Startlaphoz Csatlakozz!

Óránkénti bruttó 8,5 euró

Németországban drágulást okozott a minimálbér bevezetése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 17. kedd, 08:04

Németországban számos szolgáltatás jelentős mértékben drágult az általánosan kötelező minimálbér bevezetésének hatására.

    Az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbér január 1-jei bevezetése az utóbbi húsz év átlagát kétszeresen vagy még nagyobb mértékben meghaladó áremelkedéshez vezetett azokban az ágazatokban, amelyekben a minimálbér miatt emelni kellett a fizetéseket - mutatta ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai alapján végzett számításokkal.

    A legnagyobb mértékben a személytaxi-szolgáltatás drágult. A taxisok árai januárban az üzemanyagár-csökkenés ellenére 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, holott az 1992 óta eltelt időszakban rendre 0,4 százalék körüli volt a drágulás az év első hónapjában.

    A kereskedelmi szálláshelyeken az egy évvel korábbihoz képest 3,3 százalékkal kellett többet fizetni az egységesen kötelező minimálbér alkalmazásának első hónapjában, és a vendéglátásban is jelentős a drágulás, egy korsó sör 2,4 százalékkal került többe januárban, mint 2014 első hónapjában, pedig a gazdaság egészét tekintve a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek.

    A taxisok, szállodai alkalmazottak, pincérek és vendéglőkben dolgozó más munkavállalók mellett egy sor további szakma művelői is 8,5 eurónál alacsonyabb órabérért dolgoztak korábban. Például a fodrászok, a pékek és a kozmetikusok, a mosodák és bértisztító vállalkozások alkalmazottai, és a háztartási takarító és kisegítő munkát végző munkavállalók. Az új szabály miatt ezeken a területeken januárban az utóbbi húsz év átlagának dupláját kitevő áremelkedés ment végbe januárban a FAZ hétfői számában megjelent összeállítás szerint.

    A munkaadók gyakran panaszkodnak arra, hogy az egységes minimálbér bevezetése növeli a bürokráciát. Az országos munkaügyi hivatal (BA) vezetője szerint ez elkerülhetetlen. "A bürokrácia a jogállamiságot is jelenti, erről nem szabad megfeledkezni" - mondta Frank-Jürgen Weise. A BA elnöke hozzátette, hogy egyelőre nem tapasztalni nagyobb elbocsátási hullámot a minimálbér miatt. Ugyanakkor - jegyezték meg a FAZ összeállításában - szakértők szerint elsősorban nem leépítésektől kell tartani, hanem attól, hogy a munkaadók kevesebb új állást hoznak létre.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németországban drágulást okozott a minimálbér bevezetése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector