Startlaphoz Csatlakozz!

Magyarországon a klasszikus távmunka aránya igen alacsony

Távmunka: hiányzik a bizalom, és félünk az elszigeteltségtől is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 26. kedd, 13:23

A magyar munkavállalók 80 százaléka szívesen dolgozna otthonról – derül ki a profession.hu felméréséből. Magyarországon a klasszikus távmunka aránya igen alacsony, pedig a munkavállalók részéről láthatóan lenne rá igény, és a technikai feltételek is adottak. A szakértő szerint így csak a bizalom hiányzik az otthoni munkavégzés hazai elterjedéséhez.

Bevett gyakorlat nyugaton
 
   Finnországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban a munkavállalók 25%-a távmunkában dolgozik. Ezzel szemben a profession.hu magyarországi felmérésében a megkérdezetteknek mindössze 12%-a nyilatkozott úgy, hogy lenne lehetősége az otthoni munkavégzésre, míg 63%-uknál nincs ilyen, és nem is tervezik bevezetni.

   A több mint 100 főt foglalkoztató cégek munkavállalói nagyobb eséllyel dolgozhatnak irodán kívül, míg a 30 fő alatti cégeknél, valamint az államigazgatás, az egészségügy és az oktatás területén dolgozók nem látnak rá esélyt. Utóbbiak szerint e területeken a cég tevékenységéből adódóan, valamint adatbiztonsági kérdések miatt nincs és nagy valószínűséggel nem is lesz lehetőség a távmunkára.
 
Nem várható érdemi javulás
 
  – Klasszikus távmunkának azt tekinthetjük, amikor valaki rendszeresen otthonról dolgozik. Ha ezt nézzük, akkor Magyarországon a távmunka aránya 3-5 százalék lehet az összes foglalkoztatott között – mondta lapunknak Hódi Imre. Az I-Work Internetes Munkavégzést Támogató Közhasznú Alapítvány szakértője szerint ez az arány öt éven belül sem fogja elérni a tíz százalékot.
Pedig ez a foglalkoztatási forma minden szereplőnek előnyös lehet: a munkavállaló időt, pénzt takaríthat meg az utazás mellőzésével, és kötetlenül dolgozhat, a munkaadónak pedig nem kell irodát és az ehhez szükséges infrastruktúrát fenntartania.


   A szélessávú internethálózat hazai kiépülésével pedig a technikai körülmények is adottak. A profession.hu felmérésében a munkáltatók és a munkavállalók szerint is az a legnagyobb előnye a távmunkának, hogy a szokásos munkaidőtől eltérő időszakban is dolgozhatnak. A munkavállalók pozitívumként említették, hogy csökkennek a közlekedéssel járó kiadásaik, és a megkérdezettek szerint távmunkában könnyebb összehangolni a munkával és a magánélettel járó teendőket.
 
A bizalom hiányzik
 
 
  – Az otthoni munkavégzés lehetősége minden esetben megállapodás kérdése lenne. Sajnos azonban Magyarországon még mindig hiányzik a bizalom a munkaadók részéről ennek elterjedéséhez – mondta Hódi Imre. A szakértő szerint itthon még mindig jellemző az a felfogás, hogy ha nem látom a munkavállalót, akkor nem is dolgozik.

   Ezt a mentalitást az említett kutatása is kimutatta, hiszen a munkaadók 60%-át az aggasztotta leginkább a távmunkával kapcsolatban, hogy kevésbé tudja ellenőrizni az alkalmazottait.

  A munkavállalók 59%-a szerint azonban inkább a távmunkában betölthető pozíciók alacsony száma az aggasztó, de hátrányként említették az elszigeteltség érzését is, valamint a munka és a magánélet határainak összemosódását.
 
Tapasztalatok
Ahol létezik távmunka, ott a munkavállalók 25 százaléka heti több alkalommal is él a lehetőséggel, 29 százaléka pedig teljes egészében otthonról dolgozik – derül ki a profession.hu felméréséből.
A távmunkában dolgozó munkavállalók 65 százaléka szerint kényelmesebben és rugalmasabban tudják elvégezni a feladataikat.
48 százalékuk szerint könnyebben összeegyeztetik a magánéletet a munkával, 37 százalék hatékonyabbnak tartja a munkáját, 35 százalék pedig kevésbé stresszesnek érzi ezt a foglalkoztatási formát.
Ahol van lehetőség távmunkára, ott elsősorban felsővezető (27%) és középvezető (23%) beosztású dolgozó kapott eddig lehetőséget rá.
 
Forrás: metropol

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Távmunka: hiányzik a bizalom, és félünk az elszigeteltségtől is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector