Startlaphoz Csatlakozz!

Három százalékkal nőttek az átlagkeresetek

Az alacsony infláció emeli a béreket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 24. vasárnap, 11:42

Három százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a nonprofit szervezetek körében az első félévben.

    A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 235 000 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 250 800, míg a költségvetési intézményeknél 205 900 forintot kerestek. A nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 246 800, a vállalkozásoknál 252 200, a költségvetésben dolgozóké 235 800, a nonprofit szervezeteknél pedig 227 300 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 78 100 forintot kerestek. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágazat dolgozói 170 300 forintot vihettek haza.

    Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 153 900 forint volt, 3 százalékkal magasabb, mint 2013. január–júniusban. A családi kedvezmények 2014. évi változása további 0,8 százalékponttal emelte a nettó kereseteket az előző évi átlagához viszonyítva. Ezt figyelembe véve a nettó kereseti átlag 160 700 forintra becsülhető.

    A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 5,7, a vállalkozásoknál 5,0, a költségvetés területén 7,6, a nonprofit szervezeteknél 7,9 százalékkal nőttek a keresetek az előző év hasonló időszakával összehasonlítva.

    A reálbérek trendje 2012 végén váltott emelkedésbe, amit jórészt az infláció mérséklődése okozott - írta a portfólio.hu. A bruttó keresetek nem lódultak meg. A bruttó bérek az idén 4,5-5,5 százalékos éves emelkedést mutatnak, a tavalyi nagyjából 4 százalék alatti ütemmel szemben. A rendszeres keresetekben 5,3 százalékos növekedést jelentett a KSH júniusra, ami másfél éves csúcsnak számít. Ezek az óvatos tendenciák azonban egyelőre nem utalnak arra, hogy visszatérne a válság előtt jellemző ár-bér spirál.

    Az utóbbi időben csökkent a pénzügyi szektor bérelőnye az információ, kommunikáció ágazattal szemben. Őket követi a gyógyszergyártás és a vegyipar. Az egészségügy és a textilipar továbbra is sereghajtó a fizetési listán. Ráadásul mivel az összehasonlítás a bruttó keresetek alapján történt, és az alacsony jövedelműek adóterhelése az egykulcsos adóval emelkedett, az ágazati jövedelemkülönbségek továbbra is látványosak.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az alacsony infláció emeli a béreket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector