Startlaphoz Csatlakozz!

Meglepő válaszok

Mennyire népszerű a vasárnapi vásárlás?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 28. szerda, 09:40
 
Megkérdeztük az üzletláncokat, vajon mennyire népszerű náluk a vasárnapi vásárlás, mekkora forgalmat hoz, és mire számítanak, ha életbe lép a tiltás. Meglepő válaszokat is kaptunk – írja az fn.hr24.hu.

   Arra voltunk kíváncsiak, hogy a nagyobb hazai és külföldi láncoknál arányaiban hogyan alakul a forgalom a hét egyes napjain (hétfőtől vasárnapig) és hogy vajon ha egy-egy ünnep miatt eddig zárva tartottak, akkor az előző nap(ok) forgalma mennyire ugrott meg, illetve pótolta-e a szünnapi miatt kieső forgalmat.
 
   Ezt továbbgondolva azt a kérdést is újfent feltettük, mire számítanak, a vasárnapi zárva tartás miatt kieső forgalom milyen arányban jöhet be a hét többi napján.
 
  Választ összesen négy lánctól kaptunk, ebből háromban voltak érdemi dolgok. Azt is megnéztük, hogy a láncok vasárnapi és többi napi forgalma vajon mennyire illik bele az átlagba, vagy mennyire lógnak ki a sorból.

CBA – a vasárnap a legalacsonyabb forgalmú napunk
 
  Fodor Attila a cég sajtósa azt írta megkeresésünkre, hogy náluk a hét egyes napjain üzletenként (boltmérettől, elhelyezkedéstől függően) nagyon eltérő forgalmi arányokat tapasztalnak. Általánosságban a péntek és a szombat a két legnagyobb forgalmú napjuk, a vasárnap pedig a legalacsonyabb. Megemlítette, hogy a GfK adatai is azt támasztja alá: a kereskedelemben a vasárnap a legalacsonyabb forgalmú nap.
 
  Az említett kutatás egész pontosan azt hozta ki, hogy a napi fogyasztási cikkek piacán a vásárlások száma szerint a szombat vezet (21 százalék), dobogós még a szerda (18 százalék) és a péntek (16 százalék). A vasárnap ebben az összevetésben valóban az utolsó helyen végzett (9 százalék), a hétfő mögött (11 százalék).
 
  A forgalom megoszlásánál már kicsit másképp alakult a sorrend. Első szintén a szombat (23 százalék), második a péntek (17 százalék) és harmadik a szerda (16 százalék). A vasárnapi forgalom az utolsó előtti (11 százalék), mögötte van a hétfő (9 százalék).
 
   Ünnepek előtt a magyar franchise láncnál több tíz százalékkal ugrik meg a forgalom, és többnyire az előző napokon realizáljak is a szünnap kieső forgalmát. Ezek után nem meglepő, hogy arra számítanak, a nyitva tartás korlátozásának életbe lépése után a korábbi vasárnapi forgalom el fog oszlani az egész héten, de úgy vélik, csütörtökön, pénteken, szombaton és hétfőn okozhat majd jelentősebb forgalom-emelkedést.
 
AUCHAN – átlagon felüli vasárnapi forgalom is előfordul
 
  A francia lánc várakozásai szerint a vasárnapi zárva tartás miatt aznap kieső forgalom a hét többi napján csak részben oszlik majd el. Vagyis arra számítanak, hogy forgalmunk egy részét elveszíthetik. Méghozzá azért, mert úgy vélik, azok a vásárlók, akiknek bármilyen okból is, de csak a vasárnap a megfelelő időpont a vásárlásra, továbbra is olyan üzletet fognak választani, amely a hét hetedik napján is nyitva lehet.
 
  Heti nyitva tartásukból a vasárnapi nap mintegy 14 százalékát teszi ki. Ami viszont az ez idő alatt lebonyolított forgalmat illeti, az ennél magasabb arányt is képviselhet egyes áruházaikban – fogalmaztak. Ezeken a helyeken tehát a GfK által mért átlagnál jóval nagyobb forgalmat érhettek el vasárnap.
 
  Ennél a láncnál nem jöhet szóba a vasárnapi nyitva tartás, hiszen egyelőre nincsenek 200 négyzetméter alatti üzleteik. A vállalat egyébként jelenleg is értelmezi az jogszabályi előírásokat és azok magyarázatait. Azt írták még, mindent meg fognak tenni a munkahelyek megőrzése érdekében.
 
SPAR - az átlagnál gyengébb vasárnapok
 
 A holland üzletláncnál eleve vannak olyan üzletek, amelyekre nem vonatkozik a vasárnapi tiltás, így például kivételt képez a Budapest Airport 2B Termináljának érkezési szintjén található szupermarketjük, mely a törvény által meghatározott formában továbbra is nyitva tud tartani vasárnap. A Budapesten, az UNESCO világörökségi védelem környezetébe és puffer zónájába eső üzleteinknél pedig még vizsgálják a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét.
 
   További kivételnek számíthatnak franchise programban résztvevő, OMV töltőállomásokon működő expressz boltjaik és a magánkereskedők tulajdonában működő – 200 négyzetméter alatti – market illetve partner névre keresztelt üzleteik. Tulajdonosi döntés alapján ezek ugyanis továbbra is nyitva tudnak tartani vasárnap, a törvény által meghatározott formában (vagyis ha a családtagok szolgálnak ki).
 
   A láncnál a pontos forgalomvesztés és forgalom-átalakulás mértékét egyelőre nem tudják meghatározni, mivel még nem dolgoztak vasárnap zárva tartó rendszerben. Annyi biztos, hogy a vasárnapi napokon az összes forgalmunk átlagosan 8 százalékát realizálták tavaly. Ami azt jelenti, hogy a GfK-kutatásban mért átlagnál jóval gyengébb volt náluk a vasárnapi forgalom.
 
Hétfőtől vasárnapig
 
  Az említett felmérés szerint a hét egy átlagos napján mintegy 1,1 millió háztartás vásárol, vasárnap pedig ennél 18 százalékkal kevesebben, mindössze 873 ezren zarándokolunk el a boltokba. De ennél is kicsivel kevesebben, vásárolunk a hét első napján: mintegy 858 ezren. A toplistát ebben az összehasonlításban is a szombat vezeti (1,388 millió fővel).
 
   A legtöbben hipermarketben (14 százalék) vagy diszkontban (13 százalék) vásárolnak a hét utolsó napján , a legkevesebben pedig a kisboltokban és drogériákban (7-8 százalék).
 
   Minél magasabb a jövedelem, annál nagyobb forgalomarányosan a vasárnapi vásárlás részesedése (9-12 százalék között) és a 3-4 fős családoknál a legnépszerűbb a vasárnapi bevásárlás.
 
  Mivel a GfK csak a napi fogyasztási cikkekre terjed ki, ezért nem mutat teljes képet, hiszen nincsenek benne például a barkács-, műszaki cikk-, könyv-, ruha-, kertészeti- vagy éppen a lakberendezési áruházak vasárnapi látogatottságai sem. Pedig náluk is érzékeny pont lesz a vasárnapi tilalom.
 
Más megközelítésben
 
  Egy másik kutatás azt vizsgálta, hogy vajon a bankkártyánkat melyik napon használtuk a legtöbbet, méghozzá a kiemelt forgalmú ünnepi készülődésre kihegyezett decemberben. Ami persze egyrészt szűkítés, hiszen csak egy hónapot vesz górcső alá, nincs benne a készpénzes forgalom. Másrészt viszont jóval tágabb kört ölel fel, mint amit a vasárnapi zárva tartást érintheti.
 
   A Global Payments ügyfélköre egyébként – kisebb-nagyobb hangsúlyeltolódásokkal – de a kereskedelem és szolgáltató-szektor teljes skáláját lefedi, ezért állítják, hogy a náluk bonyolított kártyás fizetések alapján feltérképezhetjük adventi vásárlási szokásainkat.
 
  A bankkártyás vásárlási adatokból az derült ki, hogy bronz- ezüst- és aranyvasárnap ide vagy oda, a hét utolsó napját szívesebben töltöttük otthon vagy a szabadban, családi, baráti körben, mint vásárlással.
 
   Nem így a péntekeket, amikor a munkahelyről kiszabadulva, decemberi kártyás kiadásaink jelentős részét, 19,5 százalékát realizáltuk. Ezek a kimagasló pénteki értékek több mint kétszeresei voltak egyébként a vasárnapiaknak.
 
Talán nem is bánjuk?
 
  873 ezer vasárnapi vásárló az nem kevés. Lehet, hogy mégsem fogunk annyira bánkódni, ha a nagybevásárlást át kell tennünk mondjuk szombatra, mert hét közben erre továbbra sem érünk rá.
 
   Viszont ha sokan így tesznek, akkor borzasztó tumultus alakulhat ki, hiszen már eddig is a szombat volt a vizsgált kereskedőknél a legerősebb nap. Aminek biztosan nem fogunk örülni.
 
  Azt ugyanis nemigen tartjuk valószínűnek, hogy akik a heti egyszeri nagybevásárlásra rendezkedtek be, azok március közepe után a kisboltokban pakolnának fel. Technikailag sem, no meg azért sem, mert mintegy negyedével drágább lehet náluk a cech, mint a multiknál.

Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mennyire népszerű a vasárnapi vásárlás?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector