Startlaphoz Csatlakozz!

Uniós platform alakult a határon átnyúló munkaügyi felügyelet erősítésére

Be nem jelentett munkavégzés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 24. péntek, 18:01

Az EU foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa megállapodásra jutott a be nem jelentett munkavégzés megelőzését és az attól való elrettentést célzó uniós platform kialakítását vezérlő általános alapelvekről. A platform a be nem jelentett munkavégzéssel szemben fellépő különböző nemzeti végrehajtó hatóságok együttműködésére biztosít lehetőséget. A be nem jelentett munkavégzés súlyos következményekkel jár a munkakörülményekre nézve, sérti a tisztességes versenyt, és károsítja az államháztartásokat. A Bizottság 2014 áprilisában tett javaslatot a platform létrehozására – olvasható a jogiforum.hu oldalán.

 
   „A Tanács általános alapelvekről szóló megállapodása révén egy lépéssel közelebb kerültünk a platform megvalósításához. A be nem jelentett munkavégzés komoly kihívást jelent valamennyi tagállam számára, hiszen a munkavállalókat megfosztja a szociális védelemtől és a méltányos munkavégzési körülményekhez való joguktól, tisztességtelen versenyelőnyökhöz juttat egyes vállalatokat, és veszélyezteti az államháztartások fenntarthatóságát. Ezért alapvető fontosságú, hogy minden tagállam aktívan részt vegyen az új platform tevékenységeiben, különösen, mivel a be nem jelentett munkavégzés nemcsak belügyi, hanem határokon átnyúló dimenzióval is rendelkezik. Egyesült erővel nagyobb esélyünk lesz szembeszállni ezzel az óriási problémával” – nyilatkozta az esemény kapcsán Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa.
 
   A platform egybefogná a be nem jelentett munkavégzés elleni fellépésekben részt vevő valamennyi végrehajtó hatóságot, így többek között a munkaügyi és társadalombiztosítási felügyeleteket, az adó- és bevándorlási hatóságokat, valamint egyéb érdekelt feleket, köztük a munkáltatók és a munkavállalók uniós szintű képviselőit. Uniós szinten hiánypótló szerepet játszana, mivel a különböző bizottságokon és munkacsoportokon belül eddig csak elszórtan és összehangolatlan módon esett szó a be nem jelentett munkavégzésről. A platform hatékonyabb együttműködést tenne lehetővé azon hatóságok és szervek között, amelyek napi szinten és a gyakorlatban foglalkoznak a be nem jelentett munkavégzéssel.
 
Az új platform:

olyan fórumot biztosítana, amelynek keretében a szakértők megoszthatnák egymással információikat és a bevált gyakorlatokat, kiterjesztve ezáltal az eddig csupán korlátozott szintű kapcsolatokat,
feltérképezné az azon közös problémák kezelésére rendelkezésre álló nemzeti és uniós eszközöket, amelyeket a be nem jelentett munkavégzés és a hozzá kapcsolódó színlelt önfoglalkoztatás jelensége okoz, kezelné a határokon átnyúló aspektusokat, feltárva például azokat a lehetőségeket, amelyek hatékonyabb adatcserét tesznek lehetővé a nemzeti közigazgatási szervek között,
erősítené a határokon átnyúló olyan operatív együttműködéseket, mint például a személyzetcsere és a közös felügyeletek, közös elveket és iránymutatásokat dolgozna ki a be nem jelentett munkavégzés visszaszorításának érdekében végzett felügyeletekre, valamint közös képzések szervezésére vonatkozóan,
közös tevékenységek, például európai kampányok és regionális vagy uniós szintű stratégiák révén növelné a problémával kapcsolatos tudatosságot.
 
Háttér-információk
 
   Be nem jelentett munkavégzésnek minősül bármely olyan fizetett tevékenység, amely jellegét tekintve törvényes, azonban nincs bejelentve a hatóságoknál, figyelembe véve a tagállamok szabályozási rendszereiben meglévő különbségeket. Ez a fogalom beépült az európai foglalkoztatási stratégiába, és 2001 óta szerepel a tagállamoknak szóló foglalkoztatási útmutatókban. Egy 2013-ban végzett Eurobarométer felmérés szerint minden tizedik európai polgár (11%) elismerte, hogy az azt megelőző évben vásárolt olyan árut vagy vett igénybe olyan szolgáltatást, amely be nem jelentett munkavégzéshez kapcsolódott, 4%-uk pedig elismerte, hogy be nem jelentett munkát végzett (IP/14/298). A felmérés rámutatott arra, hogy a jelenség több ágazatot is érint, valamint hogy jelentős eltérések mutatkoznak az egyes tagállamok között.
 
   Már a 2012. áprilisi foglalkoztatáspolitikai csomag is kiemelte, hogy a nem hivatalos vagy a be nem jelentett munkavégzés rendes foglalkoztatássá való átalakítása segítheti a munkanélküliség csökkentését, és egyben hangsúlyozta a tagállamok közötti jobb együttműködés szükségességét is.
 
   A Bizottság 2013 közepén kezdte meg a konzultációt a munkáltatók és a munkavállalók uniós szintű képviselőivel a nemzeti végrehajtó hatóságok közötti fokozottabb együttműködést célzó lehetséges jövőbeli uniós intézkedésekről (IP/13/650). Ezt követően 2014 elején sor került a konzultáció második szakaszára. A szociális partnerek mindkét esetben jelezték, hogy egy uniós szintű fellépés hozzáadott értéket képviselne a nemzeti szintű erőfeszítésekhez képest.
 
  Január 14-i állásfoglalásában az Európai Parlament szorosabb együttműködésre, valamint a munkaügyi felügyeletek megerősítésére szólított fel a be nem jelentett munkavégzés visszaszorítása érdekében.
 
Forrás: jogiforum.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Be nem jelentett munkavégzés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector