Startlaphoz Csatlakozz!

Érdemben javulás az idén nem valószínű

Újra nagyot ugrott a munkanélküliség

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 01. vasárnap, 15:33

Nagyot nőtt a munkanélküliségi ráta februárban és az év hátralevő részében sem várható érdemi javulás. Különösen rossz helyzetben vannak a fiatalok, míg a közfoglalkoztatást egy esetleges állami kiadáslefaragás veszélyezteti.

   Idén februárban − az első hónaphoz hasonlóan − a szezonális hatások miatt nagyot ugrott a munkanélküliségi ráta Magyarországon. A mutató egyre jobban emelkedik a két számjegyű tartományban: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi közlése szerint az év elején szokásos mértékben, egyetlen hónap alatt 0,5 százalékponttal ugrott meg − a januári 0,4 százalékpont után − a negyedéves mozgóátlagként számolt munkanélküliségi ráta a 15−74 évesek körében. A 2011 decembere és 2012 februárja közti időszakban átlagosan 11,6 százalék volt a mutató, ez egy százalékponttal magasabb a 2010. szeptember−novemberinél, illetve 0,1 százalékponttal az egy évvel korábbinál.

   A harmadik téli hónapban 22 ezer fővel emelkedett az állástalanok száma, miközben a foglalkoztatottaké is 22 ezerrel lett kisebb. Így az utóbbi egy évben 51 ezer fővel lett több a foglalkoztatott, míg állástalanból 10 ezerrel lett több. A munkanélküliek csaknem fele (46 százaléka) már legalább egy éve keres állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig 17,4 hónapra nőtt. Egyelőre jól alakul a foglalkoztatottak száma: a 15−74 éves korosztályban 2011. december és 2012. február átlagában a férfiak közül 2 millió 35 ezren voltak állásban, 26 ezerrel többen, mint egy évvel korábban, így e szegmensben az aktivitási arány egy év alatt 0,7 százalékponttal, 62,6 százalékra nőtt. A nőknél az 1 millió 759 ezres szám 24 ezres növekedést jelent, aktivitási arányuk pedig 1,2 százalékponttal, 49,8 százalékra erősödött. A 15−24 éves fiatalok amúgy is alacsony létszáma az egy évvel korábbihoz képest 11 ezerrel, foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal lett alacsonyabb, a munkával rendelkezők aránya 17,5 százalékra csökkent.

   Idén nem valószínű, hogy érdemben javulna a helyzet, a szezonalitás a szokásos lesz, a munkanélküliségi ráta pedig 2012 átlagában 11 százalékon ragadhat − mondta lapunknak Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. munkaügyi kutatója. A közfoglalkoztatás idén komoly forrásokhoz juthat, mivel a 2010-es 64 milliárd és a 2011-es 120 milliárd forint után akár 200 milliárd forint is összejöhet − miközben a tavalyi négy- és hatórás után idén újra a nyolcórás közfoglalkoztatás lesz az általános. Ám a szakértő szerint könnyen elképzelhető, hogy egy akár az IMF, akár a piac által kikényszerített évközi kiadáslefaragás áldozatául eshet a költségvetési pénz egy része. Márpedig a munkaügyi mutatókat ezen kívül se a beruházások, se a növekedési kilátások nem támogatják.

   Idén valószínűleg újra nő az ifjúsági munkanélküliség − véli a kutató −, a fiatalok ugyanis több oldalról is rossz helyzetben vannak. Egyrészt a tankötelezettség korhatárának 16 évre leszállítása nyomán több lesz a piacon a képzettség nélküli, márpedig a cégek nem kedvelik őket. Másrészt a kormányzati intézkedések gyakorlatilag ellehetetlenítik az idősek kivonulását a munkapiacról, a vállalkozások pedig általában lojálisak a nyugdíj előtt néhány évvel álló munkatársaikhoz, ami végső soron szintén a fiatalokon csattan − állapította meg Adler.

   A munkaerő-piaci helyzet csak látszólag javul 2012-ben − fogalmazott legújabb előrejelzésében a Pénzügykutató Zrt. A foglalkoztatotti létszám várható növekedése ugyanis kizárólag a kikényszerített közmunkatöbbletnek lesz köszönhető, ahonnan egyfelől nincs átjárás a „normál munka" világába, másfelől a részfoglalkoztatás kikényszerítése miatt romlik a háztartások vásárlóképessége. A versenyszektorban a konjunktúra gyengülése miatt létszámleépítéssel számolnak, az „áht-reformok" miatt az oktatásban, a közigazgatásban is elbocsátásokat várnak. A Pénzügykutató szerint a munkanélküliek száma idén átlagosan 481 ezerre nő, ez 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ennél csak alig kevésbé pesszimista a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely szerint a munkaerő-kereslet bővülése lassul, majd megáll, így a munkanélküliségi ráta 11 százalék környékén stabilizálódik .

   A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat − a KSH-étól eltérő − februári számbavétele stagnálást jelzett, ekkor ugyanis 0,3 százalékkal, 647 ezerre mérséklődött a regisztrált álláskeresők létszáma, ez azonban négy százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A hónapban újra csökkent a csoportos létszámleépítés keretében elküldeni szándékozottak száma is, most 52 cég összesen 2,6 ezer ember elbocsátását jelezte − ez azonban több az egy évvel korábbinál. Bár a nemzetgazdasági tárca újra közleményben örült a foglalkoztatás javulásának − az NGM szerint „az a tény, hogy másfél éve kedvezőtlen külpiaci környezetben folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, tendenciának tekinthető" −, az egy év alatti 51 ezer fős javulás alig haladja meg a mintavételi hibahatárt.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Újra nagyot ugrott a munkanélküliség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector