Startlaphoz Csatlakozz!

Használt tankönyveket kapnak az „állami fenntartású” iskolába járó tanulók?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 01. csütörtök, 11:23
A hatályos költségvetési törvény szerint az állami fenntartásban lévő intézményekben az ingyenesen biztosítható tankönyvek vásárlására nincs külön forrás, azt az iskolák költségvetéséből kell megoldani!

    A megyei önkormányzatok fenntartásában lévő középfokú oktatási intézmények, azok vagyona és vagyoni értékű joga 2012. január 1-jén állami tulajdonba kerültek. Az átvett intézmények tekintetében a Kormány által intézményfenntartásra és az átvett vagyon tekintetében vagyonkezelői jogok gyakorlására kijelölt szerv a "Megyei Intézményfenntartó Központ". A Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) fenntartásában működő középiskolák és szakiskolák finanszírozása 2012. évben már nem normatív alapon történik. A korábban az ingyen tankönyvre fordítható 12 000 Ft/fő/év költségvetési támogatás összege csak a települési önkormányzatok által fenntartott intézményeket illeti meg.

    Tanulók ingyenes tankönyvellátásához előirányzott költségvetési támogatás 2012/2103. tanévre 5 649,9 millió forint, amiből 480 000 fő tanuló számára igényelhetnek a települési önkormányzatok normatív, kötött felhasználású támogatást az iskolai tankönyvellátáshoz. De mi lesz az állami fenntartási középfokú iskolákba járó, ingyenességre jogosult tanulókkal, ha a Megyei Intézményfenntartó Központok nem igényelhetik az ingyenes tankönyvre fordítható 12 000 forint költségvetési támogatást? Szülői panaszok szerint az állami fenntartású iskolák úgy akarják megoldani az ingyenes tankönyvellátást, hogy a tanév végén minden tanulótól beszedik, vagy néhány forintért megvásárolják tőlük a saját tulajdonú használt tankönyveiket, és azt adják oda ingyenesség címén a jogosultaknak. A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény szerint: a térítésmentes tankönyvellátásra biztosított költségvetési támogatás iskolafenntartótól függetlenül minden tanuló után jár, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, három- vagy többgyermekes családban él, tartósan beteg vagy fogyatékkal élő. Hol van az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók után járó költségvetési támogatás, ha az állami fenntartású iskolákban az ingyenességre jogosult tanulók szabálytalanul visszaszedett összefirkált használt tankönyveket kapnak kölcsön szeptemberben, kártérítési felelősséggel? Ugyanakkor a települési önkormányzatok által fenntartott iskolákban  új tankönyveket kapnak a rászorulók, ami saját tulajdonukba kerül.

    Február 29-éig minden iskolának tankönyvellátási szerződést kellett kötni a tankönyvforgalmazókkal. Mit csinálnak a tankönyves vállalkozók, ha az állami fenntartású iskolák tankönyvrendelésben nem szerepel az ingyenes tankönyvek listája? Kevesebbet gyártanak? Lesz elég tankönyv szeptemberben, ha az ingyenességre jogosult tanulók szülei nem akarják, hogy gyermekeik használt tankönyvből tanuljanak, és inkább új tankönyvet vesznek számukra? A probléma felvetése az egyházi, alapítványi és magán iskolafenntartókra vonatkozik. (OS)

Bővebb információ: www.mszoe.hu

    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Használt tankönyveket kapnak az „állami fenntartású” iskolába járó tanulók?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector