Startlaphoz Csatlakozz!

Újabb törvénymódosítást nyújtanak be

Egyre több kreatív ötlettel állnak elő a vasárnapi zárvatartás kikerülésére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 17. kedd, 11:36

Újabb törvénymódosítást nyújt be még ebben a hónapban a kormány azért, hogy korlátozni lehessen az örökségvédelmi területeken is a nyitva tartást. Ma az ügyben két jogszabály módosításáról is szavaznak a honatyák. Ezek szerint tényleg csak adventi bérpótlékot vezetnének be, így a raktárosoknak és a kötelező zárást megúszó üzletek dolgozóinak továbbra is csak 50 százalékos kiegészítés jár – írja a Világgazdaaág.

  Egyre többen próbálják megúszni valahogy a zárva tartási előírásokat, napról napra újabb kreatív ötletekkel állnak elő a kereskedők és önkormányzatok, hogy kibújjanak a törvény hatálya alól. Az egyik lehetőség, hogy minél nagyobb területeket nyilvánítanak piaccá, vásárrá. A másik, hogy teljes települések területét jelölik ki kulturális fesztivállá. Ott ugyanis – legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb értelmezése szerint – nem kell zárva tartani vasárnap. Sőt: alkalmazottak is lehetnek majd a pult másik oldalán.
 
  „A fesztiválok kulturális események, így a hozzájuk kapcsolódó – kulturális tevékenységet kiszolgáló – kereskedelem a kivételi körbe beletartozik. A fesztiválok ötvöződhetnek vásárral, a törvény ebben az esetben is – saját hatálya alóli – kivételként nevesíti az adott rendezvényt” – válaszolta az NGM a Pénzcentrum.hu-nak arra a kérdésére, vajon be kell-e zárni a fesztiválokon is tíz óra után minden kiskereskedelmi egységet. Az korábban is nyilvánvaló volt, hogy a zenei fesztiválokon ételt és italt minden további nélkül lehet majd kapni az idén is 0-24 órában, a kérdés csak az volt: a zárva tartási törvény vonatkozik-e a többi boltra. A törvény a kulturális kiszolgáló tevékenységet és a vásárokat valóban kivételként említi, de mindeddig kérdés volt: a fesztiválokat lehet-e bármelyiknek minősíteni.
 
  A kedvező minisztériumi állásfoglaláson felbuzdulva viszont több település dönthet majd úgy, hogy akár a teljes falu- vagy város területén fesztivált rendez – így ugyanis a helyi kereskedők mentesülhetnének a zárva tartási törvény előírásai alól. Miután van már példa az egész falut érintő több hetes fesztiválra, akár lehet az egész nyári szezon alatt is ilyet rendezni. Ez a megoldás segíthet például a balatoni településeknek is, hiszen a szezonban ott valóban kulcsfontosságú volna a vasárnapi nyitás. És ehhez most még egy könnyítést is kapnak.
 
  Az Országgyűlés ugyanis ma szavaz a vasárnapi bérpótlékról, de igencsak korlátozott körben állapít meg a legújabb változat további 50 százalékos bérkiegészítést (a jelenlegi 50 százalékon felül). Csak adventkor kell a száz százalékos bérpótlékot fizetni, valamint azon az egy vasárnapon, amikor a kereskedő még (ezen felül) nyitva tarthat. Azok az üzletek viszont, amelyek a kivételek közé esnek (a gyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások, a piacokon, vásárokon, reptereken és pályaudvarokon működő boltok) viszont továbbra is az ötven százalékos bérpótlékot lesznek kénytelen kifizetni. Sőt: azokban az üzletekben sem kell dupla bért fizetni majd a vasárnap foglalkoztatott alkalmazottaknak, amelyekre vonatkozik a zárva tartási törvény: ha a bolt nem nyit ki, csak leltároznak, takarítanak vagy polcot pakolnak, akkor is marad a korábbi bérpótlék.

Újabb módosítás jöhet

 
  További változtatásra is szükség lesz a vasárnapi szabályoknál. A vasárnapi bérpótlékon túl ma döntenek a lex Metro és lex Spar néven elhíresült passzusokról: az egyik a kis- és nagykereskedelmet folytató üzlet vasárnapi és éjjeli nyitását tiltja meg, a másik a benzinkúton üzemanyagot nem áruló boltét. A kormány viszont a múlt héten döntött arról, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmának elvét a világörökségi területeken is szükséges érvényesíteni. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot várhatóan – figyelemmel az Országgyűlés kéthetes ülésezési rendjére – a Kormány 2015. március 24-ig nyújtja be a parlamentnek – közölték lapunkkal a nemzetgazdasági tárcánál. Ez követően a jogszabály módosított rendelkezései legkésőbb 2015. május közepétől alkalmazhatóak majd.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre több kreatív ötlettel állnak elő a vasárnapi zárvatartás kikerülésére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector