Startlaphoz Csatlakozz!

Pozitívan alakulnak a kereseti tendenciák

A közmunkaprogram lefelé húzza a bérstatisztikát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 21. péntek, 15:03

A várakozásoknak megfelelően, pozitívan alakulnak a kereseti tendenciák az MTI által pénteken megkérdezett elemzők szerint.

    Szeptemberben 2,4 százalékra gyorsult a havi bruttó és nettó átlagkeresetek emelkedése az egy évvel korábbihoz képest az augusztusi 2,2 százalékról, a közfoglalkoztatottak nélkül az éves növekedési ütem 4,4 százalékra emelkedett a megelőző havi 3,9 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

    Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője a KSH keresetekre vonatkozó, első kilenchavi adataira reagálva kifejtette: folytatódik az előző hónapokban kezdődött kedvező trend a kereseteknél. A szeptemberi mintegy 2,4 százalékos éves növekedés, az inflációt is figyelembe véve, 2,6 százalékos emelkedés reálértéken - mondta.

    Réczey Zoltán hozzátette: a fogyasztás élénküléséhez jelentősen hozzájárulhat a folyamatban lévő devizahiteles elszámolás és a forintosítás is.

    Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a növekedés megfelelt a várakozásoknak, a 2,4 százalékos bruttó bérnövekedés beleillik az előző hónapok trendjébe. A közmunkaprogram nélkül 4,4 százalék körüli a bérnövekedés üteme - jegyezte meg.

    Az elmúlt időszakban megindult egy alacsonyabb inflációs környezethez való alkalmazkodás a szakértő szerint, ami látszik a bérstatisztikán: a közfoglalkoztatottak nélküli béremelkedés 4 százalék körüli. Ez fontos olyan szempontból, hogy a jövőben sem kell attól tartani például a jegybanknak, hogy nagy béremelkedés lenne, ami inflációs nyomást gerjesztene - mondta Németh Dávid.

    Kiemelte: a fő üzenet, hogy a közmunkaprogram lefelé húzza a bérstatisztikát, de ettől megtisztítva is egy alacsonyabb bérdinamika állt be.

    Az elemző az év egészére 2,5 százalék körüli bruttó bérnövekedést vár.

    A K&H vezető elemzője elmondta: a foglalkoztatás a magánszektorban is nő, de nincs túlkereslet, mert akkor nem 4 százalékos lenne a bérnövekedés, hanem ennél valószínűleg nagyobb.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a 2014. január-szeptemberi időszakban 2,9 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó keresete az egy évvel korábbihoz képest. A közlemény szerint a családi adókedvezmények, az emelkedő reálbérek és a foglalkoztatás bővülése alapvetően hozzájárulnak ahhoz, hogy a háztartások anyagi helyzete megerősödjön, az élénkülő belső kereslet pedig segíti a magyar gazdaság növekedését.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunkaprogram lefelé húzza a bérstatisztikát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector