Startlaphoz Csatlakozz!

Május 1.

Isztambulban összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 02. péntek, 08:55
 
Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, akik május 1., a munka ünnepe alkalmából - a tilalom ellenére - megpróbáltak bejutni a kormányellenes megmozdulások nyomán híressé vált Taksim térre. Az összecsapásokban a beszámolók szerint kilencvenen megsebesültek, több mint száznegyven embert őrizetbe vettek.

    A helyszínről tudósító egyik újságíró szerint a rohamrendőrök vízágyúk fedezetében indították meg akciójukat a tüntetők ellen, akik torlaszokat emeltek a szomszédos Besiktas negyedben, majd megpróbáltak behatolni a Taksim térre. A tüntetők erre válaszul tűzijátékot lőttek és köveket hajítottak a rendfenntartók felé.

    Összecsapások voltak Isztambul Okmeydan nevű negyedében is. A tiltakozók itt Molotov-koktélokkal és tűzijátékokkal támadtak a kivezényelt rendőrökre, akik könnygázzal próbálták feloszlatni a demonstrációt. A csoport tagjai felgyújtottak egy páncélozott rendőrségi járművet.

    A városvezetés tájékoztatása szerint az összecsapásokban 90-en sebesültek meg, köztük 19 rendőr, és a hatóságok 142 embert vettek őrizetbe. 

    A török metropoliszban több helyszínen tüntetők ezrei gyülekeztek csütörtökön a munka ünnepi felvonulásokra. A szakszervezeti zászlókat lengető tiltakozók kormányellenes szlogeneket skandáltak, többen olyan táblákat tartottak a fejük fölé, amelyeken az a felirat volt olvasható, hogy Pokolba az AKP-vel (a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával) és a tekintélyelvű rezsimmel!.

    A hatóságok tájékoztatása szerint május elsején 40 ezer rendőr teljesített szolgálatot Isztambulban, közülük 19 ezret a Taksim térre vezényeltek.

    Május 1. csak 2009 óta munkaszüneti nap Törökországban. Azelőtt ezen a napon országszerte rendre erőszakos összecsapásokba torkolltak a megmozdulások.

    A Taksim tér neve szorosan összefonódott a május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Isztambulban összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector