Startlaphoz Csatlakozz!

Megállíthatatlan lesz a zeneművészek elvándorlása

A bérek felzárkóztatását sürgeti a debreceni filharmonikusok vezetője

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 05. csütörtök, 17:24

A bérek felzárkóztatását sürgette a debreceni Kodály Filharmónia igazgatója a zenekar és a Kodály Kórus csütörtöki évadzáróján.

    Somogyi-Tóth Dániel történelmi jelentőségűnek nevezte a zenészek bérének felzárkóztatását a pedagógusbérekhez, ellenkező esetben megállíthatatlan lesz a zeneművészek elvándorlása.

    Ma nincs versenyképes fizetés a zenekarnál, és egyre inkább „a vonzóbb pedagógusállásokba csábítják a zenészeket” - tette hozzá az igazgató a debreceni Hal közben, rögtönzött koncerttel egybekötött nyilvános évadzárón.

    Az igazgató szerint komoly támogatást kapnak Debrecen önkormányzatától, ötmillió forint volt a szponzori bevételük, a nemzeti kórusoknak korábban megítélt kormányzati támogatás azonban nem érkezett meg az együtteshez, „még úton van”.

    Somogyi-Tóth Dániel utalt arra, hogy a Kodály Filharmonikusok ebben az évadban ünnepelték 90. évfordulójukat. Az október elsején, a zene világnapján adott jubileumi koncerten a zenekart több olyan karmester is vezényelte, akik az elmúlt évtizedekben irányították a filharmonikusok munkáját. A Kodály Kórus februárban a világhírű Ennio Morricone dirigálta Európa hat nagyvárosában, ahol az énekesek mintegy 80 ezer néző előtt arattak hatalmas sikert. Decemberben a két együttes Budapesten José Carrerasszal adott koncertet. 

    Míg a kórus az európai városokat hódította meg, a zenekar Ázsiát: Kínában turnéztak nagy sikerrel a Kodály Filharmonikusok ebben az évadban, a távol-keleti ország legrangosabb koncerttermeiben, köztük a világhírű pekingi NCPA hangversenytermében léptek fel reprezentatív magyar programmal - sorolta az igazgató, hozzátéve: a számok tükrében is jól teljesítettek az együttesek, a zenekar koncertjeit 65 százalékkal több fizető néző látta, mint az előző évadban, a kórus pedig három és félszeresére növelte a nézőszámot, főleg a külső felkéréseknek köszönhetően. 

    A vendégszereplésekkel tarkított évadban „a hazai figyelem” sem csökkent, a bérletet váltók száma csaknem 10 százalékkal nőtt, és több teltházas koncertnek volt tanúja a debreceni Bartók-terem is. Ilyenek voltak például a Bécsi klasszikusok kamarazenekari sorozatának koncertjei. A klasszikusok évadának műsorában a kamarazenekari sorozat Mozart, Beethoven, Schubert és Haydn műveit mutatta be. A nagyzenekari koncerteken olyan emblematikus zeneművek szólaltak meg, mint például Mahler I., Mendelssohn V. („Reformáció”), Dvorák IX. („Új világ”) vagy Beethoven V. („Sors”) szimfóniája, Debussy, Ravel, Kodály vagy Brahms remekművei - ismertette Somogyi-Tóth Dániel. 

    A Kodály Kórus a reformációhoz kötődő kompozíciókkal tisztelgett a Heidelbergi káté megszületésének 450. évfordulója és két művének előadásával a 80 éves, debreceni születésű zeneszerző, Kocsár Miklós életműve előtt - fűzte hozzá, megemlítve, hogy a Csokonai Nemzeti Színház rezidens zenekaraként a Kodály Filharmonikusok Debrecen színházi életének is egyik legfőbb pillére. 

    Somogyi-Tóth Dániel elmondta: 2014/2015-ben tematikus évaddal készül a Kodály Filharmónia két együttese. A világ zenéje a zene világában sorozatban sok-sok tájra eljuthatnak a szép muzsika kedvelői. Többek között német, olasz, magyar, orosz, skandináv, francia tájakon barangolhatnak majd a koncertlátogatók, ezek mellett lesz zenés megemlékezés az '56-os forradalomról, az évad végén pedig „operacsemegék” is lesznek, Medveczky Ádám vezényletével. 

    Somogyi Béla (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere az évadzárón arról beszélt, hogy a város büszke lehet kulturális értékeire, amelyek jelentősen hozzájárultak az elmúlt években a gazdasági sikerekhez.

    Megemlékezett azokról, akik 153 éve úgy döntöttek, hogy intézményesített zeneoktatásra van szükség Debrecenben. Ennek köszönhetően van ma filharmonikus zenekara, Kodály Kórusa, színházi operatagozata, Bartók kórusversenye a városnak - fűzte hozzá.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A bérek felzárkóztatását sürgeti a debreceni filharmonikusok vezetője.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector