Startlaphoz Csatlakozz!

A fő csapásirány Németország és Ausztria

Külföldre is mennek biztos munka után a vállalkozások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 23. szombat, 17:13

Már nemcsak egyéni munkavállalók hagyják el nagy számban Baranya megyét a jobb megélhetés reményében, új jelenségként vállalkozások is egyre gyakrabban próbálkoznak külföldön érvényesülni.

    – A jelenség oka egyértelműen a helyben folyamatosan romló, szűkülő vagy beállt piaci helyzet – mondja Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Mint kifejtette, cég- vagy vállalkozásnagyságtól, illetőleg profiltól függetlenül is sokan próbálnak meg külföldön érvényesülni.

    A fő csapásirány most is Németország és Ausztria, de ennél távolabbi európai országokban, Angliában, Hollandiában, a skandináv államokban is próbálkoznak a baranyai cégek. Az egyik visszatérő terület az építőipar, de újabban kapós lett a az elektromos és elektronikai szerelőtevékenység, az automatizálás is. Utóbbi profilban két pécsi cég kis túlzással több megrendelést kap külföldön – többek között Oroszországba, sőt már Kínába is eljutottak –, mint itthon.

    A vállalkozásexportálás egyik úttörője az OK Magyar Kesztyű KV volt, a cég pécsi telephelye után gyárat alapított Kínában, majd pedig Etiópiában is. A kesztyűkészítés és a már említett építőipar mellett az idegenforgalom, illetőleg – főként Pécsről – az alkalmazott kutatások jelentik a külföldön is versenyképes profilt.

    A közelség és déli szomszédaink uniós csatlakozása miatt Horvátország lett a baranyai vállalkozások egyik legkedveltebb célpontja. Bár a horvátok élénken védik saját vállalkozásaik piacait, mint Ena Obradovic, a Magyar–Horvát Kamarai Tagozat ügyvivője elmondta, az utóbbi időben számos baranyai vállalkozás alapított céget odaát. A fő profilok az élelmiszer- és építőipar, az idegenforgalom, újabban pedig az egészségipar és -szolgáltatás.

Forrás: AS, VG.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Külföldre is mennek biztos munka után a vállalkozások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector