Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Van próbamunka bérezés nélkül?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. október 06. vasárnap, 17:04

Cégünk betanított munkásokat foglalkoztat, a kiválasztás része a próbamunka is. A dolgozók szerelőtáblán dolgoznak oktató útmutatása alapján két órát, aki ezalatt felméri a kézügyességüket, gyorsaságukat, tanulékonyságukat. Mivel a jelöltek értéket nem állítanak elő, erre az időre természetesen nem kötünk munkaszerződést, hiszen ezen próbamunka eredményétől függ, hogy felvesszük-e őket. Helyesen járunk el? – olvasható a mukajog.hu oldalán.

   Munkát nemcsak a Mt. hatálya alá tartozó munkaviszonyban, munkaszerződés alapján lehet végezni, hanem a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerint polgári jogi megbízási, vagy vállalkozási szerződés alapján is. Munkát lehet végezni továbbá a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaság tagjaként is. Az Mt. 27. § (2) bekezdése azonban felállítja a színlelt munkaviszony korlátját. Kimondja, hogy a színlelt megállapodás semmis, ha pedig más megállapodást leplez, azt a leplezett megállapodás alapján kell megítélni.

   A gyakorlatban számtalan esetben előfordul, hogy a járulékterhek elkerülése érdekében a gazdálkodó szervezetek munkaviszony helyett munkavégzés céljából polgári jogi viszonyban állapodnak meg. A gyakorlati elhatároláshoz segítséget jelenthetnek az Mt. alapfogalmai. A munkaviszony munkaszerződéssel jön létre, amely alapján a munkavállaló köteles a munkáltató irányítása szerint munkát végezni, a munkáltató pedig köteles a munkavállalót foglalkoztatni és munkabért fizetni (Mt. 42. §). A munkaviszony alanyai a munkáltató és a munkavállaló (Mt. 32. §).

   Munkáltató az a jogképes személy, aki munkaszerződés alapján munkavállalót foglalkoztat (Mt. 33. §). Munkavállaló az a természetes személy, aki munkaszerződés alapján munkát végez [Mt. 34. § (1) bekezdés]. Az Mt. a függőséget (önállótlan munkavégzést) jelöli meg, mely lényegileg határolja el a munkaviszonyt az egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyoktól. Így munkaviszonyról beszélhetünk, ha – szemben a polgári jogi jogviszonnyal – a két fél nem egyenrangú, a munkát végző alárendelt helyzetben van, köteles rendelkezésre állni, a munkát meghatározott időben és helyen, a másik fél utasításai, ellenőrzése, irányítási joga alatt kell végeznie, a munkát személyesen köteles ellátni, munkabérezésben részesül stb. A munkavégzés alapjául szolgáló szerződéseket a munkaügyi felügyelet és az adóhatóság is vizsgálhatja, a munkaügyi jogvitában pedig azt a közigazgatási és munkaügyi bíróság munkaszerződéssé minősítheti. Nem a szerződés elnevezésének, hanem a tartalmi elemeknek van döntő jelentőségük, önmagában a munkaszerződés mint okirat hiányából nem következik, hogy nem jött létre munkaviszony. Színlelt munkaszerződés esetén pedig a szerződést a felek közötti leplezett szerződés szerint kell megítélni.

   A munkavállaló képességeinek kipróbálása lényegében az Mt. 45. § (5) bekezdésben szabályozott próbaidővel hozható kapcsolatba. Általában az Mt.-ben szabályozott próbaidő intézménye alkalmas arra, hogy a munkavállaló képességeit a munkáltató felmérje. Amennyiben tehát a próbaidő, illetve annak egy része alatt a munkavállaló munkát végez, erre az időre megilleti a munkabér. Az Mt. 45. § alapján ugyanis a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár, melytől sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződéssel nem lehet eltérni. Alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni [Mt. 136. § (1) bekezdés]. A munkavállaló részére járó munkabért – eltérő megállapodás hiányában – utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni [Mt. 155. § (1) bekezdés].

   A kérdésben említett „próbamunka” jogi természete megállapításához valamennyi körülmény alapos vizsgálata szükséges. Ha az eset összes körülményei alapján megállapítható, hogy a munkáltató kizárólag abból a célból, hogy az arra legalkalmasabbnak bizonyultakkal munkaviszonyt létesítsen, interjú és/vagy viszonylag rövid idő alatt elvégzett feladatok útján a jelentkező személyek képességeiről, kézügyességéről, gyorsaságáról kíván meggyőződni, a felmérés/vizsga, kipróbálás idejére munkaviszony létesítése nem szükséges. Amennyiben azonban a felmérés csupán látszólagos, mögötte valójában a jelentkezők munkára történő igénybevétele húzódik meg, az oktató útmutatásai vezetői utasításnak tekinthetők, a munkáltató leírt eljárása jogszerűtlen. Az ilyen, munkaviszony létesítése nélküli próbamunka visszaélésre ad lehetőséget a munkavállalóval szemben.

Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Van próbamunka bérezés nélkül?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector