Startlaphoz Csatlakozz!

Két évet kellene folyamatos munkaviszonyban eltölteniük a juttatásokért

A brit Munkáspárt szigorítaná az EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök, 07:00

Drasztikusan szigorítaná az ellenzéki brit Munkáspárt az Európai Unió más tagállamaiból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók szociális ellátásának egyes szabályait.

    A terveket Rachel Reeves, a Labour árnyékkormányának munkaügyi miniszterjelöltje ismertette szerdán a Daily Mail című, erősen EU- és bevándorlásellenes nézeteiről ismert konzervatív brit tömeglap online kiadásán. A javaslatcsomag egyik fő pontja szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalóknak a jelenlegi három hónap helyett legalább két évet kellene folyamatos munkaviszonyban eltölteniük Nagy-Britanniában, mielőtt munkanélkülieknek járó juttatásokért folyamodhatnának állásuk elvesztése esetén.

    Ez messze túlmutat a Konzervatív Párt vezette brit kormány szintén jelentős szigorításokat tartalmazó jelenlegi tervein. A kormány nemrégiben egy hónapról három hónapra növelte azt az időtartamot, amelyet a külföldi EU-munkavállalóknak igazolt nagy-britanniai munkaviszonyban kell tölteniük ahhoz, hogy jogosulttá váljanak munkanélküliségi segélyre és több más szociális juttatásra, és a további szigorítási tervek között szerepel, hogy ezt az időszakot hat hónapra emeljék tovább.

    Rachel Reeves a Labour ennél is jóval szigorúbb szabályozási terveit azzal indokolta, hogy a brit társadalombiztosítási rendszert nem a jelenlegihez hasonló méretű migrációra tervezték.

    A vezető munkáspárti politikus kilátásba helyezte azt is, hogy ha a párt a májusban esedékes parlamenti választáson kormányra kerül, elejét veszi annak, hogy a brit alkalmazottak hátrányos bérversenybe kerüljenek az alacsony bérért foglalkoztatott külföldi EU-munkaerővel. A Munkáspárt ezért megerősítené a törvényben meghatározott brit minimálbér védelmét, és felszámolná azokat a munkaközvetítő ügynökségeket, amelyek csak külföldön toboroznak munkaerőt nagy-britanniai állásokra.

    A Labour mindemellett megtiltaná a családi pótlék kifizetését olyan külföldi EU-munkavállalóknak, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában.

    A Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-állampolgárok a legutóbbi becslések alapján több mint 34 ezer olyan gyermek után vesznek fel családi pótlékot, akik más országokban élnek - írta Rachel Reeves.

    Az Európai Unió 2004-es keleti bővítése idején a Munkáspárt vezette akkori brit kormány döntött úgy, hogy nem él az átmeneti korlátozások lehetőségével, és azonnal megnyitotta a brit munkapiacot a közép- és kelet-európai új EU-tagállamok munkavállalói előtt.

    A brit belügyminisztérium korabeli előrejelzése évi 5-13 ezerre taksálta a keletről érkező munkavállalók várható számát, hivatalos becslések szerint azonban a bővítés óta összesen 1-1,5 millió keleti EU-polgár települt le tartósan Nagy-Britanniában, és volt olyan év, amikor negyedmillióan érkeztek.

    Ma már vezető munkáspárti politikusok is rossz döntésnek tartják, hogy az akkori Labour-kormány nem alkalmazta a korlátozásokat. Jack Straw, a Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a 2004-es bővítés idején külügyminiszter volt, nemrégiben ezt a döntést "látványos hibának" nevezte.

    A Konzervatív Párt vezette jelenlegi brit kormány az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás egész rendszerének felülvizsgálatát követeli az Európai Bizottságtól. A hivatalos brit kormányzati álláspont szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni a letelepedést és a munkavállalást más EU-tagállamokban.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A brit Munkáspárt szigorítaná az EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector