Startlaphoz Csatlakozz!

Az üzleti fókuszváltás természetes velejárója a létszámváltozás?

Lázár János megmagyarázta a postai kirúgásokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 26. kedd, 12:44

Megnevezte a felelősöket a postások ezreinek utcára kerüléséért Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mintha átmenetileg elfelejtkezett volna a kormány munkahelyvédelmi, illetve a munkahelyteremtés fontosságát sulykoló propagandájáról, és megértően kommentálta az állami kézben lévő Magyar Posta Zrt. létszámcsökkentő lépéseit.
 
   Lázár János megfogalmazása szerint a társaságot az Európai Unió szabályai és a piaci változások kényszerítették „üzleti fókuszváltásra”, aminek „természetes velejárója a létszámváltozás”.
 
   A miniszter írásban válaszolt az Országgyűlésben Bangóné Borbély Ildikónak. A szocialista képviselő a nemzeti fejlesztési miniszterhez intézett kérdésben arra kereste a választ: „Miért volt szükség négyezer fős leépítésre a Magyar Postánál?” Seszták Miklós helyett azonban Lázár János világosította fel, aki annak a ténynek a rögzítésével kezdte, hogy a posta valójában nem is tett az utcára négyezer munkavállalót. Az állami cégnél 2010 első negyedévében az átlagos állományi létszám 34 048, míg 2014 júniusában 31 322 fő volt, vagyis a változás csak 2726 fő. És ez a csökkenés is azért volt, mert „robbanásszerű” átalakulást hozva előretört az elektronikus kommunikáció. A minisztert e szerint az nem zavarta, hogy az elektronikus kommunikáció gyors fejlődése a legkevésbé sem a 2010-es évek sajátja.
 
   Lázár János azt is papírra vetette: „az Európai Unió által megkövetelt piaci liberalizáció, illetve az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás elvárása is a hatékony működést követeli meg a Magyar Posta Zrt.-től”. Az állam postája pedig „nem engedheti meg magának, hogy nem alkalmazkodik a piaci kihívásokhoz, és adófizetői pénzekből finanszírozza a piaci és szabályozói változások miatt egyes területek kieső bevételeit”.
 
   A miniszternek arra is futotta, hogy vállon veregesse a Magyar Posta vezetését a munkanélküliséget azért egyértelműen növelő karcsúsításért. Megfogalmazása szerint legalábbis „az már önmagában is dicsérendő”, hogy a posta létszámcsökkenése arányában jelentősen elmarad a társaság hagyományos üzletágainál, így például a levél mellett a sárgacsekk-forgalomban tapasztalható visszaeséstől. Az elért eredmény egyértelműen vállalatvezetői érdem, hiszen a cég a hagyományos szolgáltatások iránti kereslet csökkenését aktív lépésekkel ellensúlyozta, így például megerősítette „pozícióit a bővülő piacú csomaglogisztika területén, és komoly mértékben bővítette és bővíti a közműszolgáltatók részére nyújtott szolgáltatásokat”, ami hozzájárult, hogy kevesebb ember távozzon.
 
   Mindezek után az már talán nem meglepő miniszteri következtetés, hogy „összességében a Posta a munkahelyek megtartását is elősegíti”. Az meg igazán erőn felüli cselekedet, hogy az állami nagyvállalatnál minden évben, Lázár János szerint még a válság ideje alatt is futotta béremelésre. Olyanra, aminek állítólag elsősorban az alacsonyabb fizetési kategóriába sorolt dolgozók látták a hasznát. Ők három százalékot meghaladó béremelésben részesültek, és egyösszegű juttatásokat is kaptak. És hogy a végeken küzdő postások aztán tényleg jól érezzék magukat, kifejti: a postánál foglalkoztatottak létszámának csökkenése amúgy a „vezetői szintek hatékonysági szempontok miatti összevonásából adódik”. Aminek azon kellene meglátszania, hogy a posta központi irányítását végző felső és középvezetők létszáma 2012 és 2014 első fél évének vége között 148 főről 101 főre változott, ami mindjárt 32 százalékos csökkentés. A központi irányítás létszáma ugyanekkor 22 százalékkal mérséklődött, 3897 főről 3050-re.
 
  Ha valaki mindennek a legjobb indulattal utánaszámol, láthatja, hogy az elmúlt négy esztendő 2726 fős leépítéséért 894 vezető beosztású postást áldoztak be. A „fejlődés” további 1832 kárvallottja viszont alighanem egyszerű beosztott dolgozó lehetett. Ennek hangulatán pedig az sem változtat érdemben, ha Lázár János szerint megjegyzendő, hogy az „elkerülhetetlen” racionalizálásoknál a posta lehetőleg „a természetes fogyást használja fel”. Ami a miniszter szerint biztosítja az aktív dolgozók munkahelyének védelmét.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lázár János megmagyarázta a postai kirúgásokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector