Startlaphoz Csatlakozz!

A maradék megtakarítások az államkasszába kerülnek

Hülyére veszik a nyugdíjpénztártagokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 25. kedd, 07:50

Egy törvényjavaslat szerint nem működhet majd olyan magánnyugdíjpénztár, amelynél a tagdíjat fizető tagok aránya nem éri el a hetven százalékot a megelőző hat hónap alatt legalább két hónapon keresztül. A pénztárak adatai szerint a tagdíjat fizetők aránya a valóságban 30–60 százalék között mozog. Ha tehát visszamenőlegesen ellenőrzik őket, akkor minden bizonnyal végük. Ha nem, akkor sincs sok esélyük, hiszen nehéz lesz úgy rávenni az embereket a befizetésre, hogy az állam közben ezeket a pénzeket is könnyen elveheti – írja az Origo.

  Érdemes a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolásának fő mozzanatait néhány szóban felidézni, hogy megérthessük, miért akarhatja a kormány, hogy a maradék megtakarítások az államkasszába kerüljenek.
 
   A 2010-es eredeti ígéret szerint a pénztáraknál lévő vagyon az államhoz került volna, hogy ott egy külön számlán gyűljön tovább. Később különszámla nem lett, sőt az elvett 2945 milliárd forint szinte teljesen eltűnt azóta. A megmaradt nyugdíjpénztártagok arra az időszakra vonatkozólag, amíg két helyre is fizették a nyugdíjjáralékot csak 75 százalékos állami nyugdíjat kapnak. 
 
Milyen lehetőségük maradt a pénztáraknak?
 
  A Horizont Magánnyugdíjpénztár szerint egyik pénztár sem maradhat talpon, ha visszamenőleg nézik meg a tagdíjbefizetéseket. Ebben az időszakban ugyanis nem volt 70 százalékos befizetés egyik pénztárnál sem. A pénztárak nem tagdíjat, hanem hozzájárulást kérnek inkább a tagoktól, hogy fedezni tudják a működési költségeiket.
 
Az eddigi törvények ugyanis nem tették lehetővé, hogy a tagdíj 0,9 százalékánál nagyobb díjat számoljanak fel az ügyfeleknek. Most ezt az értéket 2,5 százalékra növelné a kormány, így a pénztárnak lehetősége lehet nagyobb díjat felszámolni. A pénztár közlése szerint a 0,9 százalékos díjmaximummal 50–100 ezer forintos havi tagdíjat kellene kérniük, hogy fedezzék a költségeiket. Gyors fejszámolással tehát az új feltételek mellett 18–36 ezer forint tagdíjbefizetés kellene ugyanehhez.
 
Nem tudnák ezt behajtani
 
   Ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, és valóban a 2014. évi második féléves adatok alapján döntik el, hogy működhet-e egy magánnyugdíjpénztár, akkor biztosra vehető, hogy mindegyik meg is szűnik. Ekkor minden jelenlegi tag pénze az államhoz kerül. A pénztáraknak tehát csak akkor van esélyük a túlélésre, ha nem visszamenőlegesen döntenek a működésükről.
 
   De a tagdíjakat behajtaniuk szinte lehetetlen, hiszen nincs semmi eszköz a kezükben. Ki nem zárhatják a tagokat, és jelenleg a megtakarításból sem vonhatják le a megfelelő összeget. A pénztárak hasonló jogköröket kell adni, ha nem akarja teljesen tönkretenni a szektort a kormány – írja közleményében a Horizont.
 
A befizetéseket is elveheti az állam
 
   A pénztárak sérelmezik még, hogy a többi nyugdíjcélú megtakarításhoz képest semmilyen állami támogatás vagy adójóváírás nem jár a befizetések után. Nem éri meg tehát idetenniük a pénzt azoknak, akik a nyugdíjas éveikre gyűjtenének. Ha pedig nincs befizetés, akkor a pénztár meg is szűnik. Azoknak a pénze is az államhoz kerül, akik hajlandóak lennének beadni a tagdíjat.
 
   A jelenleg hatályos jogszabály alapján ugyanis a tagdíj jogcímen befizetett összegek – tekintet nélkül arra, hogy ezeket korábban, a járulék terhére, vagy 2011 óta önkéntesen fizették be – végelszámolás esetén a társadalombiztosítási rendszerbe kerülnek vissza. Ilyen kockázat mellett nehéz lesz rábeszélni a jelenlegi tagokat, hogy bármit is befizessenek. Mégha átlagosan több mint 3 millió forint összegű megtakarításról is van szó. 
 
Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hülyére veszik a nyugdíjpénztártagokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector