Startlaphoz Csatlakozz!

Kiemelten kellene támogatni

Fazekas: A gyógynövénytermesztés munkahelyet is teremt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 10. szerda, 14:05

Szükség van a gyógynövénytermesztés kiemelt támogatására, és az ágazat beruházásainak segítésére - fejtette ki a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten a Gyógynövénykutató Intézet centenáriumi rendezvénysorozatának nyitó eseményén. A gyógynövénytermesztésnek a vidéki munkahelyteremtésben és a lakosság megtartásában is lehet szerepe - tette hozzá Fazekas Sándor.

   Fazekas Sándor elmondta: a gyógynövénytermesztés fellendítése érdekében szükség van a kutatás-fejlesztési (K+F) pályázatok támogatására, a korszerű fajták előtérbe állítására, a vadon gyűjthető fajok termesztésbe vonására, de fontos a feldolgozás műszaki színvonalának javítása és a minőségbiztosítás kiépítése is. Hozzátette: a gyógynövények és a belőlük készült termékek iránti kereslet a világon évente 5-7 százalékkal növekszik, ami lehetőséget ad arra, hogy a fejlesztések végrehajtása után a magyar kivitel a másfélszeresére növekedjen ezen a területen.

  A miniszter kitért arra, hogy a gyógynövénytermesztésnek a vidéki munkahelyteremtésben és a lakosság megtartásában is lehet szerepe, miközben segíti az életminőség és az egészségügy színvonalának javítását, az egészségkultúrára alapozott idegenforgalmi rendszer megteremtését, és a gyógyturizmus széleskörű elterjesztését az országban.

  Fazekas Sándor kijelentette: az ország büszke lehet arra, hogy a világon először itt ismerte fel a kormány a gyógynövények kutatásának szükségességét és fontosságát, és ennek nyomán 1915-ben, száz éve megalapították az akkori szaktárca javaslatára a Gyógynövény Kísérleti Állomást a fővárosban.

   Pallos József Péter, a Gyógynövénykutató Intézet igazgatója a folyamatos innováció szükségességére, a megújulási képesség fenntartására hívta fel a figyelmet. Jelezte, hogy ez csak annak a száz éve tartó folyamatnak a továbbvitelével lehetséges, amelyet az elődök kiváló szakmai munkája alapozott meg.

   A közreadott sajtóanyag szerint Magyarországon 18-21 ezer hektáron termesztenek gyógynövényt. A termesztés és gyűjtés termelési értéke 10 milliárd forint. A gyógyteák és más gyógynövény alapanyagú termékek, étrend-kiegészítők éves összforgalma mintegy 50 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövények felvásárlásával, elsődleges feldolgozásával 20-25 vállalkozás, míg a gyógynövények másodlagos, élelmiszeripari és gyógyászati célú feldolgozásával 50-100 vállalkozás foglalkozik. A gyógynövényágazat 20-25 ezer embert foglalkoztat.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fazekas: A gyógynövénytermesztés munkahelyet is teremt .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector