Startlaphoz Csatlakozz!

Egykulcsosság, gyerekvállalás jutalmazása

Extrémitásokat hoz a hazai jövedelemadó-rendszer

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 30. csütörtök, 11:20

Közismert, hogy hazai jövedelemadó-rendszer két fő sajátossága az egykulcsosság és a gyerekvállalás jutalmazása. Az azonban meglepő, hogy ez európai összevetésben milyen szélsőségeket eredményez – írja az mfor.hu.

  Az elmúlt hónapokban már többször elemeztük, hogy a magyar életszínvonal hol helyezkedik el az Európai Unióban vagy az OECD országaiban, most azonban önmagukkal vetettük össze az egyes családmodellek jövedelmi sajátosságait és helyeztük sorrendbe uniós viszonylatban.
 
  Megnéztük, hogy egy kétkeresős modellben, ahol mindenketten az adott ország átlabérét viszik haza havonta milyen nettó jövedelemmel számolhat az a család ahol nincs gyerek és az ahol kettő is van, majd kiszámoltuk, hogy ez a két összeg hogy aránylik egymáshoz. A kapott jövedelemben a pótlékok is benne vannak. 
 
  Bulgária és Izland kivételével valamennyi európai ország differenciál a jövedelem tekintetében, ha a gyerekesekről van szó. Az Európai Unió átlaga 5,77 százalék, vagyis ennyivel többet visznek haza a két gyerekesek. A szórás igen nagy, van ahol 1-3 százalék csak az eltérés és van ahol 9, de Magyarország 14,2 százalékkal kiemelkedik a mezőnyből. Ennek oka, hogy a családi pótlék mellett ott van a nemrég bevezetett családi adókedvezmény is, amely jelen esetben 20 ezer forinttal dobja meg a nettó összeget. Ez pedig jövőre még emelkedni is fog.
 


  A második ábrán az egyedülálló és az átlagbér 50, illetve 100 százalékát kereső emberek nettó bére közötti százalékos különbséget ábrázoltuk. Magyarországon a helyzet viszonylag egyértelmű az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével és az adójóváírás kivezetésével, az arány 50 százalékra csökkent, amely jövőre sem fog változni.
 
  Hozzánk hasonló helyzetben a bolgár dolgozók vannak, a többi uniós országban azonban ennél magasabbak az arányok, vagyis az adó- illetve járulékrendszerben bizonyos fokú progresszivitás figyelhető meg. Az EU átlaga 56,23 százalék, míg a legnagyobb differencia az ír, a portugál, illetve a belga fizetésekben mutatkozik.
 


  A másik három visegrádi országban bár az érintett csoport helyzete jobb, mint nálunk, mindannyian az EU átlaga alatt helyezkednek el.
 
  Látható tehát, hogy az adórendszer két szempontból is végletes európai összevetésben. Egyrészt az egykulcsos adóval, illetve  a korábbi adójóváírás kivezetésével nem csökkenti a különbséget az alacsonyabb és a magasabb jövedelműek nettó bére között. Másrészt viszont sokkal inkább jutalmazza azokat, akik gyereket vállalnak.
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Extrémitásokat hoz a hazai jövedelemadó-rendszer.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector