Startlaphoz Csatlakozz!

Czomba Sándor:

Hárommilliárd forinttal emelkedik a kkv-k munkahelyteremtő beruházásának támogatása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 30. szerda, 14:19

A jelentős igény miatt a kormány 3 milliárd forinttal megemelte a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) beruházásának támogatására az év elején 13 milliárd forinttal indított program forrását; a többletből további 371 pályázó kaphat támogatást, amelynek köszönhetően 1600 új munkahely jöhet létre - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piaci és képzési államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Elmondta: a 13 milliárd forintos keretre 28 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett. A 13 milliárd forintból 1200 vállalkozás részesült támogatásban, amely révén 6 ezer új munkahely jön létre november 30-áig. 

    A 13 milliárd forintos keretből nem támogatott, de jó pályázatokból tartaléklistát képeztek, ahonnan a 3 milliárd forintnyi plusz keretből 371 pályázó kap vissza nem térítendő támogatást, amely révén 1600 új munkahely létesülhet, ebből 1000 munkanélküliek részére. A 3 milliárd forintból támogatott cégek listája is a kormány.hu honlapon olvasható - tette hozzá a munkaerőpiaci és képzési államtitkár.

    A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétette 2014. április-júniusi foglalkoztatási adataira utalva, az államtitkár kiemelte, hogy mintegy fél éve 4 millió felett van a foglalkoztatotti létszám Magyarországon, erre 1992 óta nem volt példa. A foglalkoztatás bővülésében egyre inkább a versenyszféra játszik döntő szerepet - tette hozzá, megjegyezve: a tartósan 4,5 millió foglalkoztatotti szintet kellene tartani az uniós átlag eléréséhez.

    Az államtitkár kifejezetten örvendetesnek nevezte a foglalkoztatásban megjelent tendenciát. Pozitívum, hogy valamennyi korosztályban, régióban, végzettség esetében növekszik a foglalkoztatottsági szint, bár még mindig vannak különbségek a térségek között, de a javuló tendencia mindenhol megfigyelhető - tette hozzá.

    A részletekről szólva Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy 190 ezerrel nőtt év/év alapon a foglakoztatotti létszám, a migránsok esetében az éven belüli mozgásában stagnálás tapasztalható, a közfoglalkoztatottaknál pedig 23 ezres növekményt mutat, de ebben nem látszik a téli közmunkaprogramban a képzésben megjelentek száma, ezt is figyelembe véve 40 ezres többlet lehet.
   A feldolgozóiparban ezen időszak alatt több mint 94 ezerrel, az építőiparban 11 ezerrel, a kereskedelemben 19 ezerrel, a piaci szolgáltatások területén 25 ezerrel nőtt egy év alatt a foglalkoztatottak száma, ugyanakkor a mezőgazdaságban 7 ezerrel csökkent. A teljes munkaidőben mintegy 3 millió 850 ezren, részmunkaidőben 250 ezren dolgoznak Magyarországon, év/év alapon a teljes foglalkoztatottak száma 200 ezerrel nőtt, részmunkaidősöké pedig 11 ezerrel csökkent - fejtette ki az államtitkár.

    A fiatalok munkanélküliségi rátája 20 százalék, ami az uniós átlag körül van, de még mindig magas, noha egy évvel ezelőtt még 27 százalék volt, és egy év alatt 28 ezerrel nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága - mondta az államtitkár.

    Egészséges folyamat indult a foglalkoztatásban, de még messze nem tart ott az ország, ahol szeretne - jelentette ki az államtitkár, aki szerint a foglalkoztatottság növelésére továbbra alkalmazzák az eddig igénybe vett eszközöket, köztük a munkahelyvédelmi akciótervet, az első munkahely garancia programot, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatását, és hangsúlyos szerep jut a közfoglalkoztatásra is.

    Kérdésre válaszolva Czomba Sándor közölte: a közfoglalkoztatottak létszáma jelenleg 160-170 ezer körül van. A kormány több mint 47 milliárd forintot tett a program mögé, ez lehetővé teszi, hogy 2014 augusztus 1-jétől december 31-éig újabb 30-40 ezres nagyságrendben lehessen napi 8 órás teljes munkaidős foglalkoztatásban lehessen bevonni őket. 

    Ez azt jelenti, hogy átlagosan éves szinten napi átlagban 200 ezer ember közfoglalkoztatására nyílik lehetőség. A közfoglalkoztatás a mezőgazdaságban meghatározó jelentőségű, folytatják az eddig is működtetett programokat, például a start mintaprogramot,és szeretnék erősíteni és bővíteni a szociális szövetkezeteket - mondta az államtitkár.

    Czomba Sándor elmondta: a nemzeti foglalkoztatási alapból származik a 3 milliárd forint megemelt keret forrása, költségvetési hatása nincs. A foglalkoztatási alapból olyan zárolás, ami a munkahelyek teremtését gátolja, nem lesz - hangsúlyozta az államtitkár.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hárommilliárd forinttal emelkedik a kkv-k munkahelyteremtő beruházásának támogatása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector