Startlaphoz Csatlakozz!

Növkszik a tagálamok népességének átagéletkora

A munkavállalók száma növekedjen, ne a stressz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 14. hétfő, 15:48

Az EU 28 tagállamában a következő évtizedekben a magasabb várható élettartamnak köszönhetően 2010 és 2030 között majdnem 10 millió fővel fog növekedni az idősebb, 55–64 éves korcsoport aránya az aktív korú népességen belül, miközben az összes többi korcsoport csökkenő tendenciát mutat. A tagállamok átlagéletkorának emelkedése miatt hatékony reformokra van szükség ahhoz, hogy az idősebb munkavállalók hosszabb ideig egészségesek és aktívak maradjanak – írja a bellacafe.hu.

   Az elkövetkezendő évtizedek idősebb korosztályát tehát nem magatehetetlen, felesleges, elavult ismeretekkel bíró személyekként kell kezelnünk, hanem olyan potenciális munkavállalóként, akik jó fizikai és mentális állapotuknak köszönhetően hasznos közreműködői lehetnek a társadalomnak. Ezen várható demográfiai változások természetesen új kihívásokat jelentenek a munkáltatók, a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek számárais, melyekre időben fel kell készülni.
 
   Bár az idő előrehaladtával az egészségi állapot és a fizikai teljesítőképesség romlik, a megfontoltság, a racionalitás, és a stratégiai gondolkodásra való képesség egyértelműen javulnak. A több évtizedes munkatapasztalat hatékonyan ellensúlyozza a memória és a pszichomotoros (mozgás, koordináció) képességek esetleges gyengülését. Bizonyított tény, hogy az idősebb munkavállalók egyben elkötelezettek és elhivatottak a munkájuk iránt, lojálisak a munkaadójukhoz, és más korcsoportokkal szemben sokszor kevesebbet hiányoznak munkahelyükről.
 
  A tévhitekkel ellentétben az életkor növekedésével a tanulás eredményességére való képesség sem csökken, csupán az ismeretek elsajátításának módja változik. Éppen ezért fontos, hogy az egész életen át tartó tanulás megvalósulása során mindig az adott életkornak megfelelő tanulási stratégiákat és didaktikát alkalmazzák. Összegezve, az életkor növekedése számtalan módon jobbá és erősebbé teszi az idősebb munkavállalókat. Ahasznosság és a siker érzése pedig alapvető, pozitív hajtóereje az aktív, kiegyensúlyozott, megfelelő életminőségben eltöltött időskornak.
 
Életkor-kezelési stratégia, mint a stressz faktorok csökkentésének lehetősége
 
   Amíg a munkahelyi egészségvédelemben élenjáró országok munkáltatói számára gyakorlatként alkalmazott, ismert fogalomról van szó, addig másoknak még ismerkedniük kell az életkor-kezelési stratégia (age management) jelentésével.
 
   Az életkor-kezelési stratégia magába foglalja az adott életkorhoz kapcsolódó tényezőket, melyeket a szervezet mindennapi irányítása során figyelembe kell venni, ideértve a munkabeosztást és a személyre szabott munkafeladatokat is, annak érdekében, hogy életkortól függetlenül mindenki képesnek érezze magát saját és a vállalat céljainak megvalósítására.
 
Az idősebb korosztályra vonatkozó életkor-kezelési stratégia alapelvei:
nagyobb figyelem az idősebb korosztály számára
az időskor elfogadása és annak méltányos megítélése minden korosztály részéről
az életkor-kezelési stratégia kialakítása a szervezetet vezetők alapfeladata és kötelessége
a kidolgozott alaplépéseket be kell építeni a humánerőforrás-politikába
az idősebb korosztály számára is támogatást kell nyújtani a munkaképesség és a termelékenység megőrzése érdekében
az egész életen át tartó tanulás és az életpályamodellek kidolgozása
az életkornak és az adott élethelyzetnek megfelelő munkabeosztás megteremtése
biztonságos és méltóságos átmenet biztosítása a nyugdíjas életbe.
 
Felértékelődő munkahelyi stressz kezelés
 
   Az idősebb korcsoport arányának növekedése az aktív korú népességen belül felértékeli a munkahelyi stressz kezelésének és csökkentésének fontosságát is, amely a 2004-ben az Unióban, 2008-ban pedig Magyarországon is bevezetett szabályozás értelmében – a munkaadó törvényi kötelezettsége.
 
   Annak ellenére, hogy az EU-OSHA 2009-ben publikált ESENER felmérése egyértelműen rávilágított arra, hogy a balesetek után, a munkával összefüggő stressz jelenti a második legnagyobb egészséget és biztonságot érintő kockázatot, a 2013-ban zajlott munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó harmadik európai közvélemény-kutatás során a megkérdezettek fele vélekedett úgy, hogy az előforduló stressz faktorokat egyáltalán nem, vagy nem megfelelően kezelik a munkahelyükön.
 
Pedig megéri odafigyelni
 
  Az EU-OSHA honlapján elérhető adatok szerint, minden, az egészség megőrzésébe befektetett 1 euró közel 3 – 5 eurós megtérülést eredményez, csak a hiányzásokhoz kapcsolódó költségek csökkenése miatt. Ennek az eredménynek az eléréséhez azonban magas szakmai színvonalon kidolgozott és megfelelő módon bevezetett egészségfejlesztő programokra van szükség a munkahelyeken.
 
Szeptemberig várják az aktív munkavégző képesség növelésére törekvő példaértékű magyar vállalatok jelentkezését.
 
   A munkával összefüggő stressz csökkentése érdekében indította el az „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampányát az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA), amely évtizedek óta hívja fel a figyelmet a legfontosabb munkavédelmi kérdésekre az Európai Unió 28 tagállamában, köztük Magyarországon is. A kampány keretében a stressz csökkentése terén jó példával elöljáró vállalatok szeptemberig jelentkezhetnek az Európai Helyes Gyakorlat Díjra. A nevezéseket a nemzeti fókuszpontok és az Európai Munkavédelmi Ügynökség két lépésben értékeli. Az országos fordulóban tovább juttatott pályamunkákat nemzetközi szinten bírálják el. A díjkiosztó rendezvényt 2015 áprilisában tartják, Lettországban.

Forrás: bellacafe.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkavállalók száma növekedjen, ne a stressz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector