Startlaphoz Csatlakozz!

Ausztria

Csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 25. hétfő, 11:36

Ausztriában csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly, amelyek közül a becslések szerint 3300 öt év múlva is a piacon lesz – közölte az osztrák munkaügyi szolgálat (Arbeitsmarktservice, AMS).

    Az osztrák munkaerő-piaci helyzet alakulásával foglalkozó szervezet ismertette: az elmúlt nyolc évben az egykori munkanélküliek által alapított cégek összesen csaknem 30 ezer további munkahelyet teremtettek, főleg a gasztronómia, az építőipar és az oktatás területén.

    Az AMS programjáról már elmondható, hogy fontos tényezője az osztrák munkaerőpiacnak és a gazdaságpolitikának – mondta Johannes Kopf a szervezet vezetője.  

   A munkaügyi szolgálat 1998 óta működteti a cégalapítást támogató programját, amely segítségével az elmúlt tizenhat évben 65 ezer új cég jött létre. Ezek 14 százalékát egykori munkanélküliek alapították – közölték.   

  Az AMS a cégalapítással kapcsolatos tanácsadásban, továbbképzésben és utógondozásban segít, és az alapító számára még fél évig munkanélküli segélyt biztosít. A szervezet tavaly 16,8 millió eurót (nagyjából 5,2 milliárd forint) fordított a cégalapítást ösztönző programra, ez az 5100 újonnan alapított cég esetében 3647 eurót (több mint 1,1 millió forint) jelent.     

    A korábban munkanélküliek által létrehozott vállalkozások 75 százaléka éli meg a harmadik, 64 százalékuk az ötödik évet. Ez az arány jobb, mint az egyéb vállalkozások esetében, ugyanis ott ez a szám 74 és 62 százalék – olvasható a Die Presse című konzervatív osztrák napilapban. 

    A céget alapító egykori munkanélküliek átlagosan 38 évesek, hatvan százalékuk férfi és egy szakmát tanultak vagy középiskolát végeztek.  
 
  Az AMS programja csak az igazán motiváltak támogatja, a cégalapítási ötletet pedig alaposan megvizsgálja. Tapasztalataik szerint, akik már régóta munkanélküliek, azok ritkábban találják meg saját útjukat egy önálló vállalkozáson keresztül. Az alapítóknak általában az ötöde (21,5 százalék) volt egy évnél hosszabb ideig munkanélküli a saját cégük elindulása előtt. 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csaknem 5100 céget alapítottak egykori munkanélküliek tavaly.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector