Startlaphoz Csatlakozz!

Béremelkedésre számítanak az elemzők

A közfoglalkoztatottak száma várhatóan csúcsot fog dönteni az idei évben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 19. péntek, 17:22

Lassul, de továbbra is jelentős a bérdinamika az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint. Idén mintegy 3,5 százalékos reálbér-növekedés valósulhat meg a Takarékbank szerint, míg az ING közfoglalkoztatás nélkül 2,5 százalékos reálbér-növekedésre számít.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közétett adatai szerint áprilisban 3,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,6 százalékos volt a növekedés. Márciushoz képest lassult a növekedés, akkor 4,9, illetve 3,2 százalékos volt a keresetek éves emelkedése. A fogyasztói árak áprilisi 0,3 százalékos éves csökkenésével számolva a reálkeresetek 3,9 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül 2,9 százalékkal emelkedtek.

    Oszlay András, a Takarékbank Közgazdasági Kutatási és Elemzési Önálló Osztályának vezetője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejti: az áprilisi, 3,6 százalékos éves bérnövekedés "első ránézésre" komolyabb lassulás a márciusi 4,9 százalékot követően. Ez a lassulás az állami és a non-profit szektorban kifizetett, a tavalyi év azonos hónapjától jóval elmaradó nem-rendszeres keresetekhez köthető. Ha azonban csak a rendszeres kereseteket vesszük figyelembe, akkor a bérnövekedés üteme 4,3 százalék volt éves összehasonlításban a nemzetgazdaságban - hívta fel a figyelmet a szakértő.

    Az alkalmazásban állók létszáma 1,1 százalékkal nőtt egy év alatt, ezen belül azonban a vállalkozásoknál 2,5 százalékos a növekedés, míg az állami foglalkoztatásban 2 százalékos visszaesés látható.

    Oszlay András kiemeli, hogy a közfoglalkoztatás december óta tartó csökkenése áprilisban megfordult: a márciusi 151 ezret követően áprilisban már 185 ezer embert foglalkoztattak a közmunkaprogramok keretében, bár ez 27 ezerrel még mindig kevesebb mint egy évvel korábban, a béreik pedig az  átlagot jóval meghaladó, 7,5 százalékos növekedést mutattak. A bérnövekedés ütemének lassulása nem kis részben ennek is betudható, a közfoglalkoztatottak nélkül ugyanis az éves bérnövekedés jóval kevésbé lassult áprilisban (a márciusi 3,2-ről 2,6 százalékra).

    Összességében a rendszeres bérek által kirajzolt trendnövekedés továbbra is 4 százalék körüli, ami az év hátralévő részében is irányadó maradhat - véli Oszlay András.

    A Takarékbank 2015 egészében 0,4 százalékos inflációt vár, így idén mintegy 3,5 százalékos reálbér-növekedés valósulhat meg. A foglalkoztatási helyzetnek a tavalyinál valamivel kevésbé látványos, de folytatódó javulása mellett mindez alátámasztja azt a nézetüket, hogy részben a növekvő vásárlóerő, részben egyedi hatások (banki elszámoltatás és a forintosítás következtében enyhébb és kiszámíthatóbb adósságteher) miatt a növekedés fő ereje az év hátralévő részében a lakossági fogyasztás lesz - fejtette ki a szakértő.

    Balatoni András, az ING vezető elemzője közölte: a közfoglalkoztatottak torzító hatását kiszűrő adatok alapján versenyszektorban nagyon stabil a rendszeres bérek emelkedése, nem lassította le az alacsony infláció, de egyelőre az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac sem gyorsította a bérkiáramlást. Hozzátette: a reálbérek emelkedését így az infláció alakítja az elsődleges munkaerőpiacon. A vállalatok munkakereslete 2,5 százalékkal bővült az intézményi statisztikák alapján, ami kismértékű lassulás az év elejéhez képest.

    Kitért arra, hogy a konjunktúraindikátorok szerint az iparban és a szolgáltatási szektorban tovább fog emelkedni az alkalmazotti létszám, míg az építőiparban némi csökkenés várható. A közfoglalkoztatottak száma emelkedett az előző hónapokhoz képest, azonban továbbra sem érte el a tavaly áprilisban regisztrált szintet. A programban részt vevők száma azonban várhatóan csúcsot fog dönteni az idei évben, ami az alkalmazotti létszámot felfelé, a bérstatisztikát lefelé torzítja.

    Balatoni András idén a közfoglalkoztatás nélkül 2,5 százalékos reálbér-növekedésre számít a 0,6 százalékos infláció mellett.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közfoglalkoztatottak száma várhatóan csúcsot fog dönteni az idei évben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector