Startlaphoz Csatlakozz!

A politikusi fizetés tizedéért takarítanak

Kik keresnek a legrosszabbul Magyarországon?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 16. csütörtök, 07:32

A legjobban kereső politikusok fizetésének a tizedét kapják a legrosszabbul fizetett dolgozók, köztük sok a takarító.

  Pár napja készítette el a Buksza a tavalyi hivatalos statisztika alapján a fizetési toplistát, amely szerint tavaly a politikusoké volt a legmagasabb fizetés, bruttóban havonta több mint 1 millió forintot kaptak. Most a lista másik végét mutatja be a Buksza, vagyis azokat az állásokat sorolja fel, amelyek a legalacsonyabb fizetést adják a hivatalos - közfoglalkoztatottak keresete nélküli - statisztika szerint
 
   A tíz legalacsonyabb fizetést nyújtó állás közül mindössze 3 volt olyan, amely elérte vagy meghaladta az országos átlagkeresetnél kimutatott 3,4 százalékos emelkedést. A kádárok és a bognárok fizetése pedig drasztikusan, 80 ezer forinttal csökkent. 

1. Házvezetők – bruttó 104,1 ezer forint/hó
A fizetési rangsor utolsó helyén állnak, fizetésük alakulását nem lehet a 2013-as adatokkal összevetni, mert akkor nem voltak értékelhető adatok ilyen állásra.

2. Textilművesek, hímzők, csipkeverők – bruttó 113,4 ezer forint/hó
A fizetésük jelentősen csökkent az előző évhez képest, 2013-ban ugyanis közel 125 ezer forintos bruttó fizetéssel rendelkeztek. Azaz 9 százalékkal ment lejjebb a bérük.

3. Nád- és fűzfeldolgozók, seprű-, kefegyártók – bruttó 113,6 ezer forint/hó
Ők voltak a 2013-as ranglista utolsó helyezettjei. Azóta viszont javítottak: fizetésük a textilművesekkel ellentétben emelkedett, mégpedig több mint 7 százalékkal.

4. Kerékpár-karbantartók, -javítók – bruttó 116,6 ezer forint/hóA bicikliszerelőként bejelentett alkalmazottak fizetése lényegében stagnál, mivel a tavalyi 116,6 ezer forintos havi fizetés mindössze 0,4 százalékos többletet jelent az előző évhez.

5. Konyhai segítők – bruttó 117,2 ezer forint/hó
Ők közel 4 százalékos fizetésemelkedést könyvelhettek el, vagyis az átlagnál nagyobb mértékben emelkedett a bérük. Az országos átlagbér ugyanis 3,4 százalékkal 247 ezer forintra nőtt. (Az alábbi adatgrafikán láthatóak a legalacsonyabb fizetést biztosító állások, az egeret az oszlopokra húzva megjelennek az adatok. A házvezetőknél és az ipari alpinistáknál nincs 2013-ra vonatkozó adat, ezért náluk 0 szerepel az adatgrafikában.)

6. Ipari alpinisták – bruttó 118 ezer forint/hó
Az ipari alpinistáknál nincs 2013-as adat, ez az állás nem is szerepel a tavalyelőtti listán. Az alacsony keresetük meglepő lehet annak fényében, hogy az ipari alpinisták egy része kifejezetten veszélyes munkát végez. (Például toronyházak ablakainak mosása, építkezés a magasban.)

 7. Egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak – bruttó 118,6 forint/hó
A fizetésük valamivel több, mint 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

8. Kádárok, bognárok – bruttó 120,2 ezer forint/hó
A hordókat és kerekeket, szekereket gyártó kádárok és bognárok fizetése esett a legjelentősebben: 2013-ban még 200 ezer forint feletti bruttóval rendelkeztek, azaz a hivatalos adatok szerint több mint 40 százalékkal csökkent a keresetük.

9. Intézményi takarító és kisegítő – bruttó 120,6 ezer forint/hó
Nekik nagyjából az átlagnak megfelelően többet fizettek a munkaadóik. Az előző évhez képest közel 3 százalékkal nőtt a bruttójuk.

10. Egyéb takarító és kisegítő – bruttó 121,7 ezer forint/hó
A szintén takarításra utaló foglalkozás tavaly 4,4 százalékkal jobban fizetett, mint 2013-ban.
A statisztika átlagokat mutat, ezért foglalkozásonként lehetnek szélsőséges eltérések. Továbbá a statisztikából nem derül ki, hogy az adott foglalkozáshoz köthető átlagkereset hány alkalmazott fizetéséből adódott, ami szintén torzíthatja a statisztikát.

Forrás: buksza.reblog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kik keresnek a legrosszabbul Magyarországon?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector