Startlaphoz Csatlakozz!

Minimálbér = létminimum

Béremelést!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 07. vasárnap, 11:07

Az Egyesült Államokban 2014-ben hatszáz vezető közgazdász, köztük hét Nobel-díjas is egyértelműen hitet tett a minimálbér-emelés mellett egy Obama elnöknek írt levélben. Az aláírók között ott volt Robert Solow, Kenneth Arrow, Daron Acemoğlu, Dani Rodrik, James Galbraith, Eric Maskin, Peter Diamond és más hírességek – olvasható a Figyelőben.

A következőképpen fogalmaztak:
 
  „Az elmúlt évekbenfontos fejlődésen ment keresztül a tudományos irodalom a minimálbér-emelés hatása a foglalkoztatásra témában, ugyanis ma már afelé mutatnak a bizonyítékok, hogy ez a növelés a minimálbéren alkalmazott munkások foglalkoztatását alig befolyásolja, vagy nincs is ilyen hatás, akár még nehéz munkapiaci helyzetben sem. A kutatások azt jelzik: a minimálbér-emelés enyhén stimulálhatja a gazdaságot azáltal, hogy az alacsony bérezésű munkások elköltik megemelkedett jövedelmüket, ami növeli a keresletet és a munkahelyek számát, segítve ezáltal a munkahelyteremtést."

 Ez év elején a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) is egy tanulmánykötetben elemezte és támogatta a minimálbér-emelés eszközét. Az utóbbi hónapokban a magyar szakszervezetek, illetve a parlamenti ellenzék pártjai hitet tettek a radikális növelés mellett, mellyel a minimálbérek értéke elérné a létminimumot.
 
Százforintos boltok

  A rendszerváltás óta berögzült felszínes reflexek alapján azonban még mindig akadnak, akik farkast kiáltanak: „Populizmus! Demagógia! Nincs fedezete! Előbb tessék megtanulni dolgozni, majd utána magasabb bért követelni!" Ennek a tiltakozásnak általában az az elterjedt ellenérv az alapja, hogy a magyar jövedelmek empirikusan kimutathatóan a magyar átlagtermelékenységnek, gazdasági fejlettségnek megfelelő szinten vannak. Az ezen az állásponton lévők mint féken tartandó versenyképességi tényezőre tekintenek a bérre, s attól tartanak, hogy ha emelkedik, akkor a magyar munkahelyek kiárazódnak és elvesznek. Bár hajlamos magát „a" közgazdaságtanként bemutatni, igazából ez a nézet csak egy kis szeletét képviseli a bérekkel kapcsolatos rendkívül sokrétű irodalomnak.

  Alapvetően neoliberális megközelítés ez, mely figyelmen kívül hagyja azt a keynesiánus megfontolást, hogy a bérek meghatározzák a keresletet a hazai gazdaság szereplői számára. Az elméletet hétköznapi nyelvre lefordítva: az ország nagy részén ismert módon egyszerűen képtelenség vállalkozni, mert a brutálisan alacsony bérszínvonal mellett a százforintos boltokon kívül gyakorlatilag semmire sincs fizetőképes kereslet. Ez meg is látszik ezen térségek GDP-jében, kevés a munka, és ezek a régiók az EU legfejletlenebbjei közé tartoznak. A neoliberális bérpolitika szintén figyelmen kívül hagyja, hogy 4 millió létminimum alatt s több millió épp a létminimum felett élő képtelen foglalkoztathatóságát és termelékenységét saját erőforrásból előmozdítani. Jövedelmük nyomorúságos, a nemzetközi összehasonlítások legalján található, megtakarításaik nincsenek, örülnek, ha nem cipelnek adósságot. Ezek a nyomorban élő emberek évtizedek óta defenzív életstratégiákat folytatnak. Ahol tudnak, ott takarékoskodnak, felélik saját munkaképességüket és egészségüket. Örülnek, ha a megélhetést biztosítják maguknak. Ebből dinamikus gazdaságot létrehozni képtelenség, mint ahogy populizmustól és klientelizmustól mentes demokráciát is. A jövedelem tehát a termelékenység inputtényezője is, nem csak outputtényezője - hogy ismét szaknyelven fejezzem ki magam.
 
A kocsi előtt legyen a ló!

 Mindezeket figyelmen kívül hagyja a neoliberális bér-moderáció elve, amely nem ad kivezető szakpolitikai iránymutatást. Alacsonyak a jövedelmek, mert alacsony a termelékenység. De mitől pont akkora a termelékenység, mint amekkora? Egy dolog biztos: nem attól, hogy a foglalkoztatottak piaci képességei csak ekkorát tesznek lehetővé. Ezt az OECD PIAAC című empirikus munkapiaci képességfelméréséből tudjuk, melynek eredményei szerint semmifajta különbség nincs az alacsony bérezésű kelet-európai és a magas bérezésű nyugat-európai, illetve észak-amerikai foglalkoztatottak között.

  Ha viszont nem az ő képességeik határozzák meg a hazai hozzáadott érték átlagszínvonalát, akkor micsoda? Hogyan lehet emelni ezt a szintet?
Nos, a béremelés követelésével a magyar szakszervezetek és a baloldal pártjai gyakorlatilag semmi mást nem tesznek, mint huszonöt évvel a rendszerváltás után kilépnek a neoliberális paradigmából, s felzárkóznak az észak- és nyugat-európai országok jellegzetes bér- és termelékenységi politikájához. Ezek az államok ugyanis már jó ideje felismerték, hogy alacsony bérekkel és hozzáadott értékkel nem lehet versenyezni a világgazdaságban. Tisztán piaci alapon viszont a keresetek a megélhetési szint alá szorulnak, a tőketulajdonosok egy része a technoló-giai szint fejlesztése helyett a kizsákmányolással őrzi meg a profitmargóját.

  Ezzel egyben a hazai ipar többi részét is tönkreteszi, mert a drága technológiába befektető versenytársai kiárazódnak. Ezért a két svéd közgazdászról elnevezett Rehn-Meidner-modell esetében az ágazati bérminimumok folyamatos emelésével érik el, hogy a piacról kiszoruljanak azok a cégek, amelyek hosszabb távon képtelenek alapvető megélhetést biztosító fizetéseket garantálni. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában sehol nincs olyan minimálbér vagy ágazati bérminimum, amely a létminimum alatt lenne. Ebben a modellben - amely a skandináv országokban explicite jelent meg, máshol pedig implicite - a bérpolitika nem a termelékenység következménye, hanem fordítva, a bérpolitika kényszeríti ki a termelékenység növelését. Azaz a magyar szakszervezetek most kifogják a kocsit a ló elől, és mögé kötik.
 
Amortizálódott versenyképesség

  Pár éves távlatban célként ki kell tűzni a minimálbér létminimum fölé emelését. Számtalan cégről ki fog derülni, hogy már eddig is ki tudta volna fizetni ezeket a béreket, de minek tette volna, ha nem muszáj? Amelyik pedig tényleg képtelen alkalmazkodni, technológiát és munkaszervezést javítani, annak fel kell szabadítani a létminimum alatt élő foglalkoztatottait. Az adófizetőknek drága és valódi munkahelyhez nem vezető közmunka helyett ezen felszabadult munkavállalók átképzésére kell fordítani a költségvetési pénzeket, hogy ennek köszönhetően olyan álláshoz jussanak, mely valódi megélhetést biztosít. Ez a Rehn-Meidner modell lényege: bérpolitika és képzés, kényszerítő verseny felfelé a hozzáadottérték-skálán.

  Nem véletlen, hogy a svéd munkaadói szervezetek is támogatják ezt a stratégiát. Ismétlem: azért, mert piaci alapon semmi sem kényszeríti ki a technológiai befektetéseket a kizsákmányolás helyett. Magyarország pedig ezzel a problémával küszködik a rendszerváltás óta. A bérmoderálásban hívő neoliberális és újabban neokonzervatív kormányzatok nem folytattak bér- és életszínvonal-politikát. Ennek következtében míg az árszínvonal majdnem felzárkózott a nyugati szintre, addig a jövedelmek olyan mértékben elmaradtak, hogy elamortizálódott a társadalom nagy részének foglalkoztathatósága, egyéni versenyképessége. A magyar gazdaság sem a nemzetközileg versenyző, sem pedig a hazai szektorában nem kényszerül magas hozzáadott értékű munkahelyek létrehozására, mert a nemzetközi összehasonlításban példátlanul alacsony bérek miatt így is megvan a profitmargó.

Zsákutca és bérpolitika

Természetesen Nyugat-Európában a nyolcvanszázalékos kollektív lefedettséget elérni tudó ütőképes szakszervezetek folyamatos nyomás alatt tartják a béreket. Erre a jogosítványok és finanszírozás tekintetében csontig levetkőztetett kelet-európai szakszervezetek képtelenek. Még a megtermelt alacsony hozzáadott értéknek is csak egy kisebb részét képesek kiharcolni a munkavállalóknak. Míg a nagyon magas kollektív lefedettségű államokban (Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Portugália, Olaszország) a GDP 67 százalékát viszik haza bérként, addig a kelet-európai OECD-országokban súlyos tíz százalékponttal kevesebbet, csak 57 százalékot!

  Ebből a zsákutcás gazdaságszerkezetből jó bérpolitikával lehet kijutni. Ahogy arra a nemrégen Budapesten járt világhírű egyenlőtlenségkutató, Emmanuel Saez is felhívta a figyelmet egy vele készült interjúban: emelni kell a legszegényebbek keresetét. Ennek a szociális jellegű segítségnek a multiplikátor hatásával lehet gerjeszteni a keresletet a hazai vállalkozók számára, munkahelyeket teremteni, egyben emelni a termelékenységet. Saez munkatársai kutatására hivatkozva elmondta: a korábbi nagyarányú magyar minimálbér-emelés a példa arra, hogy ennek az eszköznek nincs jelentős negatív hatása a foglalkoztatásra.

(A cikk adatokkal és irodalommal ellátott közgazdasági alátámasztása megtalálható a Friedrich Ebert Alapítvány honlapján.)
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Béremelést!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector