Startlaphoz Csatlakozz!

BÁNYÁSZ SZAKSZERVEZETI DEMONSTRÁCIÓ LESZ JANUÁR 29-én

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. január 24. csütörtök, 11:37
A BÁNYA-, ENERGIA- ÉS IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE KÖZLEMÉNYE

A SZAKSZERVEZETI DEMONSTRÁCIÓRÓL

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) demonstrációt hirdet 2013. január 29-én 16.30 órára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Budapest, V. ker. Akadémia utca 3.) elé. A demonstráció tiltakozás a 2012. január elsejétől hatályos jogszabályok bányászokat negatívan érintő hatásai miatt, melyeken a Minisztérium ígéretei ellenére sem változtatott.

A DEMONSTRÁCIÓ CÉLJA:
  1. A 150/1991-es Kormányrendelet - melyet a Kormány javaslatára helyeztek hatályon kívül - visszaállítása vagy helyette új, az érdekeltek számára is elfogadható szabályozás kialakítása.
    (A hivatkozott kormányrendelet biztosította a szénkülfejtéses bányatérségben dolgozó munkavállalók számára is a bányász szakmai nyugdíjat 30 év szolgálati idő után.)
  2. A 2012. január 1-i hatállyal megszüntetett föld alatt dolgozó bányászok „kedvező nyugdíj átlagszámításainak” visszaállítása.
  3. Az elvett III. csoportos rokkantsági nyugdíjakkal megegyező ellátás visszaállítása, a külszínről nyugdíjazottak számára is.

A BDSZ az elmúlt egy évben folyamatosan jelezte a miniszterelnök úr és az illetékes miniszterek számára, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvényi változások komoly érdeksérelmet okoztak a szakszervezetünk által képviselt aktív és nyugdíjas bányászoknak.

Azt tapasztalva, hogy követeléseink teljesítése érdekében a többszöri levélváltás és a nyilvánosság előtt is elhangzott ígéretek ellenére sem következett be érdemi változás a szénkülfejtéses szakmai bányásznyugdíj, a bányász átlagkereset-számítási kedvezmény és a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok részére 2012 novemberében országos demonstrációt hirdettünk.

Balog Zoltán miniszter úr a BDSZ-hez írt leveleiben ígéretet tett a jelzett problémák kormányülésen történő rendezésére. Ennek figyelembe vétele alapján a BDSZ vezető testületei a demonstráció felfüggesztéséről határoztak.

A 2012. év végén megjelent jogszabályok sajnos egyértelművé tették az érintett munkavállalók és szakszervezetünk számára, hogy az indoklás és egyeztetés nélkül elvett szénkülfejtéses szakmai nyugdíj beépítése még a korkedvezményes nyugdíjrendszerbe sem történt meg.

A szénkülfejtéses szakmai nyugdíj fiziológiai mérésekre alapozott, az egészségkárosodás mértékét figyelembe vevő szakmai nyugdíj volt, mely megakadályozta a maradandó egészségkárosodást, elismerte és kompenzálta a különösen nehéz, kedvezőtlen körülmények között végzett munkavégzést.

Az érintett munkavállalókat és a bányászszakszervezetet nem tájékoztatták arról, hogy megszüntetik a szakmai nyugdíjat és arról sem tudunk, hogy a munkavégzés ergonómiai körülményeiben változás következett volna be.

A Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben és a 23/1991. Korm. rendeletben korábban biztosított átlagkereset számítási kedvezmény ügyében sem következett be pozitív változás. Az a több mint 40.000 bányász, aki az elmúlt 25 évben vesztette el munkáját, ígéretet kapott a korábbi megállapodásokban, hogy amennyiben 15 évnél többet dolgoztak föld alatt – mivel hasonló munkahelyeket nem tudtak számukra biztosítani – nyugdíjba vonulásukkor jogosultak lesznek az akkori bányász átlagnyugdíjra, amennyiben azt igénybe akarják venni. Ezt a lehetőséget indokolatlanul korán vették el, mert ezrek vannak, akik élhetnének ezzel a lehetőséggel. A 2012. december 5-ei kormánydöntés alapján megjelent 426/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a külszíni bányászokra és a tíz évet el nem érő földalatti (rehabilitált) munkaviszonnyal rendelkező rokkant munkavállalókra nem vonatkozik.

A kialakult helyzetet értékelve a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete úgy döntött, hogy a felfüggesztett demonstrációt megtartja, ezzel is nyomatékot adva követeléseinek. Várjuk a nyilvánosság előtt is elhangzott ígéretek megvalósítását a bányászok, a bányásznyugdíjasok érdekében.

Ezzel párhuzamosan élni kívánunk a munkaharc minden törvényes, legális eszközével, valamint igénybe vesszük az „összes” lehetséges nemzeti és európai jogorvoslati lehetőséget. A BDSZ vezető testülete kéri a hazai és az európai szakszervezetek szolidaritáson alapuló támogatását!

Budapest, 2013. január 24.

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete
Országos Tanácsa

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - BÁNYÁSZ SZAKSZERVEZETI DEMONSTRÁCIÓ LESZ JANUÁR 29-én.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector