Startlaphoz Csatlakozz!

Az élelmiszerek mindenképpen drágulni fognak

A szegények kosara a legnehezebb

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 25. kedd, 12:38

Hiába a stagnáló és jövőre is csak mérsékelten növekvő infláció, a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek fogyasztói kosara nehezebb lesz. Ennek fő oka, hogy ezek a társadalmi rétegek költik jövedelmükből a legtöbbet élelmiszerre és a háztartási energiára. Márpedig a jövő évi költségvetési törvénytervezet szövegéből is egyértelműen az derül ki, hogy az új, illetve megemelt adók miatt az élelmiszerek mindenképpen drágulni fognak – írja a Népszava.

   Fogyasztói kosarunkat mintegy 1000-féle termék és szolgáltatás alapján állítja össze a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szakemberek arra törekednek, hogy minden termékcsoportot megfelelően reprezentáljanak. A fogyasztói kosár természetesen „nincs kőbe vésve”, a vásárlói szokások és a termékek, szolgáltatások változásait a kosár összeállítói követik. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője a Népszavának elmondta, éppen ezért a fogyasztói kosár összetételét évente felülvizsgálják. A hivatal összeírói idén is járják a boltokat és összegzik a tapasztalataikat. Ezek alapján dől majd el, mi megy, mi marad a fogyasztói kosarakban.
 
  A kosárból kihagyják azokat a termékeket, szolgáltatásokat, amelyek már nem kaphatók, illetve amik iránt már nincs igény. Emiatt nem szerepel már a listán a videókazetta, valamint a filmkölcsönzés. A termék és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás felett is eljárt az idő. Helyüket olyan termékek foglalják el, mint például az elektronikus könyv, a táblagépek. Az informatikai, elektronikai berendezések felgyorsult avulását bizonyítja, hogy a jelenleg vizsgált laptopok már sokkal nagyobb kapacitásúak, gyorsabbak, mint az akár 5 évvel ezelőtt megfigyelt „őseik”.
 
   A kosarak tartalma egészen másként érinti a különböző társadalmi csoportokat. Ezt egyébként a statisztikai hivatal rendszeresen méri. Figyelik többek között a nyugdíjasok, az alacsony, a közepes és a magas jövedelműek fogyasztási szokásait, melyik réteg, miből, mennyit tesz a „kosarába”.
 
  Az évekre visszatekintő vizsgálatok azt igazolják, hogy az alacsony jövedelműeknek általában magasabb az inflációs rátájuk, vagyis még az alacsony infláció mellett is ők kénytelenek jövedelmükhöz képest a legtöbbet költeni például élelmiszerre, háztartási energiára. A nyugdíjasok inflációs szintje most alacsonyabb a többi lakossági csoportnál, köszönhetően a mesterségesen lenyomott háztartási energia áraknak. Márpedig a nyugdíjasok fogyasztói kosarában, fogyasztási szerkezetében a háztartási energia jelentősebb nagyobb arányban képviselteti magát, mint a teljes lakossági fogyasztásban.
 
   Az úgynevezett rezsicsökkentésig, illetve 2010-ig az elmúlt bő tíz évben egyébként mindig a nyugdíjasok terhei voltak a legmagasabbak, még az alacsony jövedelműekét is meghaladták. Magyarán, az elmúlt évig az infláció jobban sújtotta az idősebb korosztályt még az alacsony jövedelműeknél is. Ez utóbbi társadalmi csoportnál is a legnagyobb tétel az élelmiszer és a háztartási energia. Az élelmiszer árak az elmúlt hónapokban ugyan csökkentek, de éppen néhány fontos, alapélelmiszernek számító termék esetében ellenkező hatások figyelhetők meg.
 
   A tej, tejtermékek, a tojás az év eddigi időszakában összességében 5 százalékkal drágultak, a húsért is kissé többet kellett adni. Igaz, a burgonya és a túltermelési válsággal küszködő almatermés miatt ez a gyümölcs 2014-ben kedvező áron jut el a vásárlókhoz. A kenyér sem drágult, ellentétben a zöldségekkel, gyümölcsökkel. különösen a devizáért beszerzett déligyümölcsök ára kúszott feljebb. Az év elején még többnyire klónként 300 forint körüli áron mért banán jelenleg már sok üzletben a 400 forintos szintet ostromolja. Ebben meghatározó szerepet játszik a forint árfolyamának gyengülése. Mind az euróval, mind a dollárral szemben veszített erejéből a hazai fizetőeszköz.
 
   Elemzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a háztartási energia árakat a kormány jövőre már szinte bizonyosan nem szoríthatja lejjebb, s az idei kedvező hatás 2015. őszéig kifut, kifullad. Egy rendkívül alacsony bázishoz képest már nagyobb súllyal esnek majd latba a háztartási energia árak.
 
   Természetesen a nyugdíjasok is egy rendkívül összetett társadalmi csoport, hiszen vannak akik a hivatalosan megállapított létminimum alatti összegből kénytelenek gazdálkodni - ők vannak többen - és akadnak akik a magyar átlagfizetés többszörösével számolhatnak.
 
   A KSH osztályvezetője megjegyezte: a nulla közeli infláció is csak egy átlag szám. Sok terméknek, szolgáltatásnak csökkent az ára, vagy nem változott, de jócskán vannak olyanok is, amelyeknek éppen ellenkezőleg, emelkedett a tarifája. Ezért sem lehet deflációról beszélni, mert annak az a feltétele, hogy hosszabb távon a termékek és szolgáltatások széles körében csökkenjenek az árak. Ez Magyarországon nem valósult meg, jövőre pedig még kevésbé lesznek adottak ezek a feltételek. Az idei „szép” inflációs adatokért jószerivel kizárólag a háztartási energia árak csökkentése a felelős. Ehhez valamicskét hozzátettek a ruházati termékek és a műszaki cikkek, de ez nem volt újdonság a szakemberek számára, mert ezekben a szegmensekben évek óta ez a tendencia érvényesül.
 
   A közepes és magasabb jövedelműek valamint az alacsonyabb jövedelműek, nyugdíjasok közötti markáns különbség, hogy az előbbiek jóval többet áldoznak kultúrára, színházra, koncertekre, szórakozásra, hazai és külföldi utazásokra, mint kevésbé szerencsés honfitársaik. A magasabb jövedelműek természetesen többet költenek műszaki cikkekre, vagy éppen autóvásárlásra. Az ő kosarukban sokkal kisebb szerephez jut az élelmiszer és a háztartási energia.
 
   Nehéz arra válaszolni, hogy az idei különleges, nulla közeli inflációs évvel ki járt jó és ki rosszul. Hiába tetőzött a „rezsicsökkentési” hullám, a nyugdíjasok, kisjövedelműek arányaiban továbbra is kénytelenek az átlagnál nagyobb részét költeni a pénzüknek élelmiszerre és háztartási energiára és továbbra is kevesebb jut az életminőség javítására. Bár idén az inflációs súly kevésbé nehezedik rájuk, de ettől már elmondható, hogy most akkor jól jártak? A magas jövedelműek kosarában ugyan jóval kisebb arányt képvisel a háztartási energia, de a „rezsicsökkentés” azért még inkább a javukat szolgálta. Főleg az „energiazabáló” háztartások esetében - lásd például medence fűtés. Nekik így még több marad az egyéb javak fogyasztására.
 
Véget érhet az olcsó energia kora
 
  A hazai nulla közeli infláció részben a háztartási energia árak politikai indíttatású mintegy 20 százalékos csökkentésének köszönhető - állította Hegedűs Miklós. A GKI Energiakuató Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a háztartások költségvetésében a vezetékes energiahordozók átlagosan 9 százalékot tesznek ki, ami igen jelentős tétel. Az üzemanyagok piaci eredetű 15-20 százalékos árzuhanása is jelentősen fékezte a pénzromlás ütemét. Márpedig az üzemanyagok újabb 6-7 százalékot tesznek ki a családi büdzsében. Természetesen Európa más országaiban is mérsékelték az energia árakat, csak máshol a kormányok ezt nem igyekeztek a saját érdemüknek feltüntetni és a legtöbb helyen nem is központi utasításra csökkentették például a háztartási energia árakat. Ezt a feladatot elvégezte a piaci verseny.
 
   A szakember szerint nagy kérdés a jövő évi infláció szempontjából, hogy a kormány tovább erőlteti-e az úgynevezett rezsicsökkentést az üzleti szférában is, ahogyan azt korábban meglebegtette. Ez ugyan bizonytalansági tényező, de az elmúlt másfél év rezsicsökkentő ámokfutása a korábbi formájában egyelőre lekerült a kormányzat napirendjéről - hangsúlyozta Hegedűs Miklós. Az is a jövő kérdése még, hogy a nagy állami energiaszolgáltató holding, amely a kormány ígérete szerint hatékonyan fog működni, valójában milyen teljesítményre lesz majd képes.
 
   Az energiakutató előrejelzése szerint az elkövetkező időszakban nem kell tartani az energiahordozók árának drámai növekedésétől. A korábbi 120-110 dolláros hordónkénti ár mára 80 dollár alá süllyedt. Legföljebb a dollár inflációjának mértékével emelkednek majd átlagosan a kőolaj árak. Ebben szerepet játszik a megújuló, alternatív energiahordozók részarányának folyamatos növekedése. A kőolaj és földgáz árakat kordában tartja az is, hogy Amerikában a szenátusban is többséget szerző republikánusok megnyitnák az amerikai energiahordozók előtt az export piacot, így a palagáz is megjelenhet a nemzetközi kereskedelemben. Repedezik az OPEC, az olajtermelő országok egysége is. Szaud-Arábia például jelezte, nem hajlandó csökkenteni a termelését. A világgazdaság és főleg az európai gazdaság sem dübörög, így az energia igénye, a kereslet sem növekszik.
 
   Magyarországon azonban még akár emelkedhetnek is az energiahordozók árai, hiszen a földgázt és a kőolajat is dollárért vásároljuk döntő mértékben Oroszországtól. A dollár pedig meglehetős magabiztossággal erősödik és ez a tendencia 2015-ben is folytatódhat. A hazai energia drágulást a kormányzat persze ideig-óráig megakadályozhatja.
 
   Mindent azonban nem korlátozhat, s az elemzők szerint a várható további forint gyengülés felhúzhatja az import termékek, nyersanyagok árát, s ez is közrejátszhat abban, hogy az idei nulla közeli pénzromlás a GKI Gazdaságkutató prognózisa alapján akár 2 százalékos is lehet éves szinten.
 
   Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója a Népszavának nyilatkozva, nem zárta ki jövőre a 320-340 forintos eurót sem. Az inflációt meglökheti az is, hogy az USA jegybankjának szerepét betöltő FED elzárta az eddig bőséges dollárforrásokat, jövőre pedig az elemzők kamatemelést várnak. Ezeknek a lépéseknek a hatására jövőre, sőt, később is tovább erősödhet a dollár.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szegények kosara a legnehezebb.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector