Startlaphoz Csatlakozz!

A keleti rokonokkal riogatnak

A bevándorlás a kampány központi témájává lépett elő

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 06. kedd, 18:00

Ezúttal más lesz – ígéri az európai parlamenti választások szlogenje, és tényleg. Noha a bevándorlás a kampány központi témájává lépett elő, immár senki sem az EU-n kívülről érkező migránsokkal, hanem a kelet-európai munkavállalókkal riogat – írja a Népszabadság.

   Újdonság az is, hogy nemcsak a szélsőjobboldali, hanem már a középjobb pártok is felhánytorgatják, milyen gondokkal járhat a „keleti rokonok” érkezése.
 
  Két dolog is megkönnyíti a populista üzenetek terjesztését: az egyre növekvő munkanélküliséggel súlyosbított válság és a bűvös január elsejei határidő lejárta. Ez év elején – hétéves átmenet után – Románia és Bulgária állampolgárai előtt is teljesen megnyílt az uniós munkaerőpiac. A május végi EP-választások előtt nem nehéz elhitetni a választókkal, hogy románok és bolgárok árasztják majd el a kontinens nyugati felét; más kérdés, hogy dél-európai országokban már most nagy számban dolgoznak, különösebb gond nélkül.
 
   S miközben Nyugat-Európa euroszkeptikus pártjai (például a francia Nemzeti Front vagy a brit Függetlenségi Párt) ráébredtek, hogy a munkaerő szabad áramlásának emlegetésével kiválóan lehet táplálni a lakosság aggodalmait, a hagyományos jobboldali mozgalmak is kénytelenek voltak napirendre tűzni a témát. Németországban a konzervatív kormánypártok vitát kezdeményeztek a külföldi munkavállalóknak járó szociális juttatásokról, és végül tárcaközi bizottság is alakult, amelynek júniusig kell jelentést készítenie. Angela Merkel kancellár a Bundestagban közölte: az EU-ban valós veszély a szociális ellátások megszerzését célzó vándorlás, a szociális turizmus.
 
   Előszeretettel hivatkoznak a kelet-európai munkavállalókra a legnagyobb francia jobbközép párt, az UMP politikusai is. Ennek a közhangulat is kedvez: egy februári felmérés szerint tíz franciából hat támogatná, hogy kvótákkal korlátozzák a más európai országokból érkező bevándorlók számát. Egy ilyen intézkedés egyértelműen ellentétes lenne a határok nélküli Európát létrehozó schengeni megállapodással.
 
   Meghozta gyümölcsét a brit Függetlenségi Párt (UKIP) EU- és bevándorlóellenes plakátkampánya: egy új felmérés szerint a UKIP számíthat a legtöbb szavazatra az európai választásokon. A populista mozgalom cselekvésre késztette a kormányt, amely többször is szigorított az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalásának feltételein, ezzel egyébként az Európai Bizottság rosszallását is kiváltva. Helyi „specialitás”, hogy a munkaerő szabad áramlásának korlátozásáról a Konzervatív Párt és a Munkáspárt szinte ugyanúgy gondolkodik – a belpolitikai egységet így az európai egység ostorozása teremtette meg.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A bevándorlás a kampány központi témájává lépett elő.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector