így a terhes munkavállalót a felmondási védelem ismét objektívan védi akkor is, ha sem ő maga, sem pedig a munkáltatója erről nem tud, pusztán a terhesség ténye védetté teszi a munkavállalót. Fontos hangsúlyozni, hogy a próbaidő alatti, valamint a munkavállalónak felróható okból való azonnali hatályú felmondás illetve a határozott idő letelte miatt a munkaviszony ebben az esetben is megszűnik illetve megszüntethető.

   A várandós munkavállalót gyermeke 1 éves koráig bizonyos egészségkárosító munkakörökben nem szabad alkalmazni, gyermeke 3 éves koráig pedig éjszakai vagy rendkívüli munkára, más telephelyen való munkavégzésre csak korlátozottan lehet igénybe venni. Amennyiben a munkáltató az egészségkárosító munkakör helyett nem tud más munkakört felajánlani a munkavállaló számára, úgy erre az időre az állásidőre járó bért kell a munkavállaló számára kifizetnie.

   Azonban az itt felsorolt terhek és szigorítások mellett a felelősen működő munkáltatók előnyöket is kovácsolhatnak a munkavállaló megváltozott helyzetéből.

  A munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkáltatók két évig mentesülnek a 27%-os szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, ha a munkavállaló GYED-ben, GYES-ben vagy GYET-ben részesül vagy részesült, az első két évben, illetve 14,5% kedvezményben részesül a munkáltató a 3. évben, bizonyos esetekben pedig még tovább is, a kedvezmény azonban csak a bruttó munkabér első 100.000.- Ft-jáig vehető igénybe.

   A munkáltatók a fentiek szerint elérhető adókedvezményt a munka törvénykönyve egyik különös, a munkakör megosztására irányuló módszerének alkalmazásával tovább is növelhetik: ennek lényege, hogy egyszerre több munkavállalóval kötnek szerződést egy adott munkakörre. Az ilyen munkaszerződésben egy munkáltató és több munkavállaló szerepel, és a munkavállalók egymás között döntik el, hogy mikor melyikük lesz jelen a munkahelyen, egymás közt a munkát családi elfoglaltságaiknak megfelelően osztják be és szervezik meg: egy adott munkahelyet több munkavállaló tölt be. Így például adminisztratív vagy egyéb munkakörökben megfelelően alkalmazhatók pl. fiatal anyukák, akik után a fenti adókedvezményt igénybe lehet venni.

  A foglalkoztatási és adózási előnyökkel illetve a fiatal anyukák alkalmazására épülő CSR kampánnyal megédesíthetők mindazok a keserű pirulák, amelyek hátrányok és korlátozások képében rónak nagyobb terhet a munkáltató számára.

Forrás: OrientPress Hírügynökség ( OPH)
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A terhesség ténye védetté teszi a munkavállalót.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector