Startlaphoz Csatlakozz!

BKV-béremelés: csalódott szakszervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 18. péntek, 18:48
Elégedetlen a béremeléssel a BKV egyik legnagyobb szakszervezete. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet a szerény, havonta 7 ezer 500 forintos pluszt a Budapesti Közlekedési Központ és a főváros erőfitogtatásának, a megalkuvó BKV-vezetés és a gyenge szakszervezetek szégyenének tartja. 

Hónapokig alkudoztak, mire végre megállapodtak az idei béremelés mértékében a BKV-s szakszervezetek és a menedzsment. A végeredmény, amelynek egyetlen új eleme az áprilistól havonta 7 500 forintos bérfejlesztés, messze elmarad a szakszervezetek elvárásától, a január elsejétől tervezett 3,5 százaléktól. Ráadásul az átlagosan 3 százalékosnak tekinthető bérfejlesztést csak április elsejétől jár. Az év első három hónapjára egységesen mindenki 18 ezer 500 forint kompenzációt kapott volna, de a munkáltató – állítólag a főpolgármester utasítására – még ezt is kivette az ajánlatból – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az EKSZ elégedetlen az eredménnyel, s végtelenül megalázónak tartja, hogy a szánalmasan szerény mértéket a BKV menedzsmentjén keresztül a BKK hatalmi szóval, zsarolással erőltette rá a szakszervezetekre, mert az érdekvédelem képtelen volt legalább ebben a kérdésben összefogni, s nem hagyni, hogy átgázoljon rajtuk a hatalom. Az EKSZ az utolsó pillanatig kitartott, de mivel egyedül maradt a harcában, végül a többiekkel együtt aláírta a megállapodást azért, hogy az ellenállásával nehogy többet ártson, mint használjon az egyébként is nehéz sorsú dolgozóknak. Így legalább kapnak valamennyit, még ha megalázóan keveset is – szögezi le az elnök. Nemes azonban hozzáteszi: ezt az eredményt a szakszervezetek nem tehetik ki a dicsőségtáblára. Összefogással, egységesen erős követeléssel és határozott, bátor nyomásgyakorlással ennél sokkal többre tellett volna - szögezi le keserűen.

Az elnök szerint a többi juttatás, amit a menedzsment büszkén „mutogat” majd, mint megállapodási eredményt, egyáltalán nem újdonság. Semmit nem változott a tavalyihoz képest például a cafetereria havi 5 ezer forintos kerete, s az év végi egyszeri 36 ezer forintos plusz „tikett” juttatás, s változatlan maradt a jubileumi 93 ezer forintos összeg is, amelynek esetleges 101 ezer 500 forintra történő emelését az év végi eredménytől tette függővé a vezérigazgató. Igaz, a balesetmentes jutalom 93 ezerről 101 ezer 500-ra emelkedik, de ezt értelemszerűen csak a járművezetők kapják. Közülük is azok, akik baleset nélkül vezetnek legalább 250 ezer kilométert. Az EKSZ elnöke egyedüli pozitív, de nem meghatározó eredménynek tartja, hogy szakszervezete hosszas küzdelme árán a jegyellenőrzésre kötelezett járművezetők megkapják a pluszmunkáért járó jutalmat. Azt viszont Nemes elkeserítőnek tartja, hogy a tavalyi bérmaradványt, a dolgozónként 20-50 ezer forintot szokatlanul későn, még csak ezt követően fogják kifizeti a dolgozóknak.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - BKV-béremelés: csalódott szakszervezet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector